onsdag den 11. april 2012

Den romantiske havestil

Hvilken havestil er du til?


Jeg er til den romantiske og lidt gammeldags stil! I det nye "Alt om Haven", der kom i går, gennemgår de temaet havestil og i dette nummer handlede det om den romantiske stil.


I bladet skriver de om "det vilde udseende" i haven, som er kendetegnende for den romantiske stil. De skriver også om flere planter, der bare bør være i en romantisk have som for eksempel katost, pæon, stokrose, lathyrus og pinseliljer, efeu, hvid okseøje, jasmin, klematis, lavendel, løjtnantshjerte, ridderspore, roser og syrener.


http://www.havearkitekt.dk/ fandt jeg en beskrivelse på den romantiske havestil.

Romantisk havestil
Den romantiske havestil er kendetegnet ved skødesløs omgang med planter
Af havearkitekt Frank Kirkegaard Hansen

Idyllisk fred og blomstrende frodighed

Den romantiske have er billedet af drømmehaven for mange mennesker. En lukket verden fuld af duftende blomster, fløjtende fugle og overvældende frodighed. En smule malerisk forfald er tilladt, og der er ingen strenge krav om afstukne græskanter eller ukrudtsfri staudebede.

 Nussserens paradis

Den romantiske have kan godt virke lidt skødesløs, men den kræver alligevel en hel del opmærksomhed pga. mange detaljer og mange forskellige planter, der skal vandes og plejes, afpudses og bindes op.

Det fordrer lidt af en ildsjæl med stor plantekærlighed og -kendskab for at få den romantiske have til for alvor folder sig ud. Så kan det til gengæld også blive en rigtig charmerende have fuld af oplevelser.
Havearbejde er der ikke noget af. Det er alt sammen "hyggeligt nusseri", hvor den lykkelige gartner glemmer tid og sted.

Storblomstrede planter og frodighed

Roser er ikke til at komme uden om i den romantiske have. Store, frodige duftende planter af enhver slags – gerne fra mormors have.

Hortensier, akelejer, floks, hosta, masser af sommerblomster og klatrevækster på alle hegn. Det hele må godt vokse lidt vildt ind i hinanden.

Stilen er uformel med slyngede stier, rosenbuer og. Der kan dog godt være stramt klippede hække eller kugler af buksbom til at skabe kontrast til alt det vilde.

En moden have med gamle krogede træer

Til den romantiske have hører og store gamle træer, der giver karakter og historie til haven. Solpletter der danser i skyggen under træerne, og fugle der hopper rundt mellem grenene, hører også med til den romantiske have. Romantikeren holder motorsaven i ro, selvom træerne skygger. For der er masser af planter der trives i skyggen.


Planter:
·                                 store prydbuske (roser!)
·                                 gamle træer
·                                 sommerblomster
·                                 stauder
·                                 klatreplanter


Inventar:
·                                 gamle træbænke
·                                 pergolaer
·                                 lysthuse
·                                 mange siddepladser
·                                 drivhus


Aktiviteter
·                                 afpudse blomster
·                                 binde planter op
·                                 plukke buketter
·                                 flytte stauder
·                                 "nusse"


Opsætningen af dette dokument er svær at rette til, da det er kopieret.
Hvad angår min egen have, så opfylder den noget af det. Jeg kan også rigtig godt lide svenske haver, men synes det er lidt svært at definere en svensk have helt præcis. Ifølge Anders så er det svenske islæt en farveopdeling og lidt struktur på bedene. Jeg ved ikke, om han har ret. Jeg må finde noget om svensk havestil i litteraturen. Men den romantiske er vældig godt beskrevet her.


Jeg kan også godt lide struktur og former og synes, at bedafgrænsning er vigtigt. Dette harmonerer ikke så godt med den romantiske stil, men min ordenssans gør nok, at jeg helst skal have lidt struktur på tingene. Måske er det lidt svensk? 


Derudover vil jeg gerne have rigtig mange krukker i haven (sidste år havde jeg 80). Jeg kan slet ikke stå for krukker og jo flere jo bedre, men økonomien gør, at jeg bliver nødt til at anskaffe mig lidt ad gangen.


Hvis jeg skulle beskrive vores have meget kort, så må det være: en romantisk gammeldags have og også en krukkehave med overordnet struktur på tingene!

13 kommentarer:

Landbohaven sagde ...

Gode billeder.
Skønne blomster.
Hvor er din have smuk.
Tak for kigget.

Lisbeth (countryliv) sagde ...

Jeg morer mig lidt over listen over planter til den romantiske have, for jeg syne

Helena sagde ...

Ja jag håller med dig :-)Det gillar jag med!
Lite på gränsen till vilt men ändå tuktat liksom :-)
KRAM från mig!

Lisbeth (countryliv) sagde ...

Ups - det røg afsted.....
Det jeg ville skrive var at jeg kunne skrive en gigantisk lang liste over planter der vil gøre en have romantisk - synes mere at det er sammensætningen og opbygningen af haven der gør haven romantisk.
Jeg kan lide mange stilarter fra det helt vilde naturpræg til det stramt klippede, men det skal være grønt, jeg er ikke til japanske haver med masser af granit. Mest af alt kan jeg lide når hus og have går hånd i hånd. Min egen have er nok mest romantisk stil i kraft af de mange blomster - men det er ikke cottage og her er ikke store krogede gamle æbletræer:)
Dine bede og krukker ser i hvertfald romantisk ud.

Bente sagde ...

Jeg ved heller ikke lige, hvad min stil skal kaldes - sådan lidt af hvert. Jeg har gamle krogede æbletræer og blomster. Men jeg kan godt lide, at der også er bærbuske og krydderurter. Et must er natursten, som bare er så flotte, med det spil de giver. Så romantisk - praktisk stil måske.

Have-amatøren sagde ...

Jeg tror min stil er praktisk (dårlig ryg7hofte mm.) med et strejf af romantik + økologi og plads til leg.

Det er forøvrigt nogle dejlig billeder.

Høneballehaven sagde ...

Jeg er i høj grad en nusser, jeg elsker at gå lige så stille rundt og se hvad der er sket siden i morges eller i går.
Jeg har ingen krukker, kan ikke overkomme krukker sammen med alt det andet.
Jeg elsker lyserøde og lilla blomster, men ikke røde. Farvesammensætningen er meget vigtig for mig, jeg kan ikke have lyserøde og orange lige ved siden af hinanden.

Birgitte sagde ...

Hej Landbohaven. Tusind tak for din søde kommentar. Den blev jeg glad for.

Hej Lisbeth. Tusind tak for din uddybende kommentar. Ja mange blomster og så at have og hus passer sammen i stilen, det betyder rigtig meget. Det er jeg i hvert fald helt enig i.

Hej Bente. Tusind tak for din kommentar. Jeg tror også, at du er til den romantiske stil og jeg synes også at natursten er uundværlige. Jeg er i hvert fald rigtig glad for mine som er der som bedafgrænsning.

Hej Haveamatøren. Tusind tak for din søde kommentar. Den er jeg glad for.

Hej Lisbeth. Tusind tak for dit svar. Det blev jeg rigtig glad for. Jeg er glad for at du også elsker lyserødt. Det er min yndlingsfarve i haven, men jeg kan også godt lide røde blomster, fordi rød er min yndlingsfarve i alt muligt andet, så derfor synes jeg også om røde blomster. Da jeg begyndte med vores have, havde jeg ikke så meget forstand på farvesammensætningen, så jeg arbejder stadig med mine staudebede og har byttet noget rundt. Jeg vil gerne have de to store staudebede skal være i farver der går tone i tone. Jeg synes det er harmonisk og roligt at se på, men det kender du nok alt til!

Fru Friis sagde ...

Der er rigtig gang i snakken omkring stil og mode, rigtig interessant. Jeg har vist ikke fundet en stil, men masser af blomster og så noget struktur til at holde blomster og mit hoved på plads, så går det alt sammen derudaf... :o)

Bare vi hver især følger vore hjerter og ikke lader os dikterer af modeluner.

Jeg må vist ud og finde det haveblad, nu bliver jeg nysgerrig efter at have hørt det omtalt på flere blogge.

Iøvrigt er jeg imponeret over alle dine krukker, jeg formoder du også har stauder i dem, så du ikke skal skifte hele molevitten hvert år?

Fortsat god aften :o)

Tenna sagde ...

Hej Birgitte.
Sjovt du kombinerer krukker med haven, sådan over alt. Når min krukker står direkte på græsset, eller ved græs, kommer der rigtig mange myrer i jorden. Oplever du også det eller hvordan undgår du dette? Og forresten flot artikel i Børsen :-)

mamses oase sagde ...

Jeg er rigtig meget til den romantiske have, og sad med et smil på læben da jeg læste plantebeskrivelsen. For hvis ikke jeg har planten, så er den på indkøbssedlen :-D ha ha...
Men man kan da godt have forskellige afsnit i sin have, med hver sit tema/farver. Det ene udelukker vel ikke det andet.
Helt ærligt synes jeg man skal følge sin mavefornemmelse, og lave en have man føler sig godt tilpas i. Så skidt være med om stilen høre med til det der er in i øjeblikket eller ej.
Jeg er dybt imponeret af at du kan overkomme at holde styr på så mange krukker. Men hvis de kommer til lidt efter lidt lærer man dem jo selvfølgelig at "kende", også er det nemmere at holde styr på.
På vores terrasse plejer jeg også at have et par krukker med blomster, men overhovedet ikke i nærheden af så mange du har.
Er det stauder du har i dem?

Landliggeren sagde ...

Ja, jeg er helt bestemt også til den romantiske stil med kant :-). Også selvom jeg ikke har alle planterne og aldrig får roser. Både fordi jeg ikke vil fodre rådyrerne med deres yndlingsspise: rosenknopper og fordi jeg egentlig ikke er så meget til roser. Jeg ville meget hellere fylde haven med pæoner :-)

God weekend
Birgitte

Birgitte sagde ...

Hej Fru Friis. Tusind tak for din kommentar. Ja, det er altid interessant at høre, hvad vi hver især interesserer os for. Jo jeg har også stauder i krukkerne, men de fleste er med dahlier, hvor jeg overvintrer knoldene og lægger dem påny hvert år i slutningen af april.

Hej Tenna. Tusind tak for din kommnentar. Jeg har ikke haft problemer med myrer i særlig grad, men der har været nogle, så hælder jeg kogene vand på jorden, der hvor krukken står, det slår myrerne ihjel og dem der ikke dør, flytter et andet sted hen!

Hej Marianne. Tusind tak for din kommentar. Jeg synes du har ret, ligesom fru Friis, for det gælder nemlig at følge sin mavefornemmelse. Jeg tror, at havearbejde også har noget med kreativitet at gøre og jeg tror, man udfolder sine kreative tanker, når man planlægger noget i haven. Jeg tror ikke jeg ville bryde mig om, at købe alt det var in lige i øjeblikket. Det ville nok komme til at kede mig, hvis nu det ikke lige er min egen smag! Jo, jeg har krukker med stauder i!

Hej Landliggeren. Tusind tak for din kommentar. Pæoner hører helt bestemt til i en romantisk have. Jeg synes, de er så flotte med deres store smukke blomster. Tænk at du ikke er så begejstret for roser, jeg elsker roser og er så glad for dem jeg har i haven. En af de gode ting ved dem er, at de har så lang en sæson.