torsdag den 31. januar 2013

Magnolia Cleopatra og Rosen Gerbe.

Efter mange overvejelser, har jeg nu fundet ud af....
Min kirsebærlaurbær i det ene hjørne nederst i haven, ser rimelig træls ud og bliver nok aldrig rigtig pæn, så jeg giver Lisbeth fra Høneballehaven ret i, at den skal væk.
Først tænkte jeg, at jeg ville plante en rhododendron i stedet, men nu har jeg skiftet mening.


Det var efter, at jeg læste om Magnolia Cleopatra på Claus Dalbys blog, at jeg fik idéen til at plante en sådan i hjørnet. Jeg vil spørge på den lokale planteskole om de kan skaffe den og hvis ikke, har jeg fundet en hollandsk hjemmeside, hvor fragtomkostninger ligger på omkring 200 kroner, som jeg kan bestille på. Og selve træet koster ikke ret meget mere, men så er det heller ikke så stort.

På den hollandske hjemmeside står der, at træet vokser op som et ret smalt træ og det passer perfekt ned til hjørnet, hvor der er plankeværk på to sider, som bliver bagved ved træet.

Opad de to sider på plankeværket vil jeg have klatrerosen Gerbe, som jeg allerede har i haven i det ene rosenstativ. De er bare så flotte og farven, synes jeg, passer rigtig godt til magnoliaen.


Den er da smuk! I hjørnet er der sol fra lige før middag og resten af dagen, så det burde være OK. Men rosen er faktisk skyggetålende og det beviste den i rosenstativet i sommers, for den står nemlig i ret meget skygge.


Den blomstrer hele sæsonen, så selvom magnoliaen er afblomstret, så kan roserne tage over.

Jeg har også en mørk lilla clematis på plankeværket, som jeg tror vil give et godt modspil til ovenstående.

onsdag den 30. januar 2013

Genbrug af forårsløg

I østbedet ved orangeriet.
Sidste forår havde jeg rigtig mange krukker med forårsløg og dem har jeg opbevaret i to kasser med sand hele sommeren. I oktober plantede jeg alle løgene i de hvide og cremegule farver ud i østbedet og nu er der kommet ret mange skud op. Der er flest tulipaner.


Jeg ved, at jeg har plantet ganske tæt, så der skulle gerne komme mere op.


Mine tre krukker med græsser ser også ud til at klare vejrforholdene, så jeg tog lige et billede.


Jeg synes, de vokser meget langsomt, så måske er det ikke mest optimalt at have græsser i krukker. Jeg såede dem i maj måned sidste år pånær den til venstre. Den er købt i efteråret i den størrelse, den har.

mandag den 28. januar 2013

Varmemåtter og staudefrø.

3 styks varmemåtter til mit Juliane drivhusbord.
Hos Kridtvejens Planter fandt jeg nogle varmemåtter i de rigtige mål, og de kom med posten i dag. Nu har jeg sat foliebakker med potter på varmemåtterne i håb om, at varmen får staudefrøene til at spire lidt tidligere end ellers.


Det passede lige med det antal potter, jeg har sået. En del af staudefrøene spirer allerede, men det går meget langsomt og jeg vil jo gerne have det skal se ud af noget, når de skal plantes ud i maj.
I marts - april skal jeg så sommerblomster og så satser jeg på, at temperaturen er den helt rigtige i orangeriet, og så må jeg se, hvor meget jeg får brug for varmemåtterne til dem. Jeg har også en del stiklinger, som der også blev plads til, det er helichrysum, nyresnerte og myrte.

Anders og jeg har været bortrejst i weekenden, så jeg har ikke blogget, men kan se at mange tænker på de medlemmer i haveblogland, som er ramt af alvorlig sygdom, så jeg vil også gerne støtte dem og sende dem en venlig tanke. Det vil jeg gøre med et billede af en pelargonie.


Lægevidenskaben er kommet langt i dag og jeg tror, der er gode muligheder for at blive rask og få sin sygdom på afstand. Det tror og håber jeg på, vil ske for dem, der er ramt af sygdom.

tirsdag den 22. januar 2013

Pelargonier og lerpotter

Forskellige pottestørrelser!
Alle mine pelargonier i orangeriet har jeg fået/købt som stiklinger. Når stiklingerne er helt små, skal lerpotten også være lille for rødderne kan godt lide at søge ud mod kanten og ikke ligesom drukne i for meget plads!


De små stikllinger planter jeg i 7 cm's potter og alle dem jeg har plantet i disse bliver først plantet om her i slutningen af februar/først i marts, det vil sige, at de har været i denne størrelse lerpotte siden i sommers. Hvis pelargonierødder har for meget plads og man gennemvander jorden kan de rent faktisk rådne. De skal faktisk helt have det lidt trængt.


Her er det igen 7 cm potter. Det næste trin jeg benytter mig af, er 11 cm's potter og 13 cm's potter. Her kommer de i til foråret og dem jeg plantede om i sensommeren, får nyt jord og bliver plantet i den samme potte igen. På den måde kan man begrænse pelargoniernes vækst og holde dem lidt mindre, hvis det er det, man ønsker. Jeg vil ikke have dem alt for store i vindueskarmene i orangeriet, så jeg holder mig til disse størrelser.


Her er det alle tre størrelser blandet med hinanden.


Her er det en skøn blandning igen. Jeg har dog også nogle stykker i et og to numre større potter, - husker ikke om det er 15 og 17 cm - det tror jeg og disse planter er også noget større end de andre.
Hvis jeg gerne vil have en pelargonie skal vokse sig meget stor, har jeg også mulighed for det. Dette ønsker jeg, at mine duftpelargonier skal gøre, så allerede sidste år plantede jeg nogle om i lerpotter helt op til 25 cm's størrelse.


Her er det duftpelargonier på række på gulvet i orangeriet. De står ude hele sommeren, hvor de trives bedst og sagtens kan tåle regn og blæst. Dem vil jeg gerne have rigtig store.
Man skal dog passe på, at de ikke bliver ranglede, og det kan jeg forhåbentlig undgå, når jeg skal beskære dem og tage stiklinger fra. Ved at beskære, sætter planten nye skud og bliver mere kompakt.


Ved at potte planterne op i forskellige størrelser, tror jeg, at man hjælper planten til at udvikle sig på en skånsom måde og dermed tror jeg, at man får mere robuste planter.
Mine pelargonier trænger vist på nuværende tidspunkt til at blive nusset lidt om. Der er både visne blade og blomster!


Til sidst legede jeg lige lidt med mit nye kamera og tog dette nærbillede af min "violpelargonie", som jeg ikke ved hvad hedder rigtigt, men blomsterne ligner violer. Jeg er helt vild med farven.

søndag den 20. januar 2013

Dahliaknolde

Jeg har været ude at ridse i dahliaknoldene i udhuset!
Heldigvis er udhuset frostfrit her i vinterkulden - i hvert fald har dahliaknoldene det godt.


Jeg har fire trækasser med mine dahliaknolde, som er fodret med avispapir i bunden. Jeg var lige ud at ridse i dem med en negl og de var saftige og spændstige. Det er jo gode tegn! Knoldene er efterhånden fire år gamle og er blevet store, så jeg kan sikkert dele dem til foråret.


Jeg kan slet ikke undvære dahlier i haven og har valgt at have dem allesammen i krukker. Jeg plejer at have rimelig held med dem og sidste år var et godt år, måske fordi jeg købte Claus Dalbys jord i Bilka, så det vil jeg også gøre i år.


Til sidst vil jeg lige vise hvor fine mine pelargonier er i orangeriet. De ser da ud til at have det godt! Der kommer stadigvæk knopper og nye blomster, selvom de får meget lidt vand og står i kolde temperaturer. Gad vide om det er lyset?

torsdag den 17. januar 2013

Indendørs indretning i orangeriet

Mange pelargonier og 5 sydlandske træer!
Da orangeriet blev færdigt i sommers var der ikke særlig mange planter eller interiør. Nu er det efterhånden godt fyldt op med planter, men der mangler stadig ret meget interiør.
Jeg har været nødt til at lade indretningen komme lidt henad vejen, dels for at det skulle blive så flot som muligt og dels fordi det koster!


Spisebordet i midten skal blive stående, som det står og alle mine lerpotter med pelargonier skal fylde i vindueskarmene, som her på billedet. Derudover har Anders og jeg fundet en model til et hyldesystem med tre hylder, der minder om en trappe, som skal være på væggen ind til stuen. Her skal jeg have zinkbakker og pelargoniestiklinger. Anders har lovet mig at lave det inden foråret, så det er klart til stiklinger, når den tid kommer. Jeg har allerede fundet en hjemmeside, der sælger zinkbakker til en rimelig pris.


Rullemaskinen står fint og planterne derpå, er blevet store. Jeg skriver dette indlæg fordi jeg næsten ikke kan vente på, at der skal blive lunere i vejret og mere forår, så jeg kan komme igang! Jeg fik et tip om gamle frugtkasser til salg i en superbrugs i Aalborg, men da jeg kom derned, var de udsolgte. Jeg kunne ellers godt tænke mig at lave et arrangement med nogle krydderurter i sådan nogle.


Omkring brændeovnen, skal der være mange flere planter, både på min piedestal og på to små borde, som jeg har gemt og så ellers på gulvet. Det er så heldigt, at brændeovnen kun er meget varm på forsiden og ikke på siderne, så det burde kunne lade sig gøre at "beplante" den.
Lige nu er jeg slet ikke tilfreds med indretningen, men jeg har bare haft svært ved at se muligheder fordi jeg ikke har haft så meget at gøre godt med.
Mine citrustræer vil jeg også arrangere i en opstilling, jeg har i tankerne.


Mit plantebord, som er bagved stolene, vil jeg kun have frølinger på, så alle pelargoniestiklingerne kommer op på de hylder, Anders skal bygge på den væg bagved Cliviaen. Og så kunne jeg godt tænke mig nogle varmemåtter, er der mon nogen, der ved, hvor man kan købe sådan nogle?
Af min mormor har jeg fået nogle vaser i kobber og nogle gamle store lerpotter, der har en lidt anderledes facon.
Lige nu er der minus 10,7 grader ude, men heldigvis er der plusgrader i orangeriet. Det har vist sig, at når brændeovnen kører om natten og varmer op til 10 plusgrader, så holder orangeriet på varmen hele dagen indtil brændeovnen går igang igen kl. 22.00. (Den slukker kl. 6 om morgenen) Jeg skal bare sørge for at fodre den med træpiller én gang i døgnet..
Jeg synes ellers det var et lille skridt henimod indretning, hvis jeg havde fået de trækasser, men heldigvis ved jeg et andet sted, hvor man kan købe dem.
Jeg håber meget på, at vi kan opholde os meget mere derude, når vi kommer til marts. Så skal jeg lave hovedrengøring derude og så skal jeg altså bare igang!
Den udendørs indretning begynder jeg på i forsommeren!

søndag den 13. januar 2013

Geranier og lupiner

Jeg har sået 29 potter, heriblandt lupiner og geranier.
Geranium vision light pink:


Den bliver ikke så høj og jeg skal have den under mine roser Parade, som er en klatrerose, der vokser op af vores stakit i bunden af haven. Rosen er kirsebærrød. Jeg har desværre ikke et godt billede af den!


Jeg er meget spændt på denne storkenæb, jeg synes, den er rigtig sød!
Sidste år såede jeg geranium var striatum, som ligner denne meget, men den er mørkere. Der kom dog kun to planter ud af det og de er plantet under frugttræerne. 


Disse lupiner, som hedder Lupinus nanus dwarf pink fairy har jeg også sået. Dem er jeg også meget spændt på. De skal plantes ud i mit nye rosen- og pæonbed på østsiden af orangeriet. 
Derudover har jeg også sået rød lupin, som skal i samme bed.
Desuden har jeg sået blå salvie, blå jakobsstige, dusksalvie (gamle frø, som må stå sin prøve).

I november såede jeg en del staudefrø, heriblandt flere forskellige akelejer og nogle af dem er begyndt at spire, men de skal lige være lidt større, før jeg tager billeder - så er det sjovere.
Min røde kvan er også begyndt at spire.

I går havde vi gæster til eftermiddagskaffe i orangeriet. Jeg bagte vafler derude (dejen var en gammel opskrift, min mormor har givet mig i tidernes morgen) og brændeovnen havde varmet op til behagelig temperatur. Der var børn med og vi havde det rigtig hyggeligt. De blev og spiste til aften også. Det var en dejlig dag.

torsdag den 10. januar 2013

Pakke ankommet og frøsåning

Ja, jeg bestilte rootrainers på nettet!
Jeg havde allerede købt på nettet førend jeg vidste, man kunne få dem i Bilka, men jeg skal i hvertfald kigge efter dem næste gang, jeg kommer derud - også for at tjekke prisen!
Jeg fik samlet dem alle i går og nu står de på bordet ude i orangeriet og venter på, at de skal sås i!

Jeg har kigget i mine frøæsker fordi jeg ved, der er noget man godt kan så nu!


I aften og i morgen aften skal jeg så to forskellige lupiner - en rød og en pink. Jeg læste i det sidste Alt Om Haven, at man godt kan så lupiner nu. Så skal jeg så geranier, på posen står der violet geranium, på billedet var de lyserøde. Blå salvie og dusksalvie skulle man også kunne så nu. Så har jeg nogle gamle blå jakobsstige-frø, dem prøver jeg også lige. I morgen,når jeg kommer hjem, så skal jeg ud og så valmuefrø igen. Jeg er bare lidt nervøs for, om de når at vokse sig ligeså store, som dem jeg såede i november. Det bliver spændende at se. 
Jeg må vist tage mig tid til at beskære billederne, inden jeg lægger dem herud, for der er da en masse unødvendigt med på dem. Åh jeg føler mig så rig, når jeg ser alle mine frø. Dette udvalg er bare en brøkdel.
Jeg har også fundet ud af, at jeg i hvert fald mindst skal fordoble min krukkebestand fordi jeg skal pynte omkring orangeriet udvendigt og så kan jeg også beplante dem med forhåbentlig en masse frølinger! JUHUU!

tirsdag den 8. januar 2013

Hvordan det er gået med Myrthus Ugni stiklingerne

Jeg trak lidt i en stikling og kiggede efter rødder.
men der var ingen rødder. Alligevel ser det ud til, at de har det godt. Det kræver nok lidt varmere temperaturer, før der sker noget vildt!


Sådan så de ud den 4.november og det er jo to måneder siden.
Nedenfor er dagens billede og det er taget tættere på, så det snyder måske lidt, men de har det i hvertfald ligeså fint, som da jeg satte dem.


Jorden er holdt jævnt fugtig. Det har kun været nødvendigt at vande én gang. Det skyldes temperaturen i orangeriet.
Det er meningen, at stiklingerne skal bruges til gaver og jeg havde håbet på, der var rødder, for vi får gæster på lørdag, som skal se orangeriet for første gang og så kunne det være så godt, hvis jeg lige kunne forære et par stiklinger at min myrte!

søndag den 6. januar 2013

Korrektion og uddybning

Jeg vil gerne komme med en uddybende kommentar
Nej, hvor blev jeg glad for alle jeres kommentarer til mit indlæg i går, men jeg fik vist ikke forklaret mig godt nok og det vil jeg gerne rode bod på.


Orangeriet er bygget med lavenergiglas og det betyder, at duggen er UDvendigt på vinduerne, så jeg behøver ikke at tørre ruder af indvendigt. Der er faktisk slet ikke dug indvendigt. Den automatiske fugtventilator er så kraftigt, at den sørger for, at fugtigheden er på maks. 60% her om vinteren.


Træpillebrændeovnen har en motor i sig, så når den er tændt, sørger motoren for luftcirkulation ud i hele rummet, men jeg har bare derudover valgt også at have en gulvventilator, fordi jeg går med livrem og seler og tænker, at man ikke kan få luftcirkulation nok!


Disse billeder i dette indlæg tog jeg den 1.januar. 

lørdag den 5. januar 2013

Lørdag formiddag i orangeriet

Der er råkoldt udenfor
og i orangeriet er vinduerne dugget til.


Der var 7 grader derude, da jeg stod op. Der skal luftes meget ud, når der er fugtigt og mildt i vejret. Orangeriet er jo bygget i træ og jeg skal gerne undgå kondens.


Udover den fugtighedsstyrende ventilator, der er indbygget i væggen, har jeg sat en gulvventilator derud også og så bliver luften cirkuleret godt rundt, hvilket mindsker risikoen for kondens.


I den sidste uges tid har det ikke været nødvendigt at tænde op i brændeovnen om natten, da der har været så mildt. Om morgenen har temperaturen ligget på mellem 7 og 9 grader derude.


Brændeovnen har været programmeret til selv at gå i gang kl. 22 og slukke igen kl. 6 om morgenen i den periode, hvor der var frost. Nu er programmet slået fra, men kan let slås til igen. Det eneste jeg skal sørge for, er at hælde træpiller på og rengøre kammeret hver dag.


Som man kan se, så har planterne det fint.


Ruderne er lavenergiglas og det betyder, at duggen er udvendigt!


I løbet af vinteren har mit appelsintræ fået en lille frugt og det bliver spændende om den kan vokse sig stor og orange!!


Limetræet har tre frugter og mon ikke de snart er plukkemodne? 

I dag har jeg ikke kunnet hente billeder på Microsofts internetforbindelse her på bloggen, men der er ikke problemer med Google Chrome. Er der nogen, der har oplevet noget lignende. Jeg tror måske, at blogger.com forsøger at udkonkurrere Microsoft og derfor har gjort det besværligt på den forbindelse?

torsdag den 3. januar 2013

Rootrainers

Jeg har fundet en dansk hjemmeside: MP Havedesign!

De sælger rootrainers og man kan købe dem her På denne side kan man også se en lille video om hvordan de bruges. Jeg har ikke set andre danske hjemmesider, man kunne handle dem hos. Jeg ved desværre bare ikke om prisen er i overkanten - de koster 139 kroner stykket og der er 32 celler i dem.
Nu er der kun et par måneder til, at jeg begynder at så for alvor! Uuh jeg glæder mig.


Pelargonien Hollywood Star. Billedet har jeg taget i dag, jeg øver med mit kamera og tror nok, jeg kan gøre det bedre en anden dag!

tirsdag den 1. januar 2013

Godt nytår

Velkommen 2013 til forhåbentlig et fantastisk haveår!
Jeg tænkte, at jeg ville lave en lille status på mine staudefrøsåninger nu, som forhåbentlig bliver til rigtig mange planter, jeg kan plante ud sidst på foråret.


Først lige et billede af min klematis pixie, som jeg er lidt bekymret for, da noget af den er noget vissent, men der er dog heldigvis mest grønt på den. Jeg har fundet ud af, at den ikke er særlig vandkrævende her i vinter og det faktisk længe siden, jeg vandede den og alligevel er jorden stadig fugtig. Jeg tror, jeg skal passe på med, at den ikke bliver for fugtig!


Her er min helichrysum petiolare, som også står i orangeriet og den har det fint. Jeg har lavet flere stiklinger af den og vil gerne have den i altankasserne til foråret sammen med chokoladeblomster. Denne helichrysum tror jeg, er den limegrønne version!



Udover stiklinger af helichrysum og nyresnerle har jeg sået følgende staudefrø:
Akeleje "Kigger op"
Akeleje Frøstjerne
Dobbelt akeleje
Violfrøstjerne
Gul Jakobsstige
Hvid digitalis
Purpur kongelys
Rød kvan.


Som man kan se, er der nogle frø, der spirer allerede og nogle spirer ikke endnu. Staudefrø skal jo have en kuldeperiode. Temperaturen i orangeriet har et par enkelte gange været lige under frysepunktet inden vi fik tændt op i træpillebrændeovnen og så har der en del gange været mellem 1 og 5 plusgrader, så forhåbentlig er det kulde nok. Det bliver spændende at se, når vi når lidt længere frem.



Disse billeder er med høj opløsning, men det er nok slut for ellers bliver min blog alt for tung. Anders han har lovet at lære mig, hvordan jeg gør opløsningen mindre. Jeg har været ved at lege med mit nye kamera i dag og jeg synes, disse billeder med pelargonien Emma er blevet gode. Det er i hvert fald lykkes at få en sløret baggrund!
Hermed ønsker jeg alle et godt nytår og jeg glæder mig til at følge rigtig mange af jer på havebloggene rundt omkring i Danmark i håb om, at vi får en helt forrygende sæson og måske ses IRL.