søndag den 20. juli 2014

Stiklingeformering af krydderurter

Chokolademynte og citronmelisse.
Disse to planter har jeg ude ved urtebænken og de er blevet ret store, så jeg besluttede mig for at lave stiklinger.


Jeg bruger små hyacintpotter, da de har en størrelse, som rødderne kan søge ud til kanten i. Hvis potterne er for store, risikerer man, at stiklingen rådner. Rødderne vil gerne søge ud mod kanten og samtidig tror jeg ikke, man skal være så bange for at holde jorden fugtig. Jeg har brugt almindelig blomstermuld fordi jeg har fundet ud af, at der er tilpas næringsmængde i, så de små rødder ikke bliver svedne.


De afklippede stiklinger er ca. 10 cm høje og det stykke stængel, der er stukket i jorden er ca. 5 cm. Jeg er lidt usikker på, om stiklingerne er for høje og de derfor bruger meget energi på at suge vand op til det hele i stedet for at sætte rødder, men jeg prøver alligevel og ser om det går. Jeg skal forsøge at holde jorden ret fugtig indtil de har sat rødder. Det finder jeg ud af ved
at trække lidt i dem. Hvis der er modstand, kan man være rimelig sikker på, at de har dannet et rodnet!


Der blev 13 potter med chokolademynte og to med citronmelisse. Chokolademynte er rigtig god i salater og citronmelissen er god på bagværk og i et iskoldt glas vand!

I morgen skal jeg på arbejde igen og det er en god følelse for vi har fået lavet en hel del herhjemme og er i bund med stortset alting. Der har også været tid til udflugter og fødselsdag og badning, så det har været en rigtig god ferie!

Her i juli og august kommer den til at stå på mere stiklingeformering, da det er en rigtig god tid at tage stiklinger i og jeg vil forsøge at lave nogle aftaler med folk jeg kender, som har nogle spændende planter at lave stiklinger af!

4 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Tak for et meget informativt indlæg, det var rigtig godt. Har du prøvet at lave stiklinger af dine roser? Jeg har forsøgt mig, men glemmer dem, og så dør de af tørst :( meget dumt.

Unknown sagde ...

Kender du marokansk mynte? Den er helt forrygende til madlavning, og i denne hede putter jeg et topskud i min iste, hver gang jeg drikker et glas.
Isteen er bare almindelig grøn te, som jeg brygger lidt stærk, hælder en slat i bunden af et højt glas, fylder op med isterninger ... et voila? Den smager utrolig dejligt - noget helt andet end den oversøde, man kan købe færdigbryg-
get - og den er lidt sød i sig selv, altså uden at man har tilsat sukker.
Happy Herb Gardening
Jytte
www.danishknitdesign.com

Jette sagde ...

Hej Birgitte Ja!! du prøver da lidt af hvert.Har haft stor held med at stiklinge formere frugtbuske.Fik fire pinde solbær af en veninde for to år siden..........og nu har jeg den fineste busk med dejlige solbær.
God dag knus Jette

Birgitte sagde ...

Hej alle tre. Mange tak for jeres gode kommentarer. Ja, det er spændende at lave stiklinger. Jeg kendte ikke marokkansk mynte men den lyder rigtig god!
Jeg har også prøvet at lave stiklinger af frugtbuske - stikkelsbær, men de gik ud, jeg lod dem stå i drivhuset og jeg tror, det har været for varmt, de har fået masser af vand, men måske har jeg druknet dem! Jeg vil i hvert fald gerne forsøge igen.