Jeg har været på ferie i 10 dage.
Jeg har lige været hjemme hos min familie i Sverige eller rettere sagt hos min mormor, da resten af familien var på Tenerifa. Jeg har ikke haft internetforbindelse, da min mormor ikke har et sådan, og jeg må indrømme at jeg ikke har savnet computeren så meget. Familien kom hjem i torsdags og min onkel og jeg bagte hele lørdagen i mormors bagekælder.
Vi har bagt svenske runde flade brød - en opskrift, som hedder Hönökaka. Her ser man dejen efter den første hævning. Der er brugt 7 kilo mel. Temperaturen i bagekælderen skulle vi have op på mellem 28 og 30 grader, som er den ideelle temperatur for hævningen.
Her er min onkel i fuld gang med at ælte dejen, inden hævningen på det første billede.
Dejen skulle hæve i en time.
Efter den første hævning, lavede vi disse runde emner i hånden, som så skulle hæve igen på dette redskab. På svensk hedder den en fjøl, men jeg ved ikke, hvad den hedder på dansk! Der kunne være 7 emner på en fjøl. Da alle emnerne var lavet, hævede de igen, men ikke længere end at vi begyndte at rulle emnerne ud til runde brød, da vi var færdige med emnerne.
Her har vi rullet alle emnerne ud med først en almindelig kagerulle og derefter med en takket kagerulle. Enhver bagekælder med respekt for sig selv har en reol, hvorpå der bliver lagt bagepapir i lange baner og strøet mel på. Også da vi rullede emnerne ud, brugte vi meget mel på borden. Dette var for, at vi skulle få dem op på fjølerne for at kunne lægge dem på reolen, derfor skulle de ikke hænge fast i bordet. Udrulningen var en speciel teknik, hvor man vender dejen med kagerullen flere gang, indtil brødet ikke længere klistrede til bordet.
Her ser man nogle af fjølerne.
Her er ovnen. Brødene bliver bagt over ild på en massiv jernplade (bageplade). Der bliver brugt birkebrænde, da det er bedst og afgiver mest varme. Jeg tror, der var over 200 grader i ovnen. Varmen skulle fordeles både under og over bagepladen, den skulle være varm hele vejen igennem. Min onkel håndterede to brød ad gangen i ovnen og vendte dem hele tiden med et redskab, der lignede en flad, tynd spade med et langt skaft. Efter ca. 1-2 minutter var brødet bagt.
37 brød blev det til, hvilket var en lille portion. Jeg fik 10 brød med mig hjem, så min kuffert var godt nok proppet.
I denne uge skal min onkel og tante og min kusine bage igen - julebrød til fryseren. Så tænker jeg de bager 3 gange så meget, som denne gang. Der er både fuldkornsmel og hvedemel i dejen. Det var rigtigt sjovt og spændende at være med til. Jeg har også prøvet det i min barndom, men kunne ikke helt huske det.
Nu kommer der lidt billeder fra mine gåture i skærgården.
Styrsö er en bilfri ø og lige så længe jeg kan huske, har deres transportmiddel bestået af en knallert med et stort lad foran (lastmoped) som var en typisk skærgårdsting. Men for ca. 5-10 år siden søgte øboerne tilladelse til at køre i golfbiler, som jo kører på el og ikke larmer. Dette fik de lov til af østyrelsen og nu suser alle rundt i golfbiler.
Her holder to parkeret. De har den fordel, at man kan sidde i tørvejr når det regner!
Det var dejligt at være på ferie, men det var også godt at komme hjem igen til Anders og vores hus og orangeri. I dag da jeg startede på arbejde, stod der en bæreposefuld pelargoniestiklinger på mit skrivebord. De var fra min kollegas svigermor. Det blev jeg rigtig glad for og nu skal de pottes op.!
6 kommentarer:
Hej Birgitte
Det var et spændende indlæg om at bage Hönökaka, jeg fulgte interesseret med, det må have været sjovt at være med til. Man bliver fristet til at smage, men det er jo ikke nemt på den afstand :)
Også spændende at læse om golfbilerne, på Tunø må der heller ikke komme biler, så de kører rundt på traktorer med en vogn bagefter til passagerer/turister.
Dejligt du har haft en god ferie, og har fået genopfrisket barndommens brødbagnings kunst ;O), de ser rigtigt lækre ud, skønne billeder fra dine gåture ;O)
Spændende historie og sjove brød i har bagt. Dem kender jeg slet ikke. Ligner lidt de store knækbrød man også kan købe fra Wasa, men hjemmebagte de selvfølgelig langt bedre.
Det var en dejlig billedserie fra Styrsö og sjovt, at der ikke må køre biler der. Vi har været på en græsk ø, hvor den eneste bil var skraldebilen eller var det kun æsler, der transporterede og blev brugt som »køretøj«. Jeg ser, at Lisbeth også skriver at på Tunø, må der heller ikke køres med bil. Smart med de små golfbiler!
Velkommen hjem igen. Det ser ud til, at du har haft en rigtig god ferie.
Fint indlæg.
Gode billeder.
Tak for kigget.
Ha´ en dejlig aften
Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Ja, du bor jo på en ø. Jeg kan godt lide øsamfundet, det er som om, at de holder lidt mere sammen på en ø end i en storby!
Hej Heidi. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg glad for, det er godt at du kunne lide billederne.
Hej Bente. Tusind tak for din kommentar. Ja, som sagt, så synes jeg også at øsamfundet er hyggeligt og socialt. Ja, ham der fandt på at køre i golfbil var smart. Nu har næsten alle husstande golfbiler på Styrsø. De fragter både mennesker, dyr og købmandsvarer på ladet af bilen. Ja du kan tro brødene er gode og nu ligger de i fryseren til jul!
Hej Landbohaven. Tusind tak for din kommentar. Ja, jeg er glad for at være hjemme igen og i går fik jeg fulgt op på en hel masse haveblogland. Det var rigtig hyggeligt og interessant!
Spændende indlæg - det lyder som en dejlig ferie :-)
Send en kommentar