torsdag den 28. januar 2016

En gennemgang af skyggebedet.

Gule og hvide farver.
Skyggebedet i det fjerneste hjørne i haven er ved at være godt vokset til. I foråret blomstrer mange narcisser sammen med påskeklokker og senere kommer mange stauder frem i lyse farver sammen med mange hostaer, som bedet er plantet til med.






 Billederne er fra april, hvor narcisserne er godt i gang, man kan også se påskeklokkerne.


Her er bedet bagest i billedet fra maj måned.


Dette billede er fra medio juni, hvor de gule farver også er fremme.


Her er der plantet hostaer i bedet. De står langt inde. Planen er, at de skal lukke bedet i denne tredjedel af det.


I juli blomstrer løvefoden, som er plantet i en række foran langs med stenene. Jeg har opdaget til min store overraskelse, at jeg stortset ikke har taget billeder, mens løvefoden blomstrer. Det er en kæmpe svipser. Dette billede er fra 2013. Sidste år var de rigtig flotte og jeg plukkede mange af de små limegule blomster ind til buketter. Løvefoden klipper jeg helt ned, når blomstringen er ved at være overstået og så når de at blomstre i sensommeren, men ikke lige så frodigt.
På dette billede kan man også se staudedigitalis'erne (som ser ud som små tynde stængler på billedet). Dem tog jeg frø af forrige år og det lykkedes at få planter ud af dem, da de blev sået i vinteren samme år.


Her er det november, hvor visne blade dækker hele bedet. Dem, der ikke er formuldet, fjerner jeg i foråret for at komme til at luge, inden der bliver for meget ukrudt. I 2015 var der ikke meget lys eller jord til ukrudt og hele sæsonen igennem var det et let overkommeligt arbejde at luge bedet.
Da vi købte huset for 12 år siden, var her kun en græsplæne og helt inde i inderste hjørne her stod der en laurbærbusk, som blev fjernet, da den var meget frostskadet og derefter besluttede jeg mig for at forsøge med et skyggebed. Naboen har store træer i sin have i dette område og det er dem, der giver skyggen. Træerne er så flotte og de er en god baggrund i vores lille have!

tirsdag den 26. januar 2016

På udkig efter forårstegn og 12 i eksamen.

Lige nu øsregner det,
men jeg var ude med kameraet inden. Jeg nåede lige et par billeder inden det løb tør for batteri! Min ældste niece læser til socialpædagog og fik 12 til eksamen i går. I de andre eksamener har hun fået 10, så hun er ret skrap. Det måtte fejres med blomster, så jeg har købt en buket til hende og en til mig selv:)



Ude i haven pibler løgvæksterne op og jeg var rundt for at kontrollere om de kom alle steder, hvor jeg har sat dem - og det gjorde de! Det er jo genbrugsløg, idet jeg havde dem i krukker sidste forår, hvor de visnede ned og stod tørt indtil i efteråret, hvor jeg plantede dem ud i bedene. Dette koncept har jeg kørt med i nogle år nu og det fungerer ret godt.



Her er det dagliljer, der er på vej op.
Jeg fik også lige set til juleroserne og de var i blomst, dem må jeg tage billeder af en anden dag.

mandag den 25. januar 2016

Åben have i sommer.

Det har været en travl uge.
Min yngste niece fyldte 18 år i torsdags og vi var til stor fødselsdagsfest. I weekenden var vi til 60 års fødselsdag på Liselund Slot på Møn, så vi har rejst frem og tilbage til begge ender af landet og siddet en hel del i tog, men det var det hele værd. Vi har haft det fantastisk sammen med hyggelige, gode og søde mennesker!


I år holder jeg åben have torsdag den 07.juli kl. 19-21 og igen torsdag den 18.august kl. 19-21. Derudover efter aftale.


En kort beskrivelse af haven:
Der er ca. 130 krukker i haven med stauder og sommerblomster foruden rosenbede med engelske roser. Desuden er der staudebede og frugttræer samt bærbuske. Haven er næsten selvforsynet med planter, som bliver opformeret i orangeriet, der er frostfrit. Her er der ca. 120 forskellige pelargonier samt forskellige citrustræer, der overvintrer dér.


Jeg håber, mange har lyst til at kigge forbi.

mandag den 18. januar 2016

Laboratorieflasker i snevejr og hostafrø m.m.

I dag har jeg været på en lille inspektionsrunde i haven!
Jeg ville se, om laboratorieflaskerne har kunnet tåle de mange frostgrader.


De ser fine ud rundt omkring, her er det på den nederste del af plantebordet.


Det sner ret meget udenfor lige nu.


Dem på fliserne har det også meget godt.


Det ser lidt hyggeligt ud med sne på flaskerne.


Anders har lige været en uge hjemme hos sin mor i Herlev og tog yderligere 4 laboratorieflasker med hjem i rygsækken. Jeg har stadig en papkasse hjemme i svigermors garage, hvor der er yderligere 7 flasker. Disse 4 og de resterende er ret store. Svigermor ryster på hovedet af mig og forstår ikke hvad jeg skal med alle de flasker i haven, men jeg er rigtig glad for dem og meget taknemmelig for at hun hentede dem hos Lauritz.com. Heldigvis har hun ikke noget imod, at vi fragter dem hjem til Nordjylland med tog lidt ad gangen (de fylder godt). Nu er der kun én papkasse tilbage i hendes garage!


I det lille drivhus står alle mine løgkrukker og venter på foråret. Tulipanløgene er begyndt at titte lidt op, som kan kan se. Til foråret bliver løgfarverne lyserød og creme.


Dahliaknoldene i udhuset står frostfrit og har det fint. De er saftige og spændstige, så det var godt lige at få dem tjekket. Jeg har omkring en 7-8 kasser derude.


Gad vide hvor meget sne, der kommer ned nu.



For en uge siden såede jeg hostafrø - en blå og en hvidbroget. Jeg havde held med dem forrige år, hvor de stod de første 14 dage i det kølige orangeri, hvorefter de kom ind i en vindueskarm i huset, hvor de begyndte at spire efter nogle dage. Da de to blivende blade var kommet, satte jeg dem ud i orangeriet igen.
Jeg vil benytte samme taktik igen, da frøene skal have både kulde og varme for at spire.

Om et par uger vil jeg så indianermynte. Dem såede jeg i februar sidste år og de kom fint allesammen.

lørdag den 16. januar 2016

Det store staudebed sæsonen igennem.

Der gemmer sig meget under sneen!
I dag vil jeg gerne vise det største staudebed i haven fra det tidlige forår til frosten sætter ind. Det er en udfordring at få blomster hele vejen igennem, det er noget, jeg stadig arbejder på.


Bedet er trekantet og bygget op så de højeste stauder står op ad plankeværket og de lavere forrest. Her er det primo maj og meget er på vej op. Som man kan se, er der ikke rigtig noget i blomst. Det første, der blomstrer, er løjtnantshjerte og natviol.


Her kan man lidt til højre se løjtnantshjerten. Der er to miniroser i bedet, den ene er de lange grene forrest i bedet. Jeg tror, jeg skal klippe dem lidt ned i år.


Tre uger senere, er bedet næsten helt dækket. Dette billede er fra siden. Forrest i billedet ser man dagliljer, som jeg har delt før, men de skal nok deles igen. Nede mod spidsen fylder purpur haveknopurt godt og vokser udover kanten. Den er også tidligt i blomst og jeg plejer at klippe den ned, så når den endnu en blomstring i sæsonen. Mod plankeværket kan man se, at høstanemonerne er godt på vej.


En uge senere blomstrede haveknopurten. Det er da en flot farve?


Nu er vi i starten af juli og pom pom valmuerne blomstrer sammen med miniroserne, riddersporene, som er det blå i venstre hjørne. Jeg har efterhånden plantet så meget i bedet, at jeg ikke længere kan huske det hele, men heldigvis har jeg planteskilte ved hver plante, så jeg ikke luger dem væk i foråret. 


Primo august, hvor høstanemonerne er i fuld gang. Man kan også se marmelukærmerne, hvor denne er en staude.


Primo september hvor hjortetrøsten og kattehalerne er i fuld gang.
I 2015 var foråret koldt, og det kan ses, da bedet faktisk først er på sit højeste i august, hvor det de andre år har været juli.



Kattehalerne har en flot farve.
Bedet er holdt i lyserøde og røde farver.


Et nærbillede medio september med roser og duehoved.



Medio oktober, hvor det er ved at visne ned, men man kan se sølvlysene midt i billedet.

Det var bedet i 2015, som ikke var dets bedste år. Jeg tror, det viste sin storhed i 2013. Sidste år var en del af purpursolhattene forsvundet - jeg tror, det er fordi de har fået for meget konkurrence fra flere andre planter. I 13 og 14 fyldte de hele spidsen af bedet og det så så godt ud. Det bliver spændende hvordan det tager sig ud i år, da mange nyplantede planter sidste år nok først bliver rigtig fine i år!

fredag den 15. januar 2016

Morgenbilleder i 10 graders frost.

En flot morgen og fridag.
Temperaturmåleren viste minus 10 grader, da jeg stod op i morges. Pilleovnen i orangeriet har været igang hele natten og derude var der lige knap 7 plusgrader. Jeg var meget spændt på, hvad måleren viste derude og tjekkede det med det samme jeg stod op!


Det er dejligt, at pilleovnen er så effektiv! Det er en flot morgen og nu har jeg hentet brænde til brændeovnen i stuen, skovlet sne i indkørslen og på fortovet og taget billeder.


Laboratorieflaskerne er dækket af sne.
Det har været en hård uge på arbejde, jeg synes, det er hårdt at være ansat i sygehusvæsenet, så sådan en fridag som i dag er meget værdifuld! Så får man ladet op, så man er klar til en uge mere.


Det ser lidt hyggeligt ud med sne på krukkerne. De er heldigvis frostsikre.


En kat er gået en tur igennem haven. 


Fyrretræet i murerbaljen er blevet ret højt.


Det lille stenbed er helt dækket af sne.


Lystræerne er tændt et par timer om morgenen også. Katten er gået en tur i hele haven.


Al sneen kom natten til i går. Siden har vi ikke fået noget, det er også nok efter min mening, for det er stadig nogenlunde fremkommeligt.


Magnoliatræet står med knopper, jeg håber, det kan klare kulden!


Truget i indkørslen har fået snedragt på ligesom krukkerne med heuchera. De ser noget forfrosne ud, jeg håber, de klarer den!


Disse gamle havestole står i indkørslen. Ryglænet ligner lidt ansigter (med lidt god vilje), jeg synes i hvert fald, det så sjovt ud.


Ud mod vejen er der også lidt lys.


Min lysdekoration på det lille zinkbord er godt dækket til. Jeg får nok ikke ild i lyset lige med det samme:)
I dag står den på afslapning!

mandag den 11. januar 2016

Frøindkøb

Lidt nyt og lidt som vanligt!
I år har jeg købt frø fire forskellige steder.
Ved Frøbutikken har jeg købt rød og grøn rævehale. Dem har jeg haft i haven i nogle år nu. Desværre fik jeg ikke selv samlet frø ind, da det var alt for vådt i efteråret.


Her ser man den røde rævehale lidt til højre for midten. Dens løv er mørk.
Den grønne rævehale bliver plantet ud i det grønne og abrikosfarvede bed.

Hos Plants of Distinction har jeg købt tre nye frøsorter, blandt andet Verbena Apricot Brandy, som skal plantes ud i det grønne og abrikosfarvede bed sammen med de grønne rævehaler. Jeg plejer at så abrikosfarvet frøkenhat, men i år ville jeg prøve en ny abrikosfarvet blomst og fandt denne verbena.



Derudover købte jeg en sort tallerkensmækker og en hvid solskikke med chokoladebrun midte.



Det er første gang, jeg skal have solsikker i haven og årsagen er, at jeg så gerne vil plukke deres hoveder, når de går i frø og så pynte med dem til vinter - ligesom hos Fru Pedersen!
Jeg valgte den hvide sort, fordi jeg synes, den er så pæn. Jeg har fundet en plads ude i haven og det bliver et lille rundt bed, hvor de kommer til at stå tæt sammen.

Hos Swallowtail Garden Seeds har jeg købt ampelpileurt. Den har jeg også haft i haven i flere år nu, men fik heller ikke samlet frø ind pga. vådt vejr. Den har jeg på havebordene rundt omkring i zinkpotter og så har jeg en hængeampel ved indgangsdøren, som den også bliver plantet ud i.


Den er villig til at selvså sig og kan også overvintre i milde vintre. Sidste år overvintrede jeg én i orangeriet og det gik fint.

Hos Albinus Frø har jeg købt en del, blandt andet to forskellige øjeblomst - en sort og en blå. Den blå havde jeg tænkt, skulle være en kantplante omkring mit bærbed, da den skulle være god som kantplante. De hedder henholdsvis Penny Black og Five Spot.
Jeg har også købt tallerkensmækker Milkmaid, som skal plantes ud sammen med den sorte variant i mine altankasser. I år har jeg købt en ny græs - hjertegræs - den skal plantes ud i store beholdere i mine gamle æblekasser. Så har jeg købt en lyserød og en blå dusksalvie. Jeg har aldrig haft den lyserøde før, men den blå har jeg haft i nogle år. Den trivedes dog ikke så godt sidste år, fordi den havde det for vådt!
De sidste to frø jeg har købt hos Albinus Frø er vortemælk Kilimanjaro og timeviser. Sidstnævnte har jeg ellers haft succes med selv at samle frø ind af de sidste år, men i år var den længe om at komme i blomst og satte ikke frø, før det var så vådt, at jeg ikke kunne plukke dem.



Her ser man vortemælken.

Jeg glæder mig rigtig meget til at jeg skal igang med at så, det er noget af det bedste jeg ved i min have. Der er så meget glæde ved det, både selve såprocessen, men også en forventningensglæde; for kommer frøene op og hvordan trives de? Hvordan tager de sig ud i haven og hvilke planter er pæne at sætte sammen? Så både glæde og kreativiteten bliver udfordret og det er rigtig sundt for mig, for jeg kan koble fuldstændig af og koncentrere mig 100% om dette arbejde. Alle andre udfordringer på arbejde og ellers bliver skubbet helt i baggrunden og når arbejdet er færdigt, virker disse problemer betydeligt mindre.
Jeg er allerede begyndt, idet jeg har sået hosta her i weekenden. Det er en god tid at så staudefrø på nu.
Jeg har samlet en del frø ind fra haven, så alle mine såbakker og potter skal nok komme i brug igen i år:)