Haveprojekter

Pæonbed
Jeg drømmer om et pæonbed langs med tørrestativet, som skal bestå af to slags pæoner. Jeg har allerede fundet to mulige hos Pæoneksperten.

Billedet er lånt hos Pæoneksperten
"Bowl of Beaty" er den ene.

Billedet lånt hos Pæoneksperten
 Og "Sea shell" er den anden. Den blev kåret som årets pæon i 2008.
Som selskab til pæonerne kunne jeg tænke mig Natviol og Stjerneskærm i matchende farver.
Nedenunder ser man tørrestativet og pæonbedet forestiller jeg mig, skal være til højre ind mod haven.


Ca en meter til højre for tørrestativet kunne jeg tænke mig pæonbedet, som skal være i hele tørresnorens længde!


Irisbed
Mine iris står op ad læhegnet ved terrassen, men nu hvor vi skal bygge orangeri, bliver jeg nødt til at flytte dem.


Jeg vil grave iris'erne op og lave et cirkelrundt bed i solen, hvor de skal plantes. Jeg vil gerne have et "jernbånd" på 10 cm i højden omkring bedet, men hvis det er for dyrt, kan jeg også plante buksbom rundt.


Græsbed
Et af mine nye bede i år 2012 skal være et cirkelrundt græsbed med tre forskellige græsser i. Jeg har allerede købt frø og skal så på friland i maj. Jeg glæder mig rigtig meget til at få dette bed, da jeg tror, det pynter hele året rundt, også om vinteren, hvor jeg ikke har så meget grønt.Den tredje græs er bronzefarvet. Jeg har alle navnene på frøposerne, men husker dem ikke lige nu. Jeg forestiller mig, at bedet skal være som en lagkage, hvor der skal være ét stykke med hvert græs, sådan, at der bliver tre stykker i lagkagen!

Pæretræs espalier
Vores pæretræ får de mest fantastiske velsmagende pærer, men træet ser noget mystisk ud.


Som man kan se, har det lange grene med blade yderst på grenene og det hænger noget. Jeg vil købe et rionet som espalier og så binde pæretræet op på det.

Bonderoser og liljer
I mit bonderosebed har jeg i efteråret plantet forårsløg i hvide og cremegule farver.
Efter deres blomstring, begynder bonderoserne og lægekvasurten at vokse op og blomstre.


Her er det tulipaner, der har været i bedet i flere år. Til foråret 2012 kommer der mange flere løgvækster.


Da bonderoserne er ret tidlige, vil jeg gerne forlænge sæsonen i bedet og her har jeg besluttet, at det skal være kongeliljer.                                                                                         


Liljerne blomstrer sidst på sommeren. Jeg skal bestille løgene snart og lægge dem i jorden - 12 styks har jeg besluttet mig for og så glæder jeg mig bare til den fantastiske duft, der sikkert bliver i en stor del af haven.

Til foråret skal vi bygge vores orangeri.


Orangeriet er på 30 kvadratmeter og tegnet af arkitekt Ryan Lyngesen fra http://www.arkiviva.dk/Det bliver bygget med en lille mur og træskelet med aluminiumsskinner udadtil, så intet træ er udvendigt. Som opvarmning sætter vi en træpillebrændeovn ind med termostat og luftcirkulation. På vestsiden som ovenfor kan man se, at der bliver en glasfoldedør, der kan åbnes op, så næsten hele siden kan åbnes. På den modsatte side, kan man åbne et enkelt vindue. Der bliver udluftningsvinduer i taget og en form for ventilation, der trækker fugten ud og væk fra huset, så vi ikke får fugt ind i stuen.Ryan Lyngesen har stor erfaring i at tegne udestuer og orangerier og han ramte lige netop det, som vi ønskede. Det er en stor drøm, der går i opfyldelse efter at have sparet op i lang tid!!!


Andre projekter:
vil der på denne side blive lagt ud om lyserøde, lavtvoksende, såede planter under frugttræerne, showaurikelteater, espalieret pæretræ, udvidelse af bærbedet, græsser, som er projekter, jeg går igang med i foråret. Som sommerprojekt har jeg mine nyindkøbte zinkkrukker til søjlerne på stakittet. Mere om det hele følger......

Bærbedet:Bærbedet består lige p.t. af en stikkelsbærbusk, jostabærbusk, 3 blåbærbuske, rabarber og en ribs- og solbærbusk. Til foråret vil jeg udvide det med endnu en stikkelsbærbusk, evt. opstammet, 1 eller 2 blåbærbuske mere og jordbærplanter, som skal plantes i al den bar jord, der er i bedet. Jeg regner med at få plads til ca. 50 jordbærplanter. Bedet skal udvides på langs, så det bliver 5-6 meter langt og 2 meter bredt. Jordbærplanterne forestiller jeg mig, bliver en slags bunddække i bedet.


Her ser man tydeligt stikkelsbærbusken og rabarberne. Stikkelsbærene er umodne på billedet for det er nemlig røde stikkelsbær. Jeg vil rigtig gerne have fat i én med grønne bær, men de er vist lidt svære at finde. Røde bær er dog også udmærkede!


Showaurikelteater
Denne idé har jeg fået, fordi jeg har set dem i Claus Dalbys have og i hans bøger. Jeg vil gerne have sådan ét på sydvæggen ved afdeling D.(Billedet blev skannet lidt skævt!) Til marts skulle man vist kunne købe disse planter i Bilka. Jeg skal selv bygge teatret og det skal males med gori, så det får samme farve som væggen.
På nedenstående billede kan man se, hvor jeg gerne vil have det til at hænge:Teatret skal hænge på højre side af døren.