søndag den 18. oktober 2015

Pelargonier i renvasket orangeri

Morgenbilleder.
I går fik jeg vasket orangeriet ned og pillet alt vissent væk af pelargonierne. Det tog det meste af dagen. Da jeg åbnede døren derudtil i morges, duftede det dejligt at sæbe. Solen skinner fra en skyfri himmel og jeg skal i haven.


Det tog næsten hele dagen at gøre rent. Det er et stort arbejde at flytte rundt på alle pelargonierne. Der står ca. 100 i vindueskarmene.


Orangeriet er dog ikke helt vinterklart endnu, idet vinduespudseren mangler at vaske ned udvendigt - både tag og vinduer og pudse vinduerne indvendigt. Han plejer at komme her i oktober og ordne det.


Pelargonierne er blevet meget store, så der bliver nok mange nye stiklinger, når jeg klipper dem ned i februar/marts. Jeg kan se på billeder fra to år siden, at planterne var meget mindre.


Mange af planterne er ved at være flere år gamle, så de har krogede, tykke grene. Måske skal nogle af dem skiftes ud med en ny stikling.Swanland Pink er en af mine yndlinge.


Swiss Star er en anden. Begge planter er blevet store, så jeg kan lave mange nye stiklinger af dem.
Selvom vi er midt i oktober, blomstrer alle pelargonier på livet løs.


Koldrullen er helt fyldt op. 
Fugt-ventilatoren er nu indstillet til at gå igang ved 60 graders fugtighed. Om sommeren går den først igang ved 80 grader, så det vil sige, at den stortset aldrig kører om sommeren. På denne årstid, hvor der er køligt, er det også meget vigtigt at lufte ud, da der er mere fugt. Det fungerer ret godt.

Jeg er så glad for hver eneste pelargonie og kan ikke undvære én af dem, men hvis jeg skal have nye sorter, så bliver jeg nødt til at skille mig af med nogle, jeg har i forvejen, for nu er hver eneste centimeter opbrugt og jeg kan simpelthen ikke få plads til flere pelargonier. 


6 kommentarer:

marie sagde ...

Dejlige solskinsbilleder. Jeg kan næsten dufte sæben. Sådan er det at være samler, man har et evindeligt pladsproblem.

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Flot at du har gjort dit orangeri rent, det må være et stort arbejde. Jeg er misundelig på dit solskin, her har vi ikke set solen i en uge, det er trist.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Der ser bare så dejligt lyst ud i dit orangeri med alle dine smukke pelargonier............et stort arbejde at passe alle dem.
Godt at du nu har ferie så du kan få ordnet udenfor inden vinteren sætter ind.
Er selv lige kommet ind fra haven efter at have lagt de sidste løg.
Men mangler lige at flytte lidt rund derude.Viser også mine nye indkøb som jeg skal finde plads til..........man lader sig jo hele tiden lokke til at købe nye planter.
Rigtig god ferie til dig knus Jette

Heidi sagde ...

Hej Birgitte
Hvor ser det flot ud i dit rene orangeri. Kan der virkelig ikke presses flere pelargonier ind. Du må ha lavet nogle åbne reoler som kan stå i vinduskarmene, så der kan blive plads til flere lækkerier.
Jeg har også ferie denne uge så lad os håbe på godt havevejr ;)

Katarinas trädgård sagde ...

Så fint det blev, jag förstår att du njuter! Bra jobbat!
/Katarina

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Ja, det er en skøn fornemmelse at vide, at det er rent og fint. Nu kan jeg snart tage middelhavstræerne ind. Jeg tror ikke, jeg kan presse flere pelargonier ind, jeg skal jo også have tid til at passe dem!