tirsdag den 18. september 2012

Duftpelargonier og regnvejr - en god kombination

Jeg har pelargoniedrømme!
Udenfor har jeg en del duftpelargonier rundt omkring i bedene i potter. De trives rigtig godt ude og har overhovedet intet imod regnvejret - selv når det regner kraftigt. De kan faktisk godt lide det, så jeg vil gerne lave mange stiklinger af dem og have endnu flere udenfor næste år.

Duftpelargonier i trækasse
I mit blå og lilla krukkebed har jeg en del duftpelargonier. Dem i kassen plus et par stykker mere, jeg har taget ind, er alle fra Bente Elmsbjerg. De fleste har navne. Som min svigerinde sagde i sommers, så giver trækassen en bestemt stemning omkring bedet. Og når der så er pelargonier i dem, så virker det lidt gammeldags og romantisk i mine øjne. Det kan jeg rigtig godt lide. Derfor synes jeg, der skal være endnu flere!


Min pelargoniedrøm går ud på, at jeg vil have potter både i og udenfor trækasser langs denne husmur i indkørslen. Det tror jeg, kunne skabe en rigtig hyggelig stemning, når man kommer hjem og går forbi hen til døren. Oliventræet skal snart ind i orangeriet, men skal sættes tilbage til foråret. Den troldepil, man kan se, må gerne vokse op til et træ, for så skal den stå på den anden side af det store vindue og give modspil til oliventræet. Det bliver et pelargonie-krukkebed med disse træer som højde. Så jeg skal igang med at lave mange stiklinger!


Her ser man tre pelargonier mere i det blå og lilla krukkebed. Den forreste er Dr.Vesterlund. Den mørkegrønne yderst til højre i billedet er et ukendt navn og den med de lidt gulnede blade dufter af Coca Cola. Jeg husker ikke navnet lige nu. Som man kan se, er de vokset godt. De var ganske bitte små pinde med to blade på, da de blev sat ud. Det var sådan set et forsøg på at redde dem efter vinteren, hvor de fik en nat med frost. Om en uges tid eller to skal de ind i orangeriet og pryde rullemaskinen sammen med de andre duftpelargonier, der er der.


Her ser man til venstre endnu en Dr. Vesterlund, som også har fået godt fat, efter at den blev sat ud. De trives virkelig godt udenfor i al slags sommervejr, så det kan anbefales at sætte duftpelargonierne ud i haven.


Men alle de potter skal jo have vand! Derfor ønsker jeg mig en tønde mere som den på billedet med det smarte vandningssystem, som Anders har lavet. Han har nemlig været så snedig, så han har sat sådan en åbning i nedløbsrøret, som den med den grønne slange på billedet, i begge nedløbsrør på orangeriet. Så kan jeg jo have indtil videre en tønde mere dér. Der kan være 250 liter vand i den og med al den regn, sommeren har budt på, så har det slået til pånær et par gange, hvor jeg måtte tage vand fra vandhanen.

Alle pelargonier ikke kun dufterne, kan åbenbart også klare rigtig meget varme. Det har de bevist inde i orangeriet, hvor der er par gange har været over 50 grader. Det er også imponerende så meget de gror derinde, jeg kan se, at flere af dem skal pottes om i større potter. Forhåbentlig kan jeg også lave en masse stiklinger af dem.
Anders ved ikke, at han skal bygge tre hylder med vandtætte bakker på den ene endevæg ved stuedøren i orangeriet til allel mine stiklinger. Men det får han snart at vide!!!!


I min anden trækasse udenfor har jeg andre slags pelargonier, de trænger til at blive studset lidt og skal nok snart sættes ind. De to mindste i kassen har jeg også fået af Bente Elmsbjerg. Hun er en meget gavmild pelargonieentusiast! Jeg er så taknemmelig!

8 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Alle dine fine pelargonier, næste år sætter du dem direkte i bedene, så bliver de tre gange så store :)
Jeg har to store tønder til vores nedløbsrør, men det kræver, at det regner, så de er ikke fulde nu. Jeg har før haft tre tønder, men den ene frøs i vinter, og vandet var ikke tømt af, så den gik til.

Bente sagde ...

Ja Birgitte og det er ganske vist, du skal høre, hvad Lisbeth fra Høneballe siger! Som et forsøg, har jeg selv afprøvet metoden, og de bliver virkelig store.
Men jeg vil nu kun have en af hver med ind i Udestuen, eller kan det jo hurtigt blive svært at få plads nok!
Iøvrigt var det jo dig, der startede med at sende mig pelargonier......så hvem er det nu lige, der er gavmild?
Så har du givet mig et nyt efternavn, det er da ok, men jeg hedder Elmbjerg uden S.....
Mine tønder er heller ikke fulde, så lidt mere regn tak!

Landbohaven sagde ...

Hvor har du dog mange pelargonier.
Jeg har også lige modtaget en del fra Bente. Jeg var blevet lovet en, men jeg modtog flere. Rigtig sødt af hende.
De er pottet, så nu håber jeg på, at de vil gro og vokse sig store.
Pelargonier er bare så smukke. I flæng kalder jeg dem for "bedstemor blomster". Bedstemor havde hendes små 6 rudede vinduer fyldt med kun pelargonier.
Tak for kigget.
Ha´ en dejlig aften.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Hold da helt op hvor har du mange pelargonia.Er imponeret over at du kan huske navnene på dem.Dejligt at bloggerne er så gavmilde til at dele ud af deres overflod.Det er også et rigtig flot oliventræ du har.Godt at du har fået dit flotte orangeri så den kan overvintre der.Knus Jette

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer. Dem blev jeg rigtig glad for. Undskyld Bente, jeg skal nok huske, at det er Elmbjerg! Jeg er glad for at I kan lide mine pelargonier. Nu skal de ind, for de lover nattefrost! Ja, det er dejligt med haveblogge-venskaber, det gør hverdagen lidt sjovere!

Anonym sagde ...

Hej Birgitte Ved du hvor man kan købe dem med cola duft ? Med venlig hilsen Mette

Anonym sagde ...

hejsa
Hvad gør du om vinteren? Tager du dem ind?
Jeg har en del på min altan og er i tvivl om hvad jeg skal gøre med dem her til efteråret og vinteren?
bedste hilsener
Mette

Anonym sagde ...

hov hej igen - glemte hvis, at skrive, at det er duftpelergoniaerne jeg er i tvivl om.
:)