lørdag den 23. juni 2012

Det trekantede staudebed

Natviolerne dominerer stadig bedet men meget andet er på vej.


I dag har jeg luget det store staudebed. Det var sådan set hurtigt gjort, for det er vokset så meget til, så ukrudtet ikke kan komme op, men der var dog en del langs kanterne.


Her er det lupinen, som skulle have været en lyserød blossom, men det var en fejlleverance. Den står i selskab med lyserød høstfloks til venstre og lyserød kattehale og natviol til højre. Foran er det haveknopurt. Jeg tror, jeg vil så nogle lyserøde digitalis til næste sæson til bedet, for jeg tror, det er en god kombination med de raketformede blomster til alle de andre og mine tre lupiner kan ikke gøre det alene.


Her er det den lyserøde natviol sammen med purpurfarvet haveknopurt. Jeg synes, de klæder hinanden så godt. Jeg skal vist holde et godt øje til natviolerne, for jeg er forbavset over, så meget de er vokset - de blev plantet (små planter) i efteråret og nu er de vokset i den grad.


Her er det sølvlys sammen med en hvid natviol. Natviolen er en farisær (fejlleverance) den skulle være lyserød, så den bliver gravet op til efteråret og plantet over i det hvide og cremegule skyggebed. Sølvlysen er også vokset gevaldigt og jeg glæder mig til blomsterne og deres duft. Til højre kan man måske skimte en lyserød småblomstrende rose i knop. Bagvis står der lyserød kattehale og mørkløvet høstfloks.


Her er det purpursolhatte, der vokser op, ved siden af lyserød akeleje og bagved den lyserøde rose. Hele spidsen af bedet er tilplantet med 10 purpursolhatte, flettet ind mellem akeleje og en rose på hver side af spidsen. Det var jeg så glad for at kigge på sidste år, så det er derfor, jeg har plantet det til med flere solhatte og ladet de selvsåede akeleje blive.


Her er det en anden lupin (Jeg købte tre som skulle have været blossom lupiner). Denne tror jeg også bliver blå. Den står i selskab med hestemynte på højre side og én af de lyserøde roser på sin venstre side.
Jeg synes, det er helt utroligt, at bedet allerede er så tilgroet. Jeg blev nærmest helt nervøs, før jeg gik i gang med at luge, fordi jeg tænkte, at det var en stor urskov, men man kan godt komme rundt om planterne. Måske allerede næste år, kan jeg dele nogle planter og give væk!


Her er det min violfrøstjerne, som jeg har købt i Anne Justs Have i Hune. Blomsterne er ved at springe ud og den er endnu kraftigere i vækst i år end sidste år. Jeg har 5 frølinger tilbage i drivhuset, som jeg såede i efteråret. Én af dem skal plantes ud i dette bed, så jeg får to planter, der står symmetrisk i bedet. De andre frølinger har jeg nogle planer med, som jeg først røber, når orangeriet er færdigt!


Her ser man den højre side af bedet. Yderst til højre er det brunrøde dagliljer. De er blevet store, så de skal deles til foråret. Der er ingen knopper i endnu og jeg mener også at huske, at de kommer ret så sent. Opad plankevækret kan man se mine lyserøde høstanemoner, som først blomstrer senere. I stativet vokser rosen Gerbe Rose, den får lyserøde store blomster.


Dette billede af mine roser midlertidigt i krukker har jeg kun taget med som en appetitvækker, da man skal se rosenknopperne og at der ikke er mange dage tilbage, før alle mine roser for alvor springer ud. Først på det tidspunkt vil jeg skrive et rigtig spændende indlæg om roser. Jeg kan dog lige nævne, at jeg har gødet dem i dag ifølge min gødningsplan.

Ved siden af det trekantede staudebed, står den uægte jasmin, som lige er sprunget ud - ikke helt, men næsten. Den står noget i skyggen, så det må være derfor, at den er lidt sen, men så kan jeg jo nyde den så meget længere!


Jeg har taget billedet lidt på afstand, for at man skal se, hvor stor busken egentlig er. Jeg tror nok, den er 3 meter høj. Den står lige midt imellem det trekantede bed og skyggebedet, som er til højre side. Jeg glæder mig rigtig meget til at duften spreder sig udover hele haven. Busken fik jeg i 40 års fødselsdagsgave af nogle af vores venner og det er ved at være 8 år siden.


Dianthus "Maggie" er i fuldt flor i de ovale rosenbede.


Her er de i det andet ovale bed. De dufter faktisk også ret godt.


Her er det tæppepileurt "Darjeeling Red" under de mørkerøde roser langs huset. Roserne viser jeg ikke endnu!! Tæppepileurten er meget grovilling og jeg tror faktisk godt jeg kan lave nogle planter,hvis jeg tog nogle lange afløbere og stoppede ned i en potte. Måske skal det lige prøves!
Udenfor øsregner det nu, det er synd for alle, der er til bål.

6 kommentarer:

Karina sagde ...

Hej Birgitte
Du kan sagtens formere tæppepileurten.
Jeg skar nogle udløbere fra moderplanten i forrige uge og det ser allerede meget lovende ud.
(Jeg stoppede dem bare ned i jorden hvor de skal gro).

Hanne Tilst sagde ...

Sikke en masse dejlige og frodige billeder, du har taget. Natvioler, jamen dem mangler jeg jo selv i år. Dem må jeg vist huske at så i juli.

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Ja natviolerner formerer sig flittigt, jeg skal i gang med at klippe frøstandene af mine, ellers bliver der vist for mange.
Min Blåssom var ved at vælte for mig på grund af regnen, så jeg har klippet nogen ind. Tænk de dufter så dejligt, har du opdaget det, ellers kan jeg anbefale dig at plukke en buket.
Det bliver spændende at se dine roser, når de kommer i gang med blomstringen.

Birgitte sagde ...

Hej Karina. Tusind tak for din kommentar og tak for rådet. Det lyder jo nemt!

Hej Hanne. Tusind tak for din kommentar. Ja, natviolerne er så søde og så dufter de godt samtidig med. De kan i hvert fald anbefales.

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Tak for rådet om at klippe frøstandene af, det må jeg også se at få gjort, ellers overtager de bare hele bedet. Jeg vidste ikke at blåssom duftede, jeg må lige sætte næsen ned i dem og dufte. Det var en positiv overraskelse!.

Susanne sagde ...

Det ser dejligt ud dit trekantede bed og skønt at det allerede er vokset så meget til, at det er ved at lukke for ukrudt. For at kunne undgå at luge ville da være skønt så kræfterne kan bruges på alt det andet sjove.

Den haveknopurt er flot i den mørke farve. Hvis nu du giver den lov til at sætte frø og du har for mange af dem, så kunne jeg være slemt interesseret i bytte lidt frø med dig.

Det er da utroligt, at din uægte jasmin kun lige er ved at springe ud. Min er ved at være afblomstrer. Men glæd dig til dens vidunderlige duft :-)

Birgitte sagde ...

Hej Susanne. Tusind tak for din kommentar. Jeg vil gerne tage frø fra min haveknopurt og sende til dig. Det ville glæde mig at kunne det. Spændende, hvad du kan bytte med!