søndag den 30. april 2017

Dahliaknolde og oprids.

32 krukker med dahliaknolde.
I dag er vejret rigtig flot med sol og næsten ingen vind, så jeg valgte at plante mine dahliaknolde ud. Det blev til 32 krukker hvoraf nogle måske senere, når de er kommet op, bliver plantet ud i bede.


I år har jeg fået foræret en del knolde af Villy og Lisbeth, så jeg kunne plante mange ud. Jeg har forsøgt at holde dem adskilt i farvetemaer, men der er en 6-7 stykker, som jeg ikke ved, hvad farve har.


Krukkerne på det øverste bilede er med gule dahlier. Disse er pink og purpur.


Nogle af disse er lilla og hvide, men ellers bliver det spændende at se, hvilken farve resten har. I år bliver der dahliakrukker ude ved fortovet og ude ved indgangsdøren og så bliver der også nogle, hvor jeg vil grave potten  ned i jorden i bedene. Jeg synes, dahliaer er så fantastiske og de plejer at trives rigtig godt her hos mig. Mange af knoldene har allerede spirer.


I fredags aftes var jeg med pelargonieklubben til gartneriet Fruekilde, som er et pelargoniegartneri. Der fik jeg lige lidt forsyninger, som skal plantes ud om et par uger. Villy havde bagt kiksekage Uhm den var god!


Jeg er begyndt i nederste venstre hjørne med haveplanen og har ridset et elipseformet græsareal op. I morgen står den på gravearbejde.


Her skal også være et elipseformet græsareal. Der skal være tre af disse små i forlængelse af hinanden. Indtil videre passer målene på tegningen rigtig fint.


Nu blomstrer blommetræet. I aften har jeg planer om at sætte wirer på pælene, så klatreroserne har noget at få fat i, når de bliver plantet.


I går fik jeg pottet "test-tomaterne" op. Nogle er hænge-tomater og resten af lavtvoksende tomater. Jeg tester dem for Florama.dk.


Mine egne tomater blev også pottet op. Den har jeg haft i mange år, hvor jeg tager frø hvert år. Oprindeligt var det en tomat fra en måltidskasse fra Årstiderne, som var rigtig god. Black Zebra hedder den.


I efteråret såede jeg alunrod og de var flere måneder om at spire, men nu er de ved at blive til fine  planter. Moderplanten har jeg haft i krukke i mange år, men jeg tænker, at disse nye skal plantes ud i bede.

Jeg har en hel del frøplanter, som er kæmpe marguritter og så har jeg rosa spydverbena, begge er til salg for 10 kr stykket og 2 for 15,-. Så er du interesseret, kan du skrive til mig. Jeg sender gerne, hvis du betaler portoen:)

I morgen har jeg fri fordi det er 1.maj - det er en overenskomstmæssig - fridag. Det er ret skønt at den falder i forlængelse af weekenden. 

10 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Jeg sad lige og tænkte, hvorfor skal du grave i morgen, jeg tænkte slet ikke på 1. maj. Herligt med en fridag mere, den ligger godt. Her er det også fint vejr, men stille er det bestemt ikke. Du er god til dahliaer ingen tvivl om det. Nu må jeg ud en tur igen.
God arbejdslyst med bedet.

Heidi sagde ...

Hej Birgitte
Heldige dig der kan holde fri imorgen, her står den på arbejde.
Du har efterhånden en stor samling dahlia, det skal nok blive flot senere på sæsonen.
Jeg kan se det går stille og roligt fremad med haveplanen, jeg glæder mig til at se resultatet, når det hele vokser til.
Uh jeg kunne da god bruge et par rosa spydverbena, sender dig lige en mail senere ;)

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte

Her har det blæst en del i dag, men solen har varmet. Tør du godt plante dahlierne ud nu ? mine står i drivhus, jeg er stadig bange for der kommer nattefrost.
Vi ses jo snart og så kan jeg se hvor meget du har fået gravet ud.
Knus

Livsnyderhaven.dk sagde ...

Hej jeg har lige udvidet et bed og mangler stauder. Jeg vil gerne købe 4 spydverbena hvis du har flere. Kram

Frk. Anemone sagde ...

Det er en stor samling Dahlia du efterhånden har og de plejer jo at ligne en million hos dig.

Vores står i drivhus bag flamingoplade til forspiring, jeg tør ikke plante mine endnu.

Nyd den ekstra fridag - du skal sikkert nok få noget fra hånden.

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Det bliver fantastisk flot med alle de dahlia.
Jeg glæder mig meget til at se din have til august når vi skal nordpå, håber det kan lade sig gøre.-
Det er dog fantastisk som alting spirer og gror hos dig. De små alunrod er fantastiske. Det er spændende med alle de nye pelargonier.
Jeg beundrer dine bonderoser i sidste indlæg, min har kun to knopper.
mange hilsner fra Eliane

Eliane Petersen sagde ...

Hej igen. Du efterlyste engang gode buske til haven. Her er en stor busk/ lille træ som Lotte Bjarke med bloggen Helthenihaven, roser. Den hedder allegheny-bærmispel, Amelanchier laevis. Det lyder til at være et godt valg.
Mange hilsner fra Eliane

Eliane Petersen sagde ...

Så er jeg her igen..... Jeg ved du får en masse roser en af dagene, så jeg vil lige komme med et godt råd mod stængelsyge: Min mand er procesteknolog og han siger at jeg smitter roserne når jeg bruger den samme saks fra rose til rose. Jeg skal vaske saksen i varmt sæbevand eller atamonvand imellem hver rose. Det er et stort arbejde, men det er jo også ærgerligt når roserne bliver syge.
Mange hilsner fra Eliane

Hos Villa Fryd/ Charlotte Neve Grün sagde ...

God aften Birgitte og tusind tak for et skønt møde i din have og orangeri.
Jeg dufter og dufter fortsat på de smukke pelargonie.Altså tror du at man kan stjæle duften helt.........
Nu må du lige hjælpe mig. For jeg har glemt navnene igen......

Rigtig skøn aften
Knus

Charlotte

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Så er der sendt planter afsted og afleveret også.
Tak Eliane for dine gode råd. Det har jeg skrevet mig bag øret. Jeg skal lige google den busk - tak for tippet.
Hej Charlotte. Ja tak for en rigtig hyggelig aften. Det var dejligt at møde dig:). Tandpasta-pelargonien hedder Tomentosum. Den citrusduftende hedder Citronella. Jeg håber, de bliver til fine planter hos dig.