onsdag den 16. november 2011

Barrodsplanter

Barrodsplanter betyder planter med bare rødder.

Altså planter, der er høstet eller taget op i planteskolens marker, sorteret, bundtet og lagt på køl. Man kan først tage barrodsplanter op i marken, når planterne er i dvale. Efteråret er det tidspunkt, hvor planter graves op, håndteres, sælges og genplantes. En del planter bliver taget op og lagret for vinteren, indtil det igen er muligt at grave i jorden og plante dem ud. Når planterne lagres, sker det i store kølerum, hvor temperaturen er konstant lav og luftfugtigheden høj. Barrodsplanter er nemlig utroligt følsomme overfor udtørring på deres rødder. Tørrer rødderne helt ud, dør planten. Tørrer rødderne delvist ud, kan man være heldig at få dem til at vokse igen.
Alfa og omega er altså at bevare fugtigheden på de barrodede planter lige indtil plantningstidspunktet.

Barrodsplanter er billigere end planter i en potte! De er som regel nemme at få til at vokse videre.

Kilde: Gug planteskole.

Jeg købte i oktober 10 barrodsroser hos http://www.rosenposten.dk/. Hvis du har lyst, kan du læse mere her
Sidste efterår købte jeg 5 roser og i foråret i år 6 styks. Disse 11 roser har klaret sig fint i vores have og har set sunde og friske ud hele tiden.
Jeg synes, det er nemt med barrodsplanter. De kan pakkes og sendes i stort antal uden at de vejer særlig meget. Jeg tror nok, jeg er gået hen og blevet ret vild med roser - nok fordi jeg synes, de har været en succes i haven. Så jeg ser meget frem til næste år.
Jeg er blevet belært af Høneballehaven, at de lige skal vokse til i et par år, så kommer der rigtig mange blomster. Det blev jeg glad for at få at vide og forestiller mig nærmest et blomsterflor med roser, som det man ser i bladene med hundredevis af blomster!

Af andre barrodsplanter kender jeg kun til hækplanter!

10 kommentarer:

Vivi sagde ...

Prydbuske kan også købes som barrodsplanter.

Barrodsplanter er også billigere end dem der er pottet op, men man skal selvfølgelig ikke plante midt sommer på den måde ;-)

Helle sagde ...

Dejligt at høre, at du har gode erfaringer med barrodsplanter.

Jeg købte mine første 5 barrods-roser i dette efterår.
Blev lidt overrasket over købet, for indrømmet - det ser jo ikke ud af meget.......men de er sat i jorden og jeg glæder mig til at se om de "pistne stabber" virkelig kan blive til smukke blomstrende roser, man tror det jo næppe når man åbner sådan en barrods-pakke ;o)

Kh Helle

Høneballehaven sagde ...

Jeres roser skal nok blive til noget, jeg har billeder fra 2008 af et sandt flor af roser. Desværre fik jeg sygdom i mine, så de har ikke blomstret så fantastisk i år. Men så vidt jeg husker Birgitte er du meget dygtig til at passe på dine med sprøjtning osv. så det skal nok gå. Helle du skal bare gøre som Birgitte, så skal du se ;o)

Signe sagde ...

Jeg var milimeter fra et klik på linket til rosenposten, men jeg holdt stand. Jeg er nemlig ikke sikker på, at jeg lige i aften har viljestyrken til kun at kigge og ikke lade mig friste over evne. Måske slår jeg et smut forbi, når jeg har fået kvindet mig lidt op ;-)
Held og lykke med alle roserne!
Knus Signe

Frk. Anemone sagde ...

Hej Birgitte, du skal nok få held med dine barrods-roser. Det er rigtigt nok, at man undres noget, når man modtager en lille bitte pakke og så er der måske 10 roser inden i. Jeg har købt flere gange hos Rosenposten, og kvaliteten er "bare" fin, de har alle haft kæmpe store rødder og mange af dem.

Når roserne så har fat, er det jo alfa og omega med gødning, og vand på en tør sommer. ha-ha, mon vi får det til næste år? Men jeg ved jo at du har styr på alt dette med din udførlige gødningsplan, et eksempel til efterlevelse:)

Kh Ulla

Tim Skovrup sagde ...

absolut enig !! jeg fortrækker også barrodsroser..

Birgitte sagde ...

Hej Vivi. Tusind tak for din kommentar. Nej, man skal nok ikke plante om sommeren, hvor de er mest i vækst. Jeg tror, det er vigtigt, når man graver planter op, at de er i dvale.

Hej Helle. Tusind tak for din kommentar. Jeg tror virkelig på, at du bliver glædeligt overrasket til næste år med dine nye barrodsroser. Hvis du har lyst, kan du læse et at mine ældre indlæg, hvor jeg har vedlagt en gødningsplan for hele sæsonen over mine barrodsroser og jeg har haft god succes med det. Du skal huske at klippe visne blomsterhoveder af hele sæsonen igennem for så skaber du et større blomsterflor!

Hej Høneballehaven. Tusind tak for din søde kommentar. Den blev jeg glad for. Jeg strækker mig og bliver 10 cm højere, fordi du synes, mine metoder kan anvendes!

Hej Signe. Tusind tak for din kommentar. Mon du har kvindet dig op? (Et rigtig godt udtryk!). Jeg tror godt, du må lade dig friste bare en lillel smule!

Hej Ulla. Tusind tak for din kommentar. Og tak fordi du kan bruge mine idéer! Ja, gad vide hvordan sommeren bliver næste år. Den kan vel næsten kun blive mere tør! Så måske vi skal bruge vinteren på at udtænke geniale opsamlingsvandningsmuligheder. Vi har i forvejen en 200 liters vintønde med Anders' avanceret vandslangesystem, men jeg kunne faktisk godt bruge en tønde mere!

Hej Tim. Tusind tak for din kommentar. Det er rart at vide, at du er enig, så kan det ikke være helt tosset!

Hanne i haven sagde ...

Det lyder rigtigt spændende :-)
Jeg har aldrig prøvet barrodsroser, for jeg har jo kun nogle stykker. Men nu ved jeg da, hvor jeg kan finde information, hvis jeg går rosen-amok en dag.
Jeg er virkelig spændt på at se dit flor til næste år. Det må bliver super-flot, når du passer roserne så grundigt :-)

Staudefeen sagde ...

Jeg har også ofte købt barrodsroser, og det fungerer fint.

I februar får vi alle de nye stauder hjem som barrødder - og de skal så pottes (mit absolutte hadearbejde, da rødderne altid skal klippes til). Jeg planter altid selv en del direkte ud i bedene i begyndelsen af marts, og de overlever altid.

Kh. Marlene

Birgitte sagde ...

Hej Hanne. Tusind tak for din kommentar. Ja, det er dejligt, vi kan hjælpe hinanden. Jeg håber også sådan min have bliver helt overfyldt af blomster!

Hej Staudefeen. Tusind tak for din kommentar. Dine projekter er meget større end mine, men det er dejligt at høre, at barrodsplanter er nemme.