onsdag den 26. september 2012

Selvforsyning - et tema og en kæphest

Frø, stiklinger, knolde og løg!
Min drøm og mit ønske er at blive selvforsynende med planter til haven. I mange år har jeg ønsket mig vores orangeri, som nu er virkelighed. Det startede med, at jeg gerne ville have mange pelargonier, men efterhånden som idéen om orangeriet begyndte at tage form, gik det op for mig, at jeg kunne så og stiklingeformere en hel del selv og ikke længere bare nøjes med vindueskarmene inde i huset.

Røde pralbønner
Noget af det bedste jeg ved, er når alting spirer om foråret og det pibler op af jorden og hvorfor ikke prøve selv og få det til at lykkes? Jeg synes, det kunne være så godt, hvis jeg var 100% selvforsynende med planter, men det er nok urealistisk, for jeg lader mig friste af plantekøb, men så i hvert fald 90% Dette skal vores orangeri blandt andet benyttes til, så her i det kommende vinterhalvår vil jeg bruge rigtig meget tid på at lave såplan, indhente frø fra haven, købe frø, for at plante det hele ud til foråret.

Tallerkensmækker Milkmaid frø

Lige siden jeg var helt lille har min vindueskarm på værelset været fuld af stiklinger og planter, jeg skulle få til at gro, og efter at jeg er blevet en del af havebloggerverden har jeg lært om plantesammensætninger, farver, blomstringstider og meget mere, så nu føler jeg mig rigtig klar til at komme igang med at blive selvforsynende.
Jeg er så små begyndt at kigge i bøger og blade på planter og bagefter google dem for at se om jeg kan skaffe frøene på nettet.

Cosmos og kongelys
Så mit tema i vinter bliver som sagt selvforsyning og jeg har allerede sået lidt og lavet lidt stiklinger. Jeg er nok mest interesseret i sommerblomster, men kaster mig også ud i såning af staudefrø. Min viden og erfaring - efterhånden som det skrider frem - vil jeg beskrive her på min blog. Jeg har engang haft en forfatterdrøm i maven og har faktisk fået udgivet fire noveller for en del år siden, så tanken har strejfet mig: Tænk hvis man kunne skrive en bog om selvforsyning af planter. Men det er nok for meget forlangt, så jeg holder mig til bloggen.

Lille hjemmelavet stikling
Jeg har været syg de sidste par dage med kraftig hoste, ondt i halsen og feber. Jeg er ved at være godt og grundigt træt af at skrænte og satser stærkt på at komme på arbejde i morgen! Både i går og i dag har jeg ligget på sofaen og læst to bøger, som jeg havde lånt på biblioteket.

9 kommentarer:

Jette sagde ...

Godaften Birgitte.Surt når man bliver syg,men så kan man jo krybe sammen i sofaen med en god bog.Synes det er en rigtig god ide at forsøge at være selvforsyende.Men jeg synes også det er et stort arbejde at tage frø af alt det man har i haven.
Og også finde plads til alt det man sår og efterfølgende skal prikler ud.Rigtig god bedring Knus Jette

mamses oase sagde ...

Helt ærligt Birgitte, så synes jeg du skal holde fast i din drøm om at blive forfatter :-D Hvorfor ikke? Go´ for it :-D (Det er da flot at få 4 noveller udgivet. Så du har det i dig.)
Jeg syntes også det er skønt, at samle frø, og selv lave sine planter. I år fik jeg nu ikke lavet så mange planter som jeg havde håbet på, men så har jeg fået lavet så meget andet.
Men til foråret skal jeg igen have gang i såbakkerne, glæder mig allerede :-D
Rigtig god bedring herfra Oasen ;-D

Høneballehaven sagde ...

Ja men Birgitte, det er jo også lige dig med såning og stiklinger, jeg tænker på alt det, du havde gang i i foråret. Flot at du kan klare alt det sammen med arbejdet. Du skal nok blive selvforsynende med planter, men selvfølgelig kan man falde for en plantefristelse, det skal der også være plads til. Og bogen den kan du skrive, når du bliver lige så gammel som mig, hvis du ikke får tid før :) Vil glæde mig til at læse om dine erfaringer på bloggen.
God bedring

Hanne Tilst sagde ...

God bedring.

Der er bestemt noget skønt ved at slutte sæsonen med at lave ´ting og sager´ klar beregnet for næste sæson. Jeg gør det selv, foreløbig i mine-skala. I år har jeg sået georginer, og udvalgt de fineste til at gemme til næste år.

Frk. Anemone sagde ...

Æv, at du har været syg (igen?). Men sikke et gåpåmod med at høste så mange frø og lave stiklinger. Jeg vil bestemt følge godt med i dine erfaringer og skriverier om dette. Faktisk skal jeg have fundet ud af hvordan man laver stiklinger af helicrysum, da min kæmpestore plante nok ikke overlever vinteren.

Bogen kommer du sikkert tilbage til, som Lisbeth skriver :)

knus Ulla

Bente sagde ...

Ja jeg siger også go for it! Sådan en bog kan man jo godt skrive på i mange år, før den bliver udgivet.
Selvforsyning er en god ide. Jeg have mange grøntsager da mine piger var små, nu hvor vi kun er to, er det ikke det værd.
Men blomsterfrø samler jeg i hobevis, det er sjovt og spændende, at få noget til at gro fra frø.
Husk mht. dine jordbær, de skal flyttes hvert 3. år ellers svinder udbyttet. Vi flyttede een række hver år, sådan at 1. række var 1-årige/2.række 2-årige/3.række 3-årige. Men det ved du sikkert!
Den er fin din lille stikling, hvad hedder barnet?

Gitte sagde ...

Jeg synes det er imponerende den flid du udviser. Det bliver spændende at følge med i det hele her til efteråret/vinter.

Birgitte sagde ...

Hej Jette. Tusind tak for din kommentar. Ja, der er noget arbejde med det, men jeg tror alt andet lige, at det bliver lettere at have frølingerne i orangeriet i nogle flamingokasser til at vande i, istedet for at fylde vindueskarmene indendøre, hvor pladsen var meget trang.

Hej Marianne. Tusind tak for din kommentar og for opfordringen, men jeg tror nu jeg følger Lisbeths råd og venter til jeg når pensionsalderen. Der er alt for meget at se til med fuldtidsjob, familie og venner, der skal passes og ikke mindst haven, som også kræver en del. Men jeg blev dog glad for, at du opmuntrede mig.

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Ja, du har fuldstændig ret, såning og stiklinger er lige noget for mig. Jeg kan altid få tid til noget andet, når jeg en dag går på pension - der er mange år til. Min største interesse er haven, men engang imellem så dukker tanken om at skrive op i mig, men jeg lægger det hurtigt på hylden igen! Det er for krævende for mit vedkommende.

Hej Hanne. Tusind tak for din kommentar. Det bliver spændende med dine georginer og at du selv vil så dem, det er noget af et projekt. Og spændende.

Hej Ulla. Tusind tak for din kommentar. Ja, jeg var også syg i påsken og er det nu igen. Jeg har heller ikke været på arbejde idag og har kedet mig ret meget. Forhåbentlig har jeg det meget bedre i morgen. Det er nemt at lave helichrysumstiklinger, du klipper ca. 10 cm stængel af, fjerner de nederste blade, så der er ca. 2-3 cm stilk til at sætte i jorden og så skal du bare holde jorden fugtig. Efter et par dage ser den noget sølle ud, men bare vent, den kommer sig!

Hej Bente. Tusind tak for din kommentar og tak for, at du gerne vil have besøg. Min svigermor og jeg vil gerne se din pelargoniesamling men lige nu ved jeg ikke lige, hvornår vi næste gang kommer til Herlev, men du hører fra mig, når vi gør. Stiklingen har et navn og lige p.t. husker jeg kun, at den hedder noget med Scarlet fire, jeg skal nok se efter senere. Tak for rådene mht. jordbærene, jeg vidste det godt og må se at lave et system!

Hej Gitte. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg rigtig glad for og tak fordi du har lyst til at følge med!

Mikkel sagde ...

Spændende læsning - og glæder mig til at følge når det hele skal sås næste forår! Jeg er selv lige startet med have for alvor og har valgt ikke at kaste mig over selv at samle frø i år.

Men næste år - så skal det også prøves, så glæder mig til i det kommende år at høste af dine erfaringer :-)