tirsdag den 24. marts 2015

Lidt pynt og omprikling

Flere såpotter skal nu prikles om.
I går fik jeg lavet lidt pynt udenfor og her til aften fik jeg priklet nogle frøplanter om. Jeg vil gerne beskrive, hvordan jeg gør.


Det lille zinkbord ved indgangsdøren. Juleroserne kan endnu, men nu skal de snart plantes ud i haven. Forårsplanterne er fra gartneriet Floragreen.


Der kunne også blive til et par zinkbeholdere på trappen.


Det lille havebord blev også pyntet op. I zinkbeholderen er der en Hebe, der har stået dér siden november. Der er stadig liv i den, selvom den ser lidt pisten ud.

I weekenden tror jeg nok, jeg sætter mine krukker med løgvækster i drivhuset frem udenfor. Det tror jeg godt man kan nu.

Nu til omprikling.


Når de blivende blade er vokset frem og såpotten er helt fyldt ud med planter, tager jeg hele planteklumpen ud af potten og deler den forsigtigt med fingrene. Hvis rodnettet er meget sammenfiltret, anvender jeg en gaffel til at dele rødderne med.
I dag var det Øjeblomst og Græs kolbehirse, der blev ompriklet.


Jeg sår i for eksempel hyacintpotter eller potter som er maks. 9 cm i diameter. Ud af klumpen får jeg ca. 4-5 nye klumper med frøplanter. Jeg vælger altid at have mere end én frøplante i den nye potte og gerne en klump med ca. 5 planter i. Dette fordi jeg planter det meste ud i krukker i haven og jeg har en teori om, at når jeg laver en plante med flere små frøplanter, så fylder de hurtigere krukkerne ud i haven og bliver mere frodige.

Jeg må nok indrømme, at jeg har mange planter, der skal prikles om i år og også mange andre, der ikke skal. I dag fik jeg lavet 30 planter. Næste ompriklingsrunde bliver af Indianermynte og gul staudedigitalis. Godt jeg snart har ferie:)

10 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Tak for kursus Birgitte, det var jeg glad for. Du ved jeg hader at prikle :)

Mathias Emil sagde ...

Hej Birgitte,
Du har tjek på tingene! Jeg har end ikke købt frø endnu...
Din teori med mange planter i samme potte har jeg aldrig forsøgt mig med, men jeg tror nu heller ikke at du har helt ret!
Planter der står så tæt vil jo til hver en tid kæmpe om vand, næring og lys. Dette kan jeg kun forestille mig resulterer i færre blomster og mere pistne planter. Lidt ligesom potten med persille fra supermarkedet...
Men hvis det virker for dig, så skal jeg ikke komme her :-)
Dine krukkerier er ihvertfald altid fine!
Kh Mathias

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth. Tak for din kommentar.
Hej Mathias. Mange tak for din kommentar. Det fungerer fint. Det er jo ikke mange planter jeg sætter i de nye potter - mellem 3 og 5, så de har god plads i potten til at udvikle sig til rigtig fine planter. Jeg har ikke problemer med at de bliver pistne og for få blomster - tværtimod. Der er jo ingen grund til at prikle om, hvis man bare laver en ny tæt klump.

Vivi sagde ...

Der er godt gang i alle dine nye planter :-)
Jeg skal også snart i gang med at prikle har artiskokker, tomater og kæmpe verbena som er godt i gang. Inden længe skal jeg også til at forspire forskellige grønsager samt nogle af sommerblomsterne. Jeg trækker tiden lidt, da jeg stadig ikke har drivhus, og derfor er nødt til at finde alternative muligheder for beskyttelse til de små nye planter. De kan jo ikke blive stående indefor helt til de skal plantes ud, uden at blive ranglede.

Vivi sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Vivi sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Tim Skovrup sagde ...

Jeg nyder også at prikle småplanter, men jeg først lige startet med de første blomsterfrø såninger, så det går lige et par uger endnu :)

Birgitte sagde ...

Hej Vivi og Tim. Mange tak for jeres kommentarer. Godt at I også er i gang, det er så hyggeligt og en stor glæde, når man får fine planter ud af det. Det bliver spændende når det hele skal plantes ud.

Jette sagde ...

Hej Birgitte Du har da godt nok styr på alle dine stiklinger........men et kæmpe arbejde du har med at prikle ud.
Er først lige begyndt at så for 14 dage siden............jeg sår kun sommerblomster.Så det varer lidt inden jeg skal prikle ud.
God arbejdslyst med resten at alle dine potter.knus Jette

Birgitte sagde ...

Hej Jette. Tusind tak for din kommentar. Ja, der er noget at se til og nu har jeg ferie, så jeg føler jeg har rigtig meget tid til alle mine gøremål. Det har jeg virkelig set frem til.