mandag den 10. april 2017

Plantebordene bugner og citrustræerne stortrives i orangeriet.

Man må vist godt være lidt stolt!
Der sker noget hver dag på plantebordene i orangeriet og det ser ret lovende ud!


Der er spirer i alle de forskellige planter jeg har sået, nogle er der mange af og andre kun få. Om godt og vel en måneds tid skal det hele plantes ud.


Her er det lyserød ridderspore og løvemund. Riddersporene skal prikles om - de lover regn i påsken, så jeg tror, jeg skal have et par "orangeridage" hvor jeg prikler og laver nogle flere pelargoniestiklinger.


Jeg har sået rigtig mange lathyrus og meningen er, at nogle skal bruges til goodiebags til foredrag og måske kan jeg sælge lidt også. Der er ikke så mange frø i hver potte, så jeg tror, man kan nøjes med at dele dem, når de skal plantes ud.


Jeg har to planteborde, et med tre sektioner og dette her med to sektioner. Begge planteborde har hylder både forneden og foroven, så der er plads til meget.
De fleste frø har jeg samlet fra min egen have og så har jeg byttet mig til nogle. Jeg har også købt frø, men jeg bruger ikke ret mange penge på frø. Alligevel føler jeg mig meget rig, når begge borde bugner med planter.


Hvis der bliver dårligt vejr nogle dage i påsken, skal jeg lave forskellige ting herinde:
Omprikle riddersporene.
Lave de sidste pelargoniestiklinger.
Potte showauriklerne om
Klippe krydderurterne ned inden de skal ud.


Appelsintræet har det godt og frugterne er nok spiseklare til juni/juli.Jeg venter en 3-4 uger før jeg sætter træerne udenfor. Jeg plukkede en enkelt appelsin i ferien for at teste om den var saftig og det var den! Jeg tror, min teori om kun at gøde hver 3.gang i sæsonen man vander for at få det optimale udbytte, virker. Forrige år gødede jeg hver gang jeg vandede og frugterne var tørre i sommers. Derfor gik jeg tilbage til kun at gøde med citrusgødning ved hver 3.vanding og det håber jeg nu har været nok. 


Citrontræet har det også godt. Jeg har plukket lidt citroner i vinterens løb og de var også saftige og gode. Lige nu er der mange blomsterknopper i træet samtidig med både gule og grønne citroner.
Udover disse to træer har jeg et pomelo-træ, et limetræ og to stue-appelsiner. De skal allesammen ud til maj. Det glæder jeg mig til for vi har udvidet pladsen dér hvor de plejer at stå, således at der nu også er plads til to stole. De står i et sydvendt hjørne ved huset og orangeriet og der er der meget sol og læ. Det bliver en god plads!

I dag har jeg vandet det hele derude. Sålænge der er så køligt om natten, er det nok kun at vande en gang om ugen og måske kun ca. hver 10.dag.

I morgen kommer der en pakke med geranier Rozanne, som skal plantes under blommetræet. Der kommer ni planter - jeg er spændt på hvor store de er. Måske er jeg så heldig, at jeg kan dele nogle af dem. Jeg vil gerne, at hele bedet skal dækkes med dem uden synlig jord. De fire lupinus blossom er plantet ud i bedet og tanken er, at de skal være en slags overstandere over geranierne. Jeg håber de fire lupiner bliver nogle kraftige planter allerede i år, så man rigtig kan se dem.

4 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Du kan roligt være stolt, du kan snart lave din egen planteskole, du er godt nok skrap til at så og lave egne planter.

Unknown sagde ...

Wauw siger jeg bare. Sikke en plantefrodighed du har dig Birgitte. Jeg er ret imponeret. Det ser super godt ud. Selv om du har lavet ekstra til både salg og foredrag, bliver der ikke noget bar jord i jeres have i år :-). Tak fordi din plan for gødning af citrustræer, den "låner jeg" for jeg har har været lidt i tvivl om hvor ofte de skulle have gødning. Her er de to citrustræer ved at komme sig ovenpå en kummerlig tilværelse i vintren, så de fortjener masser af forkælelse :-). For mit vedkommende gør det heller ikke noget med lidt regn, synes at haven allerede er tør. Jeg kan lige forestille mig, at det er hyggeligt at stå i orangeriet og plante om mens regnen kan høres på taget. God tirsdag til dig. Mange hilsner Mette

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Hvor er det imponerende med alle de småplanter. Helt fantastisk så dygtig du er til at få frøene til at spire.
Jeg beundrer også din evne til at sætte gødskning m. m. i system.
Fantastisk at du også får tid til at holde foredrag.
Jeg ønsker dig en rigtig dejlig Påske.
Mange hilsner fra Eliane

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth. Mange tak. :)
Hej Mette. Mange tak skal du have. Det er dejligt at du kan prøve mine erfaringer, jeg håber, dine citrustræer kommer sig godt. Det er så spændende at kunne høste sine egne frugter:) Jeg bliver virkelig glad for, at I kan se hvor mange frøplanter, der er på bordene, for det er da noget arbejde med det og så er det dejligt at blive opmuntret. Tak alle tre.
Hej Eliane. Ja, det går ret godt med at lave planter:)
Rigtig god påske.