fredag den 7. september 2012

Yoggapalmer

Gaver
Jeg er lidt småsyg med kraftigt hovedpineanfald og uro i maven. Jeg havde glædet mig rigtig meget til at endelig få tid til at blogge, men dette bliver kort, da jeg vist har bedst af at komme under dynen. I morgen tidlig er jeg forhåbentlig rask igen og så skal jeg bare sidde foran computeren hele morgenen!!

Tirsdag aften kom min øverste chef forbi med ikke mindre end 8 yoggapalmer til mig!!
Han har selv en meget stor udestue med op til 4 meter høje palmer, som ligefrem kommer i blomst om sommeren.


To af palmerne var med rødder, som jeg har plantet i to ens krukker og de står i det højre nederste hjørne i vores orangeri. De er næsten lige så høje som mig og kan blive over dobbelt så store, hvilket der er plads til, idet orangeriet er 4 meter højt.


De seks andre var toppe, som han har savet af sine palmer. Jeg måtte smide to væk, da jeg hverken havde krukker eller plads til dem, men 4 har jeg sat i krukker og er spændt på, om de slår rødder.


Her er to mere. Måske kan man godt se, at den længst væk er savet over både i bunden og i toppen. Når man gør det, så forgrener den sig forhåbentlig, så der bliver flere stammer med blade på samme palme.


Den fjerde har jeg fjernet alle bladene på og er bare et stykke stamme. Det skulle kunne lade sig gøre, at der kommer nye skud på og i og med at den er savet over i begge ender, skulle den også forgrene sig. Man skal sørge for, at de altid har rigeligt med vand indtil de sætter rødder. Det er ikke sikkert, at disse 4 uden rødder kommer sig, men det skulle alligevel vistnok være rimelig nemt at få dem til at slå rødder.
Jeg blev meget glad, da han tilbød mig disse palmer og blev også overrasket over, at der var så mange. Den ene palme med rødder har han haft til at stå ude hele sommeren. Så bliver bladene lysere, men når den kommer indenfor igen, bliver bladene igen mørkere. Jeg tror også, jeg skal prøve at sætte et par stykker udenfor til næste sommer, hvis de da ellers kommer sig.
Vores aften i går synes jeg, var rigtig hyggelig. Vi var 9, vi skulle have været 11, men to blev syge. De havde lagt sammen til et gavekort til Plantorama. Så nu skal jeg have et citrontræ!!

5 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Det var da skønt med yoggapalmer, godt du har god plads i orangeriet til dem. Og nu kan du få dit citrontræ, herligt.
God bedring håber du er frisk igen,når du står op.

Frk. Anemone sagde ...

God bedring :) Ærgerligt når man lige troede at man skulle en masse ting, og så kan man alligevel ikke holde det ud. Hen under dynen og putte, og så ser det hele nok bedre ud i morgen eller søndag.

Dejlige yukka palmer - de kan sagtens skyde selvom de er savet af langt nede, så du får en hel jungle i dit orangeri :)

Knus Ulla

mamses oase sagde ...

Sikke en dejlig foræring :-D
Yoggapalmer er meget nemme, at formere som du gør. Det har jeg gjort masser af gange. Selv den bare stamme du har puttet i jorden skal nok komme er jeg sikker på. Det samme gør jeg når min Drageblodspalme bliver for stor. Så skærer jeg den af i den højde stammen skal være, putter det jeg har skåret af i noget jord. Og vupti har man pludselig mange planter :-D
Uha det du har redet dig lyder som det jeg lige har ligget med i 4 dage :-/ Rigtig god bedring.
Marianne.

Frøken Solhat sagde ...

Skøn plantegave Birgitte. Skynd dig at hoppe under dynen så du kan blive frisk til at nyde det gode vejr vi har vente :0)

Knus Dorthe

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Jeg sov længe i går og nåede ikke nogetsomhelst før jeg skulle ud af døren, jeg var lidt mør i hovedet, men ellers havde jeg det godt nok!

Hej Ulla. Tusind tak for din kommentar. Ja, nu er der fyldt en del op i orangeriet. Jeg har det fint nu igen, heldigvis var det bare noget forbigående, men hold op hvor har jeg været træt!

Hej Marianne. Tusind tak for din kommentar. Ja, det er spændende om det lykkes mig at få flere palmer. Det er sjovt at forsøge sig på denne måde, det er så hyggeligt at se til det hver dag og undersøge om der kommer nye skud!
Heldigvis var jeg på benene igen i går, troede lige et kort øjeblik, at jeg var blevet smittet med noget maveonde, men det var jeg heldigvis ikke!

Hej Dorthe. Tusind tak for din kommentar. Jeg sov som en sten og glæder mig også til det gode vejr kommer!