søndag den 18. december 2011

Sten, sten og atter sten

Der er så mange muligheder med sten.
Jeg synes, at sten er noget af det flotteste at "pynte" haven med - fordi det ser naturligt ud. Jeg kan også lide andre ting, som er med til at gøre haven idyllisk og romantisk.


Sten som bedafgrænsning, ligesom jeg har gjort med mine to ovale rosenbede, er besværligt at holde pæne, når græsset vokser op over. Jeg lagde stenene i september, så jeg har endnu ikke oplevet det besværligt, men jeg tror, at når græsset begynder at gro, at jeg må ud med saksen. Det arbejde har jeg heldigvis ikke noget imod, da man som belønning ser resultat med det samme!
Jeg har lært mig med sten, at man skal holde dem samlet i haven, hvis man spreder stenene lidt tilfældigt rundt i haven, ser det ud som om, at de råber til hinanden, men hvis man derimod samler dem, "snakker" de ligesom lidt med hinanden.Mine sten har jeg hentet nede ved fjorden, det må man godt, men man må ikke køre afsted med en hel biltrailerfuld, ifølge en advokat, jeg har forhørt mig hos!
Jeg kunne ikke tænke mig et alpint stenbed, men hvis man havde sådan et, så skal man grave stenene lidt ned i jorden, for så ser det ud som om, at de har ligget der altid og lavtvoksende blomster og planter klæder stenene godt.
Man kan også placere nogle kæmpesten i haven. Disse skal også graves ned, for så ser det også ud som om, at disse altid har ligget der.
Hvis man kan opnå det look, at stenene altid har ligget lige netop dér, så skaber det en ro i haven.
Vores sten i haven er ikke så store og det er godt. Man skal nemlig huske på, at ikke flytte for meget rundt med stenene, da de er meget tunge!Min interesse for sten har jeg fra den svenske skærgård, hvor jeg har tilbragt rigtig meget af min barndom. Noget af det bedste var at bade fra klipperne eller at klatre i bjerge. Jeg gør stadigvæk begge dele den dag i dag, når jeg er på ferie hos familien. Jeg synes, det er rigtig sjovt!

10 kommentarer:

Signe sagde ...

Ja, det er bare så smukt med sten :-)

Jeg startede også med at kante mine bede på den måde, men efter at have sloges med græsset en sommer, bestemte jeg mig for en kant af de knapt så charmerende herregårdssten, for så kan det hele klares med græsslåmaskinen - og alt andet lige, så har det faktisk pyntet, fordi der ikke længere står halvhøjt græs langs bedene.

Jeg har dog holdt fast i naturstenen de steder, hvor bedene grænser op til stien, hvor der jo ikke er græs, og det er jeg rigtig glad for :-)

Men hvis jeg havde en gartner eller lidt bedre tid, så ville jeg ikke være i tvivl om, hvad jeg ville vælge :-)

Knus
Signe

Helle sagde ...

Sten og planter er et perfekt match - og selvfølgelig, det er jo sådan naturen selv har tænkt det ;o)
Kh Helle

Hanne i haven sagde ...

Ja, jeg elsker jo også sten i haven. Jeg kan ikke huske om jeg overhovedet har vist stenkanten på mit store gavlbed i forhaven på min blog?
Jeg må sige ligesom Signe, at jeg ikke var godt til at holde græsset væk fra dem. Men jeg flyttede græsset istedet for stenene :-D Nu hvor jeg har småsten på stierne i forhaven, fungerer det så godt.
Det ser rigtigt godt ud rundt om dine bede :-)

Høneballehaven sagde ...

Ja som du ved, har jeg rigtig mange sten rundt om i min have. Også hos mig er græsset et stort problem. Jeg har også sten langs stierne ind i skoven, en gang i mellem, når jeg har god tid, som her i nov/dec flytter jeg stenene og prøver at fjerne græsset. Det er godt nok et stort arbejde, og jeg må indrømme, at jeg ikke er blevet færdig, det er faktisk lidt småkoldt at kravle rundt i haven nu. Så jeg bliver nok ikke færdig i år :o)
Det samme problem er der rundt om stenbedene med de store sten. En gang imellem går jeg rundt med kantskæreren og prøver at lave lidt kanter. Det pynter altid lidt.

CuginaK sagde ...

Du kan jo også vælge at udrydde græsset helt :) Vi har ikke nogen græsplæne længere og vi savner det faktisk ikke. Haven tager ikke længere tid at holde, mener vi - meeen nu har vi jo også kun en almindelig parcelhushave, kan ikke huske din. Frede, vores hund, lever fint uden og ellers har vi masser af græs og eng lige i nærheden.

Men det afhænger jo af behov og hvad man har lyst til :)

Bortset fra det, så synes jeg det hyggeligt med de 3 bede i græsset :)

Birgitte sagde ...

Hej Signe. Tusind tak for din kommentar. Jeg har ikke rigtig været så meget i blogland de sidste dage, så derfor svarer jeg først nu. Jeg blev rigtig glad for din kommentar. Når man prøver sig frem i haven, så lærer man jo noget nyt hele tiden. Næste sæson må komme an på en prøve med hensyn til at holde bedafgrænsningerne med sten pæne!

Hej Helle. Tusind tak for din søde kommentar. Den blev jeg glad for.

Hej Hanne. Tusind tak for din kommentar. Jeg kan ikke mindes, at jeg har læst om dine sten. Det ville være interessant at læse et indlæg om det! Tak for din ros. Jeg er også selv godt tilfreds med mine bede i den aflange del af haven!

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Det er nok ikke nemt at holde pænt omkring stenene, men jeg synes, det må være dejligt, at man kan se resultatet med det samme. Jeg har "heldigvis" kun disse to små ovale bede med natursten, så forhåbentlig er det overkommeligt.

Hej Anne Mette. Tusind tak for din kommentar. Jeg har godt nok tænkt på hvordan det ville være, hvis vi ingen græs havde, men jeg er ikke helt kommet dertil endnu. Det glæder mig i hvert fald, at det åbenbart ikke er sværere at holde. Jeg vil rigtig gerne have en havegang igennem haven og så måske bygge bede op omkring denne. Men måske er det en forkert måde at gribe anlæggelsen af en havegang an på!

Helena sagde ...

Ja sten hör till trädgården ger så fin karaktär.
Jag tror jag sagt det förrut men ditt hus är så fint!
KRAM från mig!

Landbohaven sagde ...

Jeg holder også meget af natursten.

Tim Skovrup sagde ...

Hej Birgitte
Du og din familie ønskes en rigtig glædelig jul og godt nytår

Birgitte sagde ...

Hej Helena. Tusind tak for din kommentar. Jeg er også rigtig glad for vores hus!

Hej Landbohaven. Tusind tak for din kommentar. Den er jeg glad for.

Hej Tim. Tusind tak for din kommentar. Du og din familie ønskes også en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Hej allesammen: Rigtig glædelig jul og et godt og lykkebringende nyt(have)år.