onsdag den 19. oktober 2016

Omrokering af krukker og stolper i massevis.

Ude foran huset ud mod vejen,
har krukkerne altid stået på en lang række opad husmuren. De er nu placeret i grupper i et zig zag mønster.Det var arkitektens idé - hvorfor havde jeg ikke selv tænkt på det?, tænkte jeg. Men det havde jeg altså ikke! Nu har jeg fået en hel masse idéer til, hvad der skal være i krukkerne, for nu syner de ikke af meget. Nogle af dem er med stauder, der er ved at visne ned. Når jeg skal ændre bede i den vestlige del af haven, bliver der nogle buksbom til overs. Dem vil jeg sætte i nogle terracottakrukker og formklippe dem. Jeg synes, det er pænt med en gruppe med tre krukker og i den ene vil jeg gerne have noget opstammet, der er højere end stakittet. Det vil tage sig bedre ud også udefra vejen. Jeg kunne godt tænke mig nogle små grønne træer i krukkerne, så hvis der er nogen, der har et godt bud, vil jeg gerne høre det. De skal være ca. 1,5 meter høje og tåle blæst. De må gerne være grønne hele året.


Her ser man huset fra vejen. Krukkerne syner jo ikke af meget. Jeg tror, det er ret væsentligt, at krukkeplanterne er højere end stakittet. Det var også et råd, jeg fik.


Jeg har bestilt stolper, som jeg skal bruge til grønne vægge i den vestlige del af haven ifølge haveplanen. Naboen har et pælebor, jeg kan låne, så nu skal jeg bare igang:) Mit mål er, at jeg skal lave halvdelen af planen i den vestlige del i ferien, og forhåbentlig når jeg resten inden frosten. Jeg skal lave det selv, så jeg håber, jeg kan manøvrere stolperne uden det bliver for tungt.


De sidste par dage har jeg fået tømt næsten alle de resterende krukker. Der er stadig en 5-6 krukker med planter, der er gået i frø, som jeg skal samle ind. Men der er for vådt til det lige nu,, så jeg må lige vente lidt. Jeg tog nogle billeder i haven, da jeg kunne se, at jeg også kan være en lille smule med med høstfarver.


Jeg fik sat havemøblerne ind i udhuset i mandags og luget lidt. Jeg mangler kun at luge et enkelt bed, så er haven efterårsklar.


Jeg har helt glemt at fortælle, at jeg har plantet clematis ved tørrestativet - en ved hver stolpe. Det er clematis Etoile Rose, som er småblomstrende med rosa blomster. De bliver ikke så store, så de skulle passe fint til en stolpe. Jeg talte med havearkitekten om at fjerne tørrestativet, men det syntes han ikke. Det er jeg egentlig glad for, for jeg har været så meget i tvivl om det skulle fjernes, men han gav mig nogle rigtig gode idéer til hvordan man kan gøre det flot og viste mig også billedeksempler. Vidste I godt, at hvis man bruger sort flagline, så ser man næsten ikke, at det er et tørrestativ? Og så er det vigtigt, at snorene er meget stramme og spændte. Endnu et julegaveønske:)
I dag har det regnet og jeg var sent hjemme, så ingen havearbejde. Måske kan det blive til lidt i morgen!

11 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Ja du har også efterårsmotiver, selvfølgelig har du det. Det med sort flagline vidste jeg ikke, men det lyder som en god idé. At den ikke må være slap er jeg helt med på, det sørger Bent for. God idé at plante noget op af stolperne, det skal nok blive pænt. Jeg har lige foreslået Bent det, det faldt vist ikke i god jord :) Det bliver spændende at komme i gang med stolperne i næste uge, sejt hvis du selv kan klare det. Jeg har ikke lige idéer til træer til krukkerne, jeg er jo ikke så meget til krukker. Min veninde har bunker af træer i krukker, blandt andet trompettræ og forskellige hyld, måske er det noget, du kan bruge?

Fru Friis sagde ...

Det var da genialt med den sorte flagline, - et nyttigt husmoderhavetip! ;o)
Det ser godt ud med krukkerne i små grupper. Forslag der lige falder mig ind: Laurbærkirsebær, ikke et træ men en nem og stedsegrøn busk, som også er taknemmelig at formklippe.
Søjletræer, evt. søjleparadistræ. Elsker dem! Blomstrer forår og smukke bær i sensommeren. Hvad kan man ønske sig mere.
Jeg er spændt på hvad det er du vil lave med stolperne og en plantevæg. Du skriver også om en havearkitekt, måske jeg har misset en del indlæg, tror lige jeg må kigge lidt tilbage. :o)

Fru Friis sagde ...

Fundet! Orv, det lyder spændende... :o)

Høneballehaven sagde ...

Jeg har sat forslag til krukketræer ind på din pb på facebook.

marie sagde ...

Det er fedt at få sådan nogle praktiske fif. Jeg er ingen ørn til krukker og bruger dem mest til frostsarte planter; men det gjorde en masse for min primitive opstilling, at jeg placerede nogle af dem på et havebord. Det gav variation og var også praktisk.

Linda Borg sagde ...

Alletiders ide med tørresnoren - den vil jeg tage til mig. Også spændende ny opstilling af krukkerne foran huset. Hvis du gerne vil have højde på planterne i krukkerne, er det jo også en mulighed at hæve krukkerne ved brug af f.eks. plantestiger, som kan fås rimelig billigt i Hjem og fix. Det lyder rigtig spændende med plantevæggen - det glæder jeg mig til at høre mere om :)

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte.
Hvor er det altså spændende alt det nye der sker i din have. Jeg tænker på søjleklippet buskbom vil være flot og cedertræ de høje slanke. Fru Friss viser et i sit indlæg.
Hvis du kigger tilbage inde ved Fru Friss så har hun nogle meget inspirerende indlæg fra hun var i Holland i foråret og se de små haver, der er masser af krukker med ting der vokser opad.
Knus og god arbejdslyst
Linda

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Det er rigtigt pænt med krukkerne ud mod vejen sat i grupper.

Hvor er jeg ked af at høre, at du skal stå med de store stolper alene. Det er altså sjovere .....og nemmere, når man er to om det.

Jeg tænker, at en mørk hyld eller to vil være flotte i krukkerne. En nordens oliven er også smuk.

Mange hilsner og god arbejdslyst.
Eliane

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Jeg er også fortaler for krukker i grupper i stedet for for på linje.
Og er da spændt på at se hvordan det kommer til at se ud med de stolper.
Har jo selv en del opstammede træer.........så spændende hvad du vælger.
Godaften Knus Jette

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for alle jeres gode idéer. Det er noteret det hele, og jeg kunne godt tænke mig en udflugt til Lønbæks Planteskole. De har jo en del træer:) Der er en større omlægning igang i vores have, så vi knokler på livet løs. Anders og min papsøn har rigtig været igang og jeg vil gerne kunne sætte stolperne selv, da det ville være en stor tilfredsstillelse at gøre det selv, men jeg må indrømme, at Anders har flere kræfter end mig, og han vil gerne hjælpe, hvis ikke jeg selv kan klare det!

Lisbeth (countryliv) sagde ...

Det er inspirerende at læse om din havesnak med arkitekten, så mange gode tips og ideer du har fået. Mit forslag til træer er opstammede laurbærkirsebær, de er geniale synes jeg. Jeg har selv lavet opstammede ligustertræer som dufter henrivende når de blomstrer, men de er jo ikke stedsegrønne..