lørdag den 28. maj 2011

Hvad fuglene bringer med sig i haven

En blå akeleje
I min gamle zinkspand har jeg et projekt med den akeleje, som pludselig viste sig under stikkelsbærbusken. Nu har jeg plantet den i spanden med champost jord med naturgødning. Løvet har ændret sig fra lysegrønt til mørkfarvet. Jeg ved ikke om det skyldes champosten. Måske er det helt forkert jord til denne plante? Jeg må lade projektet leve hele sommeren og se, hvad der sker.


Jeg håber på, at den vil tage sig flot ud ved siden af de lilla blomster i krukkebedet.
Alle Dahlierne er kommet op og med al den regn, så kommer der nok fart i væksten!

Bonderoser

Bonderoserne er sprunget ud i dag
Op mod hegnet hvor jeg har plantet bonderoser og lægekvasurt, er de første blomster sprunget ud i dag. Lægekvasurten er på vej og vil tage over, når bonderoserne har afblomstret, men lige nu er bonderoserne meget store og flotte.


Det er lidt sjovt med disse blomster for de bliver lysere og lysere og om et par uger er de helt rosafarvede, inden de visner ned.



Jeg glæder mig til engang at bonderoserne bliver så store med mange blomster, at jeg kan plukke en buket og tage med indenfor, men nu synes jeg, det er synd at plukke dem. Jeg vil hellere nyde dem, der er, i haven.

onsdag den 25. maj 2011

Tæppepileurt "Darjeeling Red" og røde roser.

I efteråret sidste år købte jeg 20 tæppepileurt
som jeg plantede som bunddække under det lange rosenbed langs huset. Roserne er lavtvoksende og remonterende med en klar rød rose. De har klaret de sidste to hårde vintre ret godt. Der er dog én enkelt rose, der er sat noget tilbage i væksten, men den kommer sig lige så stille.
De 20 tæppepileurt har allerede bredt sig i år og er nu igang med at blomstre. Jeg tror nok, der skal gå et år mere før de dækker al jorden under roserne.


"Darjeeling Red" har jeg købt hos Staudemarken i Aabybro og efter at den er gødet med NPK og fået vand, spreder den sig nu rigtig godt.



På billedet kan man godt ane løvet på rosen. Alle mine roser sprøjtede jeg jo for ca. 14 dage siden og det kan ses på bladene. De ser meget sunde og friske ud! Der er allerede knopper i roserne og jeg tror, der går ca. 14 dage, så er de i blomst. Blomstringen fortsætter til oktober ligesom tæppepileurten.

mandag den 23. maj 2011

Opstammet dværgsyren

Krukker med opstammede dværgsyrener.
Lige nu er der, jeg ved ikke hvor mange blomster, der er lige ved at springe ud. De er så småt begyndt og så vil duften brede sig i hele haven. Inde i afdeling C er det lykkedes mig at få hængepelargonierne fra sidste år til at vokse sig store og når vejret bliver lidt bedre, så skal de plantes ud i dværgsyren-krukkerne.
Lige nu glæder jeg mig bare over, at så meget vokser og gror så godt.


Bag ved plankeværket, som man lige kan ane til højre, er mine iris i knop og også dér er der mange knopper. Hver morgen går jeg en tur i haven inden jeg cykler på arbejde og så kan jeg i øjeblikket se dag for dag hvordan alting gror.

Akelejerne blomstrer

Lyserøde akelejer
Jeg kan rigtig godt lide lyserøde blomster og akelejerne er fuld af dem lige nu.


I det store staudebed har jeg tre af denne plante. På næste billede har jeg taget nærfoto af en blomst, så man rigtig kan se, hvor fin den er.



Den er meget sart at se på, men de tre planter har et stort flor og lyser op i bedet.
Ved drivhuset med det lilla krukkebed har jeg plantet en blå akejele i en gammel zinkspand. Denne akeleje er kommet i haven fordi, tror jeg, en fugl har tabt et frø. Pludselig en dag så jeg den under min stikkelsbærbusk og for ca. 10 dage siden gravede jeg den op og plantede den i krukkebedet, hvor jeg tror den tager sig fint ud sammen med de lilla blomster. Den er ikke helt sprunget ud endnu, så jeg venter med at tage et billede. Faktisk er jeg lidt usikker på om dens løv er lyst eller mørkt, da jeg synes, den er blevet mørkere de sidste dage. Det er spændende hvad den udvikler sig til!

onsdag den 18. maj 2011

Duftpelargonier bliver ikke ranglede på samme måde som zonale pelargonierne

Der findes mange duftpelargonier
som har forskellige blomster og blade og ikke mindst dufte.


Denne duftpelargonie dufter af egetræ og jeg tog den ind fra drivhuset i oktober sidste år.

Jeg kender ikke sortsnavnet på denne, men den dufter af citron.


Denne sort dufter af coca cola. Jeg har navnet på den, men husker det ikke lige nu.

Disse planter er meget nemme at have med at gøre. De kan tåle at tørre ud og kan tåle ret lave temperaturer. Bladenes forme er helt anderledes end zonale pelargoniernes og selvom de bliver til gamle planter, så kommer de ikke til at se krogede og ranglede ud. Deres grene får træagtigt udseende, men de er meget tynde, derfor ser det flot ud, når de bliver høje.
Lige i øjeblikket har jeg 6-7 stykker, som er vokset godt siden sidste år og disse skal stå i potter ved drivhuset sammen med de andre lilla blomster. Disse duftpelargoniers blomster er også lilla og netop fordi de er ret store, tror jeg krukkebedet kan få en del fylde. Samtidigt er det da også lidt sjovt, at de dufter af dufte, som vi kender fra fødevarer.

Små pelargonier eller store?

Jeg kan bedst lide det, når pelargonier ikke bliver alt for store,
for så synes jeg ikke længere de er ligeså pæne, som de har været.
Jeg synes, det er vigtigt, at nippe pelargonierne, så de får mange blade og blomster i stedet for at blive ranglede og grenede.
På billederne nedenunder kan man se mine nye planter, som jeg synes, er blevet rigtig fine. De er stiklinger fra to gamle planter, som jeg har indendøre og de er nu meget store og skal igennem en ordentlig klippetur, hvor jeg kan få lavet rigtig mange stiklinger - forhåbentligt.


På disse zonale pelargonier er der flotte blomster og knupper, men jeg skal snart nippe dem for så skyder de fra bunden og bliver mere kompakte. Det "afnippede" kan jeg så lave nye stiklilnger af.

Her er det de samme planter igen.
Nedenunder ser man en af de to gamle planter, som også bliver kaldt moderplante.

Den har lange stængler og jeg vil klippe den kraftigt ned og klippe stænglerne i mindre stykker, som alle kan bruges til nye planter.
De nye planter vil jeg som noget nyt for første gang i haven, prøve at plante i vores blomstertrug, som står i indkørslen. Jeg vil i første omgang bare sætte planterne ned i truget oveni i jorden for at se hvordan det tager sig ud. Det skulle nødig virke komisk eller fjollet at sætte mange pelargonier sammen i et gammelt vandtrug. Jeg tror i hvertfald jeg skal sørge for at de står meget tæt for at det kommer til at se "rigtigt" ud.

mandag den 16. maj 2011

Jeg måtte tage et billede af mine akelejer

Det er lige før blomsterne springer ud
I det store staudebed har jeg lyserøde akelejer og de er fyldte med blomsterknopper. Nogle af dem er selvsåede planter og jeg har med vilje ladet dem gro, fordi jeg er helt vild med akelejer og da jeg stadigvæk har bar jord i bedet, synes jeg, at akelejerne gerne må fylde lidt!


Lidt længere inde i bedet er dagliljerne kommet godt op. De bliver rødbrune. Sidste år var der mange blomster og i år har jeg gødet - forhåbentlig i rigtig mængde og slags - så der måske kommer endnu flere blomster.



I baggrunden ser man høstanemonerne, som jeg lige har foræret Pet nogle stykker af.
Yderst til venstre i bedet, ser man en rød høstfloks med mørkt løv.

Dahlierne er på vej op

I ca. halvdelen af de 15 krukker med Dahlier
er der nu små grønne blade. De første viste sig for en lille uges tid siden, så det vil sige i starten af maj og jeg plantede dem ud i krukkerne den 2.påskedag den 25.april.
Ifølge min gødningsplan skal jeg gøde med organisk gødning her i maj, men jeg tror, jeg udsætter det til engang i slutningen af måneden, når de grønne blade lige er vokset lidt mere til.


I den grønne krukke kan man lige se mine gule klokkeranker og de mange små grønne blade i de mindre krukker er solsikkerne, som jeg ikke lige kan finde navnet på nu, men de er cremefarvede med mørk midte og mindre og lavere end de almindelige solsikker. Mine bliver ca. en meter høje.
Man kan også se den grønne Frøkenhat, som er den med de noget større blade. Jeg tror også den vil gøre sig godt til her sammen med cremegult og hvidt.

Det hvide krukkebed

Oliventræet i centrum
Nu er mit hvide krukkebed plantet til. I Oliventræets krukke forsøger jeg mig med hvide flittiglise som bunddække. Mine grønne frøkenhat er plantet i to krukker og de har fået en hård medfart på grund af blæst og regn, men forhåbentlig tager de fat når solen kommer frem igen.
Jeg har en enkelt hvid zonale pelargonie og en mølplante, som jeg har fået af Lisbeth i Pelargonieklubben Nordjylland, som en meget lille bitte plante til at stå indendøre, men som jeg senere læste om i et blad, at den trives fint udenfor om sommeren.
Så har jeg en hvid kvan (grøftekantsblomst), som jeg fik at min højskoleveninde og på selve trappen har jeg sankthansurt, hvor blomsterhovederne bliver klippet af fordi de er lyserøde. Jeg har valgt at lade planterne stå sammen med hvide blomster på grund af deres flotte løv!
Jeg har også to krukker med en sølvgrå plante, nemlig helicrysum.



Jeg glæder mig til at krukkerne er helt overfyldte


Mølplanten, som får hvide raketformede blomster og er utrolig nem at tage stiklinger fra. Disse skal bare sættes ned i en potte med jord og så kommer der en ny plante. Jeg har taget stiklinger fra, inden jeg plantede den ud! Det ville også være sjovt at forære dem væk!

De to Sankthansurt på trappen og den hvide kvan ved siden af. Den bliver høj og får hvide skærmblomster.
Jeg har læst mig til, at det er en god idé at sætte planter sammen, hvor formerne på blomsterne er forskellige, da dette giver et spil i bedet. Jeg tror også man skal se på løvets form. Hvis løvet har forskellige former, så tror jeg bedet bliver mere naturskabt i stedet for menneskeskabt. Det bliver spændende at se om dette holder stik, når planterne er blevet større.

søndag den 15. maj 2011

Pelargonier og regnvejr og Norges nationaldag.

Det må vente til regnen holder op!
Mine pelargonier er efterhånden kommet godt igang med væksten og jeg havde håbet, at jeg kunne sætte dem ud i denne weekend. Men det regner og de har lovet regn de næste tre dage. Jeg tror, det er for hård en start for mine pelargonier. Jeg er bange for, at de regner i stykker, så jeg må vente en uge mere.



Jeg fik et godt tip i radioen den anden dag, hvor jeg hørte en genudsendelse af et gammelt haveprogram, hvor værten sagde, at når vi kommer til den 17.maj, som er Norges nationaldag, så var vi sikre på ikke at få mere nattefrost og kunne plante alle sommerblomsterne ud!


Pelargonierne ser ud til at trives rigtig godt, men de trænger til at komme ud!

Alle mine 70 krukker er plantet til pånær 6, som jeg heller ikke vil beplante i denne weekend på grund af regnen. Planterne står i flamingokasser i vindueskarmen og er nu store nok til at blive plantet ud. Det er mine lyserøde tusindfryd og mine purpurfarvede kongelys.
Jeg mangler også 5 altankasser med de gule hængevioler. Jeg har plantet en kasse ud.
Lige nu er Anders igang med at sætte de sidste to op på plankeværket!

På en regnvejrsdag

Rengøring og klargøring af drivhuset.
I går mellem bygerne fik jeg vasket drivhuset udvendigt og indvendigt med brunt sæbevand og skyllet efter med koldt vand. Nu er det klart til at jeg kan sætte planter ud i det. I fredags var jeg i Bilka og købte en blomme-cherry tomatplante, en slangeagurk- og en grøn og rød peberfrugtplante. Alle tre planter fik jeg til en samlet pris på 60 kroner.
I dag fik jeg dem så plantet ud. Jeg har stadigvæk min selvvandingskasse, som nu kører på 4.sæson og jeg har købt en plantesæk til 15 kroner i Netto, som er passet til til selvvandningskassen.
Jeg måtte være hurtig mellem regnbygerne. Det har regnet rigtig meget i dag og gør det fortsat. Kassen skulle fyldes med vand og det er sidste gang jeg bruger vandkanden til dette formål. Jeg har nok løbet 15 gange mellem regnvandstønden og drivhuset med kanden. Resten af sæsonen bliver det med haveslangen, som jeg kun skal tænde for! Det andet er alt for besværligt.
Det er lidt med en bagtanke, at jeg købte en blommetomat, da jeg rigtig gerne vil benytte mig af mine sylteopskrifter, hvor jeg har to med blommetomat - både marmelade og ketchup.


Til venstre i den grønne krukke med stativ kan man se mine blå klokkeranker, som jeg plantede ud for en uge siden. På den anden side af drivhuset kan man lige ane den anden krukke, som jeg også har plantet blå klokkeranke i.


I drivhuset skal jeg blandt andet have pelargonier på hylderne og så har jeg fået violfrøstjerne-frø, som jeg tror jeg vil forsøge mig med i nogle potter på én af hylderne i drivhuset.
Jeg så et videoklip på http://www.clausdalby.dk/ at han havde vinteropbevaret nogle violfrøstjerner i kasser i sit drivhus. Dette tror jeg, at jeg vil gøre når vi når til vinteren for hvis frøene kommer op, når planterne nok ikke at blive så store og kraftige, at de kan klare en vinter.
Jeg købte nogle dobbelte violfrøstjerner sidste år, som var ganske små og de er desværre ikke kommet op i bedene i år. Vinteren må have været for hård.

fredag den 13. maj 2011

Katten og Citronen

Det virker med ca. 90%
I de sidste 10 dage har katten "kun" brugt mine ovale rosenbede som toilet to gange og begge gange i det samme bed mellem to citronskiver. Det er i hvert fald en kraftig reducering fra før, hvor den var i bedene hver dag. Hvis katten begynder forfra med at grave i bedene, har jeg besluttet mig for at købe nye citroner, som dufter meget og friskt. Forhåbentligt bliver det unødvendigt, når roserne begynder at fylde i bedene for så tror jeg ikke katten kan komme til!!

torsdag den 12. maj 2011

Sprøjtemidler til roser

Ifølge min gødningsplan,
er det her i maj, at roserne skal sprøjtes mod svampesygdomme og insektangreb. Midlerne jeg har valgt at bruge og som bliver anbefalet mange steder af havefolk, blandt andet Claus Dalby og Rosenposten, er to slags, som man kan sprøjte med samtidigt: Calypso og Baymat Ultra. Dette fik jeg gjort her til aften. Ifølge vejledningen skal bladene sprøjtes til de er let fugtige. Det er ikke nødvendigt ifølge vejledningen at sprøjte alle blade og på undersiden af bladene, da midlerne bliver absorberet og transporteret rundt i rosen i saftstrømmen.
Det var nemt at følge doseringsvejledningen og jeg havde gemt en gammel sprayflaske, jeg har haft rengøringsmiddel i, som jeg fyldte op.

Det har regnet ind imellem de sidste par dage og jeg kan se, at roserne er vokset. Når man ser billeder af roser både i bøger og på nettet, så er det svært at forestille sig, at man kan få ligeså smukke roser i sin egen have. Jeg har mine håb om at det skal lykkes mig at opnå meget sunde og store, talrige, smukke roser på alle planterne.
Nedenstående billede er fra http://www.rosenposten.dk/



"Brother Cadfael" som denne rose hedder, har jeg i et af mine ovale bede! Den skulle dufte helt vidunderligt samtidig med, at den er så smuk!

torsdag den 5. maj 2011

Et havebord i bryllupsdagsgave

Jordbærkager og nyslået græs!
I dag har Anders og jeg bryllupsdag og Anders gav mig et lille rundt havebord med mosaikbordplade. Det blev sat ud i haven i eftermiddags og jeg havde været ved bageren på vej hjem fra arbejde.


Der blæser meget i dag, så jeg skulle være hurtig med kameraet, inden kagerne blæste væk! Vi måtte sidde med overtøj på, da vinden er kold. Der er ca. 10-15 grader i dag og ret blæsende. Men i weekenden skulle det gode vejr komme tilbage.
Alligevel kunne jeg godt nyde udsigten i haven, som er på nedenstående billede.



Anders slog græsset i aftes og det lille bord og kurvestolene kan vi flytte rundt med i hele haven alt efter hvor solen er. Jeg glæder mig til der bliver godt vejr igen, så vi rigtig kan komme til at bruge haven!

Dyr i haven

En trane og guldfisk
I morges sad der en trane på redskabsskuret i haven op til vores grund. Den var helt sikkert på udkig efter vores nabos guldfisk. De har en dam lige ved siden af terrassen og det er ikke første gang tranen er på besøg.


Senere må vi høre vores nabo hvor mange guldfisk, de har tilbage.


Vedrørende katten, så er der ikke gravet i bedene i dag, nu er det spændende at se, om det virkelig skyldes citronskiverne! Jeg må notere ned om nogle dage igen!

onsdag den 4. maj 2011

Katte i haven

Hvordan undgår man katte i haven?
Vi har fået en ny kat her på vores vej og den kan meget godt lide at bruge vores have som toilet. Efter aftale med vores genbo, som er kattens ejer, har jeg forsøgt at smide vand på katten, men hver gang jeg skynder mig ud i haven, stikker den lige så lynhurtigt afsted, så det er endnu ikke lykkes mig at jage den væk med vand.
Fra min kollega har jeg fået nogle tips. Det ene går på, at lægge citronskiver ud i bedene, for katte kan ikke lide lugten af citron. Dette har jeg forsøgt i mine ovale rosenbede, for det er nemlig dér, katten går på toilettet tidligt hver morgen. I morges da jeg var ude at tjekke bedene, så jeg at den havde gravet nye huller og havde knækket bladene på den ene verbena plante, som er bunddække i bedene.
Jeg vil nødig risikere en nabokrig og har derfor forsøgt at finde ud af, hvad jeg kunne gøre. Jeg tænkte først på at gå over til genboen og spørge ham, om han selv havde nogle gode råd, men nu venter jeg og ser, om citronskiverne kan holde katten væk i første omgang.

Af andre tips, som jeg fik, kan jeg nævne at lægge små sten rundt om planterne, så de ikke bliver beskadiget, når katten graver, stenene skulle undlade at kattten graver lige dér. Man kan også nedgrave mølkugler, for den lugt kan kattene heller ikke lide.
Nu bliver det helt interessant at se i morgen tidlig, om katten igen har været på spil!

Billeder fra 1.sal i huset

To bedre oversigtsbilleder
Jeg har taget to billeder fra et vindue i 1.salen i huset, hvor man får en lidt bedre fornemmelse og oversigt over hvordan haven ser ud, når man kommer ind i den.
Det er svært at fotografere motiver, hvor der er meget bredde på. Selvom jeg zoomer ind og ud, så synes jeg ikke rigtig det lykkes mig at få det helt rigtige motiv.
Nu har jeg forsøgt at "se det hele lidt fra oven" og jeg tror, jeg har fået mere motiv med.

Jeg synes, det ligner mere det kig man får, når man træder ind i haven fra indkørslen og vil kigge på bedene.

De to store krukker med opstammede dværgsyrener, står ved det hjørne af terrassen længst væk. Jeg synes man her kan få en fornemmelse af havens størrelse!

mandag den 2. maj 2011

Hele haven

Status over hvordan haven ser ud til sammenligning senere på sæsonen.

Jeg synes, det kunne være lidt sjov at følge hele haven i hvordan den tager sig ud måned for måned over hele sæsonen. Samtidig vil jeg også gerne sammenligne billederne for at se hvilke planter, der trives og gror godt og hvilke der evt. ikke gør.
Jeg starter med huset ud mod vejen, hvor mine to sukkertoppe står ved havedøren ind til køkkenet.

Sukkertoppene ser ud til at trives - de er i hvert fald blevet flotte lysegrønne - selvom de står i skygge til sidst på eftermiddagen. Jeg vander og har givet organisk gødning.

På næste billede bevæger jeg mig ind i indkørslen, som man skal forbi for at komme ind i haven. I indkørslen står oliventræet og vandtønden. Krukkerne skal nok blive fyldt op de kommende næste 1-2 uger.

Bag vandtønden står en opstammet broget pil og også rundt om den, er der krukker, der skal beplantes.

Hvis man stiller sig lige for enden af indkørslen og ser skråt ind i haven, ser man skyggebedet længst væk i hjørnet. I midten er vores trekantede store staudebed. Spidsen af trekanten går lige ned mod husets midte og er målt helt matematisk op, således at vinklen har samme grad som hjørnerne, hvor laurbærbuskene har deres plads.

Næste billede viser det halvrunde skyggebed i hjørnet længst væk og det trekantede staudebed i midten.


Kameraet kunne ikke rumme hele motivet - på dette billede fylder det trekantede store staudebed mest. Man kommer ind i haven fra indkørslen og kigger mod skyggebedet oppe i højre hjørne, man kan kun lige skimte den halvrunde kant af sten og æbletræet foran fuglehuset.
På den anden side af trekantsbedet ser man vores kirsebærtræ.
Jeg kan godt lide struktur og former på den måde, at bedene skal have forme.
De næste to billeder går lidt tættere på de to bede. Først kommer det halvrunde skyggebed, som er et staudebed med skyggetålende planter - Hosta, storkenæb, bronzeblad, påskeklokker og juleroser samt dagliljer. Fra http://www.staudemarken.dk/ er der i dag sendt mine planter til dette bed: Endnu en bronzeblad og seks styks limegule løvefod.

Laurbærkirsebærbusken er frostskadet, derfor er mange blade faldet af, men jeg har læst, at når først frosten er væk fra rødderne, kan de igen suge vand og så kommer busken sig i løbet af sommeren. Jeg må indrømme, at græsplænen ikke er særlig køn, men indtil videre bliver den kun klippet, så må jeg gøde den senere. Jeg har netop lært at Trim Græsgødning skulle være helt fantastisk! Den opretstående busk til venstre for fuglehuset er vores duftjasmin.

Bedet er holdt i lyserøde og røde farver
Med pakken fra staudemarken kommer der rød kattehale til dette bed, fire styks. Når først stauderne er ved at nå deres fulde højde, er der ikke meget bar jord tilbage.

Kirsebær- og pæretræet står til venstre for det trekantede bed hen mod udhuset.

Kirsebærtræet med buksomhæk og tulipaner.
Et underligt pæretræ, der kun har blade og frugter i de yderste dele af grenene.
  Hvis man stiller sig oppe ved skyggebedet med ryggen til bedet, får man en god oversigt over terrassen, hvis man kigger lidt skråt til venstre, og over udhuset, hvis man kigger ligefrem.

På terrassen har jeg et af mine store krukkebede, som har rosenbedet med fjernellikerne på den anden side.

Krukkebedet længst væk er det cremegule mellem haven og indkørslen.
I krukkerne på terrassen bliver det pink og lyserødt og purpurfarver.

Langs med udhuset er der drivhuset og krukker rundt om, som skal fyldes op med lilla og blå blomster, blandt andet klokkerankerne, som jeg planter ud om godt en uges tid. Nu er beslutningen taget!


I venstre hjørne af billedet kan man lige se æbletræet, når billedet er taget med ryggen mod skyggebedet.
Hvis man vender sig mod vest, kan man se den smalle del af haven, som går langs med stuen i huset. Tættest og langs med husmuren har jeg de lavtvoksende røde roser med rød tæppepileurt som bunddække. I græsplænen har jeg bærbuske, et æbletræ mere og et blommetræ. Mellem disse to træer har jeg de ny ovale rosenbede.
Jeg gik op i den anden ende af den smalle have og tog billedet med ryggen mod vest.


Dette billede er taget med ryggen mod skyggebedet og mod vest
Næste billede er samme motiv men med ryggen mod vest og kigger mod skyggebedet.

Med ryggen mod vest og ser mod skyggebedet.
Den smalle have ender mod vest oppe ved fortovet og her har jeg langs vores hegn plantet bonderoser og lægekvasurt imellem hinanden. Lige nu er der også røde tulipaner, som blomstrer.


Hvis man går tilbage og stiller sig ved indgangen til haven fra indkørslen og kigger mod venstre langs gavlen af huset, så ser man terrassen og mit krukkebed, der bliver pink og lyserødt og med rosenbedet med fjernellikerne foran krukkebedet, som jeg håber bliver som en helt terrassemur sammen med rosenbedet.


Om en måned vil jeg forsøge at tage de samme motiver igen for at se, hvad der er sket i haven!

søndag den 1. maj 2011

www.staudemarken.dk

Plantekøb på nettet.
I dag har jeg handlet ind igen på nettet til mit skyggebed og til mit store staudebed.
I går var jeg på besøg hos en højskoleveninde og hun forærede mig en hvid kvan, som jeg har plantet ved døren ved siden af oliventræet i en krukke. Jeg ved ikke om en kvan, kan tåle at stå i en krukke, da den vokser sig meget stor, men det må komme an på en prøve. Jeg ved allerede nu, at jeg kommer til at klippe den ned, da jeg ikke ønsker den højere end ca. 50-60 cm i krukken. Hun forærede mig også småplanter af hvid julerose, som skal plantes ud ved siden af mine påskeklokker.
Desuden forærede hun mig frø fra violfrøstjerne. Jeg var ikke klar over, at disse frø skal lægges i fryseren. Hvis de ikke får frost, spirer de simpelthen ikke.
Nu vil jeg gå nedenunder og så frø og plante kongelys ud i større potter. De er nemlig vokset godt i vindueskarmen.

Fjernelliker - Dianthus plumarius "Maggie"

Fjernelliker som bunddække under rosenbedet ved terrassen.
På Gug Planteskole bestilte jeg 10 planter af ovennævnte som jeg plantede i dag. 10 planter ser ikke ud af meget i bedet, men jeg håber, at de vokser til, så jeg kan dele og plante mere ud.
På mærkatet står der, at de bliver 20 cm høje, men hos en anden forhandler står der om eksakt samme plante, at den bliver 40 cm høj, så nu er det spændende at se, hvilken oplysning der er den rigtige.

Billedet er taget med solen fra siden
Som man kan se, ser fjernellikkerne små ud, så jeg må have tålmodighed og sørge for vand og gødning, så de gror godt til.
Jeg fik idéen med fjernellikker som bunddække fra et gammelt haveblad. Planten var meget populær i 80'erne. På billederne i bladet så det rigtig godt ud, så jeg glæder mig til at skulle tage billeder, når der ikke er så meget bar jord. Jeg har plantet fjernellikkerne langs siderne i bedet fordi jeg tror at roserne dækker ind mod midten.


Billedet er fra http://www.staudemarken.dk/
Den anden forhandler som omtalt er Staudemarken ved Aabybro, også et besøg værd.