lørdag den 15. september 2012

Haven er som et skattekammer

I dag har det været indsamling fra haven.


Dagens høst af tomater fra drivhuset. De er så gode.

I dag har jeg samlet frø ind af purpurfarvet kongelys, blå salvie og pink cosmos. I forvejen havde jeg samlet milkmaide tallerkensmækker-frø og valmuefrø.


Når vi kommer lidt længere hen skal jeg også plukke solsikkefrø fra Italian White og fra de abrikosfarvede tallerkensmækkere.


Jeg har også plukket bønner ind. Prøv lige at se hvor mange bordeaux bønner, som kommer fra én plante. De grønne er fra rød pralbønne, den har nok stået lidt for meget i skygge, for den har ikke blomstret så gevaldigt.


For en måneds tid siden købte jeg denne helichrysum petiolare og jeg tror, det er den limegrønne variant. Jeg synes, det ser sådan ud i hvert fald. I dag tog jeg stiklinger fra den, jeg vil gerne have nogle stykker i haven næste år. Jeg lavede 5 stiklinger, men vil gerne lave flere om et stykke tid.
Jeg fulgte desuden Eges råd om at lave stiklinger af min nyresnerle og nu har jeg ikke mindre end 8, måske laver jeg nogle flere, da jeg har en kollega, der var interesseret i denne plante.


Her er nogle af mine stiklinger, som nu står på plantebordet i orangeriet.
I dag lånte jeg også naboens bil og kørte i Plantorama, så jeg kunne få brugt mit gavekort på 500 kroner, som jeg fik at mine kolleger. Desværre havde de ikke det citrontræ, som jeg gerne ville have haft, så i stedet købte jeg et lime-træ og der er sørme frugter på. Det kostede kun 279 kroner. Resten af pengene gik til potter og underskåle!Her kan man tydeligt se frugterne.
Mit appelsintræ står stadigvæk udenfor og der er mange nye skud.


Der er ingen frugter på dette træ, men det skyder da godt i hvert fald.


Nogle skatte skal man ikke forbruge, men bare beundre og glædes over!


Sølvlys i det trekantede staudebed.


Duehoved "Hotlips".


Purpurfarvet digitalis med prikker, som jeg såede for en måneds tid siden. De skal snart plantes ud i mit irisbed og mit rosen- og pæonbed.

I morgen - hvis vejret tillader det - cykler jeg ud til Bauhaus og køber lamper til orangeriet, jeg har set én, jeg vil have to af til en rimelig pris. I morgen aften skal vi have gæster til spisning derude og så må vejret gerne være dårligt, for så kan vi tænde op i træpillebrændeovnen og forhåbentlig får vi sat lamperne op også.

5 kommentarer:

Frk. Anemone sagde ...

Dejlige tomater, de ser altså bare lækre ud. Du har ret i at haven er et skatkammer, det er bare lige med at huske at få det hele ind (jeg er ikke så god til frø, men har dog fået lidt ind).

Skønt med en ny "frugt"plante til orangeriet.

Hepper også på godt vejr i morgen, skal jo på plantemarked i Århus.

God søndag :)

Høneballehaven sagde ...

Jeg hepper også må godt vejr til plantemarkedet, men det er ved at være køligt om aftenen, så du skal nok får brug for at fyre i brændeovnen.
Helichrysum petiolare ser rigtig fin ud, jeg kan godt lide farven på den.
Tomaterne ser rigtig lækre ud, det samme gør de grønne appelsiner, gad vide om de bliver spiseklare. Det hører vi nok mere om.
God fornøjelse med gæsterne.

Hald sagde ...

Uheldigt, at de ikke havde det træ du gerne ville have i Plantorama - men synes da det ser rigtig fantastisk ud med et limetræ... dem ser man vel heller ikke så mange af som citrontræer? Og så er der jo lige en lime til laksen næste gang I skal have det :0)

Dejligt du selv kan formere og så stiklinger til næste års store forbrug af planter til have og krukker - det gør jo også planterne lidt billigere i det lange løb at du selv formerer.....

Hvordan går det forresten med den pelargonie stikling du fik af mig?

Helena sagde ...

Jag har oxå börjat samla frön :-)Vad kul med nya pelargonsticklingar!
KRAM från mig!

Birgitte sagde ...

Hej Ulla. Tusind tak for din kommentar. Jeg håber, I havde en god dag til plantemarked. Vi går også rigtig og råspiser af tomaterne!

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Ja, det er også en god tid nu, hvor man stadig kan en masse ting i haven. Jeg håber også, at du havde en god dag i Århus. Lige nu er Anders i fuld gang med at lave mad og jeg sidder bare her og blogger!!

Hej Hald. Tusind tak for din kommentar. Ja, du kan tro at limetræet dufter godt, det var godt, at det blev dette træ. Jeg tror ikke, det går så godt med din stikling, det er som om, at stilken er ved at visne, men bladet ser stadig fint nok ud, så der er muligvis håb endnu. Jeg tænkte faktisk på dig, da jeg lavede stiklinger er nyresnerlerne, da du var lidt interesseret i dem, da du var her!

Hej Helena.
Tusind tak for din kommentar. den blev jeg rigtig glad for. Jeg skal samle meget mere ind, i dag samlede jeg frø fra min gule jakobsstige og så er der lathyrus ærter på vej!