søndag den 24. juni 2012

Det cirkelrunde irisbed

Iris'erne har bredt sig til hele beddet.


Jeg har ikke så stort kendskab til iris, så hvis nogen ved, hvilken slags mine er, ville jeg blive glad. Jeg ved så meget, at risomerne skal plantes i overkanten af jorden for at få lys.

I marts måned gravede jeg dem op og anlagde et cirkelrundt bed, hvor jeg delte risomerne og placerede dem i forskellige retninger. De vokser jo udaf fra midten af risomerne, så derfor skal man med et par års mellemrum dele dem og plante dem igen i nye "retninger".


Cirklen er 1 meter i diameter. Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvilken bedafgrænsning, jeg vil have. Jeg har jo mine buksbomstiklinger, som evt. kunne plantes ud til næste år, men i "Alt om Haven" har jeg set reklamer med nogle jernbånd, som bedkant, og som ruster. Det kunne jeg også godt tænke mig, men tror bare, at det er pokkers dyrt, så det ved jeg ikke, om jeg har råd til.


Bedet står i skyggen halvdelen af dagen, så det er nok derfor, at de ikke er mere udsprungne. Jeg kan se i naboernes haver, at deres er sprunget ud for flere dage siden. Jeg købte tre risomer for 3 år siden og nu har jeg allerede til et helt bed. Der er plads til flere, som man kan se.


Her kan man se beliggenheden. Det er skyggebedet til venstre, bagved ser man de lyserøde storkenæb under hækken.


På højre side står der en opstammet hængepil, der trænger til at blive klippet. Når vi sidder i vores havemøbler, er det hertil udsigten er.
Jeg tror, det vil gøre meget, når jeg får en bedafgrænsning, for jeg synes, at irisbeddet er et godt partnerskab til skyggebedet og hængepilen eller kontrast om man vil.
Jeg kommer nok til at tage mange billeder, efterhånden som de springer mere og mere ud.

11 kommentarer:

Susanne sagde ...

Uha, hvor er de skønne og utroligt, at de allerede er blevet til så mange.
Jeg har desværre ingen iris i haven - men skal helt sikkert på udkig efter nogle - så min viden om iris er lig nu og jeg kan derfor ikke hjælpe dig med et navn.

Karsten F sagde ...

Hej Birgitte
Det kunne godt være "Naples".
kig evt her: http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/94735/

Iris germanica deler man iøvrigt bedst efter afblomstring og sådan cirka i august, men godt at det er gået så fint for dig.

tak for kigget

Karsten

Landbohaven sagde ...

Iris er smukke. Flot bed du der er i gang med.
Jeg er også i gang med at lave et irisbed, men mit bed er kun halvrund, hjørnebed. Jeg har kun navn på få af mine iris, det er de planter, som jeg har købt hos en gartner, der står på markedet i Brørup.
Jeg forsøger at sætte liljer(løgplanter) imellem iriserne. Hvis ikke det bliver godt, så kan jeg jo altid fjerne løgene igen.
Tak for kigget.
Ha´ en god søndag.

Her regner det.

Høneballehaven sagde ...

Dit irisbed ser rigtig fint ud, desværre bliver iris lidt kedelige, når de er afblomstret. Har dine iris duft? Mine Germanica har alle duft, men jeg kan ikke hjælpe dig med navnet på dine. De er meget smukkel

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Et sødt lille bed du har med iris.Alle mine iris er afblomstrede.Det vil være pænt med nogle sten rundt om bedet.
Nu vil jeg gå ind og lave min lagkage færdig.god søndag til dig Jette

Frk. Anemone sagde ...

Hej Birgitte, de er fine og store, dine iris. Jeg har ingen erfaring med iris, de er ikke rigtigt lykkedes for mig endnu.

Mon ikke en stenkant rundt også vil være pænt, da nabobedet jo har sten omkring?

Ulla

Karina sagde ...

Det var knageme nogle flotte iris.
Jeg skal helt sikkert ha' anskaffet mig nogle flere til min have.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer. Nu ved jeg, at det er Iris Germanica og muligvis Naples. Mange tak, det var lige hvad jeg gerne ville vide.
Måske er en stenkant et rigtigt godt bud, det havde jeg slet ikke selv overvejet. Nu må jeg i tænkeboks. Jeg har lige været ude at dufte til dem og de dufter faktisk, men det er en lidt syrlig duft og god. Der er sprunget flere ud i løbet af dagen i dag.

Helena sagde ...

Det är så fint med iris.Jag har skaffat mig flera sorter de senaste åren.Men nu måste jag dela de gamla jag har det kom jag på nu de blommar inte i år :-) Tack för tipset!
KRAM från mig!

Birgitte sagde ...

Hej Helena. Tusind tak for din kommentar. Godt at jeg kunne hjælpe, det var herligt!

Anonym sagde ...

Wonderful goods from you, man. I have be mindful your stuff previous to and you're just extremely excellent. I really like what you've got right here, certainly
like what you're stating and the best way through which you assert it. You're making it enjoyable and
you still take care of to stay it sensible. I can not wait to read much
more from you. That is really a great web site.


My homepage :: best registry cleaners