mandag den 10. oktober 2011

Troldepil, hjemmelavede oliventræer og stedmoderblomster

En lille status over hvad der skal opbevares i drivhuset.
I sommers var jeg med Pelargonieklubben Nordjylland på en udflugt til Henrik Arildskovs have (Han har haveprogrammer på TV2 Nord) og han forærede os et skud fra sine troldepile.


Den står i en almindelig plasticpotte og planten er nu ca. 25-30 cm høj. Den skal opbevares i drivhuset, når det er blevet rengjort og klar til vinter. Troldepil kan man plante direkte i jorden, men man kan også have den i en krukke. Det sidste vil jeg gøre til foråret. Det var meget nemt at tage en stikling. Henrik Arildskov klippede topskud af og det blev bare sat direkte i en potte med jord. Den bliver ligeså høj som en hængepil men er ikke hængende.
Henrik Arildskov er kendt for alle sine træer i haven, han har træer, som ikke burde trives i det danske vejr og naturforhold, men hjemme hos ham går det åbenbart fint.
Jeg fik den idé at klippe nogle topskud af vores oliventræ og bare sætte dem i en potte med jord.Jeg har sat 3-4 grene i en rimelig stor plasticpotte (for ca. 1,5-2 måneder siden) og som man kan se, er bladene på endnu. Det ser ikke helt overbevisende ud, synes jeg, men når det store oliventræ skal ind i blomsterrummet til overvintring, sætter jeg denne potte ved siden af og så må jeg bare vente og se, hvad der sker. Jeg synes, det kunne være så sjovt, hvis de slår rod eller måske allerede har et lille rodnet, så vil jeg helt sikkert prøve det igen til næste år. Det kunne være så sjovt at tage et lille oliventræ med som værtindegave, hvis man skal på besøg! Jeg tror på, at når bladene ikke er faldet af, så må der være en eller anden form for liv i grenene! Er der mon  nogen, der har erfaring med hjemmelavede oliventræer?

I junimåned såede jeg lyserød stedmoderblomst. Jeg troede man skulle så i juni for at blomsten voksede sig stor i løbet af vinteren og kom i fuld flor til foråret, men allerede nu er der blomster.Disse to stedmoderblomster står allerede i drivhuset ved siden af flamingokassen med over 100 buksbomstiklinger. Forhåbentlig kommer stedmoderblomsterne også i blomst til foråret, for så vil jeg sætte dem på min nye bænk!

Mine to potter med de små liljer, som jeg ikke husker navnet på, skal også i drivhuset. De er vinterhårdføre, men må ikke stå i for våd jord vinteren over. Derfor skal de i drivhuset!Her ser man liljerne i blomst i sommers. Jeg synes, de er så søde og jeg købte dem på blomsterfestival i Frederikshavn til 25 kroner stykket. De skulle kunne tåle at blive i potterne vinteren over!

I dag gik jeg lige på en lille inspektionsrunde til mine roser. Geoff Hamilton og James Galway blomstrer endnu og det gør Heritage også. Her kommer lige et billede taget i dag. Det er Heritage.


Til sidst har jeg taget et billede af min pelargonie Tomentosum (Også kaldet Tandpasta pelargonie) Den er helt anderledes end andre pelargonier. Det er en duftpelargonie og den kræver meget plads. Hvis man vil have den til at blomstre, må den ikke have det for godt, for så bliver den "doven". Den sætter kun blomster for at overleve, derfor har jeg sat den i halvskygge i spisestuen. Det er endnu ikke lykkes mig at få den i blomst (jeg har haft den i ca. 1,5 år), men den er blevet noget omfangsrig og den dufter faktisk af tandpasta.I dag har det regnet og det er koldt, så det blev ikke i dag, at drivhuset skulle gøres vinterklart og jeg kan se, at nogle af mine krukker ser triste ud, så de skal nok også snart tømmes!

8 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Det ser fint ud med din troldpil, den skal nok blive flot. Jeg har en lille en, som jeg har købt i Lille Malund, gad vide om den lever endnu, har ikke kigget til den for nylig.
Dit oliventræ ser godt nok lidt slukøret ud, men måske sætter det stiklinger. Jeg har ikke forstand på stiklinger, men tænker lidt om de er for store, dem du har sat. Vi må høre sagkundskaben, der er andre, der ved en masse om det.
Dine stedmoderblomster skal nok blomstre igen til foråret, det er jeg ikke i tvivl om, du har bare været heldig, at de allerede blomstrer nu.
Den der lilje synes jeg ligner en Lewisia, er du sikker på, det ikke er det?

Hanne i haven sagde ...

Sikke søde stedmoderblomster :-) Jeg tror ligesom Lisbeth at de nok skal blomstre til foråret. Bare du sørger for at de ikke sætter frø.
Jeg har aldrig taget stiklinger af oliven, men jeg har taget stiklinger af så meget andet :-)
Jeg tror at oliven må være det man kalder 'hard-wood' stiklinger. De er nemlig længere om at slå rod. Jeg tager dem altid i sensommeren/efteråret, og de har som regel slået rod til foråret. Så det skal nok lykkes, tror jeg. Bare du sørger for at de ikke tørrer helt ud i løbet af vinteren. God fornøjelse, og du har ret, et lille oliventræ vil være en luksus-værtindegave :-)

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Jeg synes, det er rigtig sjovt at lave sine egne planter, så jeg går og tænker over hvad mere jeg kan finde på at lave stiklinger af! Min lilje kan jeg som sagt ikke huske navnet på, men alligevel synes jeg, at jeg kunne genkende ordet Lewesia, som du skriver, så jeg tror du har ret. Jeg er så dårlig til at huske navne, så jeg tør ikke lægge hovedet på blokken!
Hej Hanne. Også tusind tak for din kommentar. "Hard wood stiklinger" det var nyt for mig, men nu skal jeg i hvert fald sørge for, at pindene ikke tørrer ud og så bliver det spændende at se til foråret.

Staudefeen sagde ...

Ja, troldpilen er nem at få til at lykkes - dem laver vi også en del af, og de bliver jo hurtigt store. Et træ, som jeg er meget, meget glad for, da den står med bladene ret længe om efteråret/vinteren og er i det hele flot og let at se på.

Den kan dog sagtens stå ude i vinter - altså i potten.

Kh. Marlene

Birgitte sagde ...

Hej Marlene. Tusind tak for din kommentar. Jeg er glad for at du bringer viden videre. Som skrevet tidligere, så er det rigtig sjovt at lave sine egne planter. Jeg kan godt lide at se ting gro!

Susanne sagde ...

Jeg synes nu også liljerne mere ligner Lewisia, altså Porcelænsblomst, og de klarer fint selv en streng vinter udendørs her hos mig. De har endda lavet en masse frøbørn til mig!

Birgitte sagde ...

Hej Susanne. Tusind tak for din kommentar. Måske er det en Lewisia? Jeg ville blive rigtig glad, hvis de får frøbørn!

Anonym sagde ...

i 1991 havde jeg en oliventræs gren med hjem fra Ligurien Italien ca 30-40 cm lang med hæl havde den i vand med plastikpose over da jeg så skulde plante den ud blev den dyppet i noget der heder (Floramon roddanner)Købt i Bauhaus ca 3 cm op af stænglen. I dag er den 90 cm høj 4 cm tyk stamme men den skulde have været højre men den fik frost i 2009 og så måtte jeg klippe toppen af. Moder træet var 700 år gammelt af typen Opalino. Så gå du bare i gang Held og Lykke. Mange Hilsen Max