torsdag den 2. februar 2017

Selvforsynende med planter.

Frøsåning og stiklingeformering.
Idéen bag min have er at være selvforsynende med planter. Jeg opformerer alle planter til de ca. 130 krukker, jeg har i haven, hvert år. Det er mange sommerblomster, men efterhånden også en del stauder.

 

Sidste år var de to planteborde helt fyldte med såbakker. Hele processen er så spændende, først bruger jeg vinteren på at finde ud af hvilket sortiment jeg skal have til næste sæson. Mange af frøene har jeg hentet i vores egen have, men jeg køber også frø.  I løbet af vinteren sår jeg staudefrøene, som skal have kulde for at spire og i foråret sår jeg sommerblomsterne.


Forventningerne er store og jeg går hver dag og kigger til om noget spirer, det er en forventningens glæde, hvor jeg forestiller mig frodige bede med flotte blomsterfarver og spændende kombinationer. Jeg tager mange billeder hver sæson, som jeg bruger til at planlægge næste års sæson med. På den måde husker jeg, hvad der var lykkes godt og hvad der ikke rigtig duede.


Når planterne skal ud i haven, er det også spændende, hvordan de trives og vokser til. Jeg har min egen metode med hensyn til hvor tæt jeg planter i krukkerne, for jeg vil gerne have blomster hele sommeren og ikke sidst på sæsonen, fordi planterne er meget små! Med krukkerne har jeg mulighed for at flytte lidt rundt så jeg kan sætte nogle fine kombinationer sammen og skulle en plante blive grim eller vissen, kan jeg bare plante nyt eller flytte rundt.
Jeg bliver altid så glad og veltilpas, når jeg synes, der er dannet et pænt bed. Så er det også meget sjovere at passe krukkerne med vanding, hvor jeg går med kander og samtidig kigger til hver enkelt krukke og fjerner visne blade og blomster, så det tager sig så pænt ud som muligt.


Jeg tager også stiklinger, næsten altid af stauder og det gør jeg i sensommeren. Jeg har prøvet flere forskellige stauder og har haft held med høstfloks, krysanthemum, kløver tæppepileurt blandt andre og derudover med en del krydderurter og med roser.


Jeg kan rigtig godt lide hele processen og se noget udvikle sig helt fra bunden af og se om det lykkes at få fine planter ud af det. Jeg har også lidt en tendens til at skulle "redde" nogle planter, hvis de ikke har det godt, så er det en spændende udfordring at få dem til at trives igen.
En anden fordel ved at være selvforsynende på denne måde er også, at det er en del billigere end hvis man køber mange færdige planter. Så det er da lidt en win win situation:)


Hvis ikke jeg havde mit orangeri, ville det hele blive noget svært. Så jeg er meget glad for det og det er også min største drøm, der gik i opfyldelse da vi fik det. Interessen for at lave planter selv, går helt tilbage til min barndom, hvor jeg hyggede mig i min mormors veranda med hendes pelargonier, hvor hun lærte mig at lave stiklinger. I min vindueskarm på mit værelse i barndommen var der altid potter med frø og små stiklinger af mange stueplanter, som jeg fik lov til at tage med hjem, når vi var på besøg hos familie og venner rundt omkring. Så jeg har altid gået meget op i det.


Selve arbejdet med planterne har også den sidegevinst, at man virkelig slapper af og glemmer stress og jag på arbejdspladsen, men kan gå og glædes over hver lille spire, der dukker frem.
Det var lidt om det største arbejde i min have og jeg er allerede i fuld gang igen i år.
Billederne er fra sidste forår, men inden længe bugner orangeriet lige sådan med planter igen!

7 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Jeg kan kun sige, at jeg beundrer dit store arbejde, du er en ørn til det og du kan lide det. Lysten driver værket :)

Karsten F sagde ...

Hej Birgitte

Det ser da super ud!
Tjekket og sjovt samtidigt:)

Ha en dejlig aften

Lisbeth (countryliv) sagde ...

Er dine billeder fra i år, så er jeg fuld af beundring over at du allerede er så godt igang. Jeg kan følge en del af det du skriver, men jeg kan blive virkelig stresset hvis foråret bliver koldt og det hele står herinde.
Men det er dejligt at læse hvordan du hygger dig med det. Godt at du kan høste egne frø for efterhånden synes jeg det kan blive en bekostelig affære nu om dage hvis det hele skal købes, frø er blevet dyre.
Jeg synes at det er en god ide at have både stauder og sommerblomster i krukkerne :-)

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte, så blev havesæsonnen skudt igang ;o) det er så imponerende hvor mange små frø du når at så.
Og det altså super tjekket ud.
Jeg vil meget gerne købe nogle frø af dig til øjen blomsten og den anden jeg fik med hjem, musene der har boet i min have har ædt dem jeg fik af dig sidste år.
Knus fra Linda

Anne Vestergaard Jørgensen sagde ...

Hej Birgitte,
Hold da op du er i gang med mange frø. Det er godt at have et orangeri. det har jeg ikke. I mit gæsteværelse står såbakker og en krog i loftet der hænger tilskudslys sat til en timer. ja og de frømest stauder bor i vægdrivhuset der ikke er frostsikkert. jeg har god erfaring med at de får et chok og så kommer fint i gang. Du har jo stor produktion i gang. jeg elsker egne planter og forærer til venner og familie mit overskud væk. Det er dejligt at lave egne planter og følge hele processen. Ofte har jeg købt en ny plante og så samlet frø til det følgende år. Det virker fint. Dejligt at følge dine mange projekter.

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Hvor er det dejligt at læse, at du er godt i gang. Du fortæller så levende.
Jeg synes, det er et stort arbejde, at have stauder i krukker, fordi de skal plantes om.
Vi har skåret meget ned på vores antal af krukker, for vi kan ikke magte det længere.
Mine sommerblomster sår jeg direkte i krukkerne, så jeg ikke skal prikle. Det virkede fint sidste år. Jeg fylder god krukkemuld i krukken og 5 cm så- og priklejord øverst. Det er vist Claus Dalby der har lært mig det.
Nogle sommerblomster sår jeg af to omgange, så der er friske blomster hele sommeren.
Mange hilsner fra Eliane

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak skal I have :). Ja, jeg er godt igang med at så stauder og der går lige halvanden måneds tid, før jeg sår sommerblomster. Som jeg skriver nederst i indlægget, så er billederne fra sidste forår, men i år bliver der mindst lige så mange potter og såbakker. Det er så dejligt at være igang, selvom det stadig er koldt. Der er ikke mange staudefrø,der spirer, der går nok en måned mere, før der sker noget!