lørdag den 12. november 2011

Bladfald i posevis og hvad der sker, hvis man lader bladene ligge!

I nyhedsbrev fra vores lokale planteskole står der, at
alle bedene i haven dækkes nu af løv, ligesom hos os, og det er godt. Her formuldes mange blade langsomt over vinteren. Jordens dyr og bakterier æder sig igennem dem og producerer humus og gødning til planterne. Bladlaget dækker jo også de lidt mere sarte planter, men man skal være opmærksom på, at musene bruger bladene til at gemme sig i og de kan, hvis vinteren er barsk, forrette mange gnaveskader på planternes bark. Især er mus vilde med frugttræer, så her skal man fjerne blade.
Jeg var ude i dag og rive sammen, men heldigvis har vi kun nedfald i det ene hjørne af haven.Der kan være utroligt mange blade hårdt presset sammen i sådan en halvstor sæk, som blev fyldt flere gange.

Hvis der er mange blade på fortovet, bliver bladene glatte og man risikerer, at forbipasserende falder. Man skal huske, at det er vores pligt at holde fortovet ryddet!
Vedrørende græsplænen, skriger den ikke så højt, hvis den dækkes af blade, men vil på længere sigt være nødlidende. Et tykt lag blade på en lidt langhåret græsplæne, som dækkes af sne over en længere periode, får sneskimmel og udgået græs. Derfor er det en god idé at rive bladene sammen på græsplænen.
Husk, at blade er lig næring. Gem dem på komposten, bred dem udover køkkenhaven eller læg dem i bunden af blomsterbede, hvor de langsomt formulder. Jeg gemte mine sækfulde på en kompostbunke, jeg er ved at lave som forsøg ude på marken bagved vores hus!

Desværre har vi mos i græsplænen i det hjørne, hvor der er ret meget skygge og vi river og river for at få det væk og kan kun lige holde det nede, så det ikke spreder sig mere. Måske er det held i uheld for jeg havde ikke besvær med at finde mos, da jeg ville pynte en zinkpotte med hyacinter og mos til mit nye bord!


7 kommentarer:

Gitte sagde ...

Vi har masser af nedfaldsblade. Nogen har jeg dækket med i bedene i dag. Sidste efterår puttede jeg en masse blade i sorte affaldssække som jeg så prikkede huller i. De ligger nu og formulder og til foråret tror jeg måske at de er halvt formuldede.

Staudefeen sagde ...

Vi har også mange blade overalt... Jeg må indrømme, at jeg skal anstrenge mig for ikke at fjerne dem. Men der bliver luget på højtryk i disse dage, og derefter spreder jeg blade ud i bedene.

Hanne i haven sagde ...

Jeg har efterhånden og heldigvis, også mange blade i haven. Men jeg har lige siden vi flyttede ind, importeret blade hvert efterår. Både fra venner og bekendte, og fra skolens sportsplads bag vores baghegn :-)
Visne blade i haven, kan man bare ikke få for mange af.
På onsdag har vi sidste afhentning af haveaffald, og mon ikke jeg så finder et par sække på vejen fra naboer som ikke ved hvor gode visne blade er :-D

Høneballehaven sagde ...

Jeg har også revet alle mine visne blade ud i bedene. I år oplevede jeg rigtig skoveffekten, vi har en stor ahorn, som har smidt alle bladene ned i et af skovbedene, jeg behøvede ingenting at gøre, det var fantastisk, jeg har ikke lagt mærke til før, at det gik så nemt.
Når jeg går tur af en markvej med hundene, går jeg igennem en stor dynge blade, det er en dejlig fornemmelse, når det rasler omkring fødderne og man bare vader igennem det. Kender I det?

Birgitte sagde ...

Hej Gitte. Tusind tak for din kommentar. Det var vel nok en god idé at gemme dem i sække med huller i. Det vidste jeg ikke, at man kunne. Tak for det tip!

Hej Staudefeen. Tusind tak for din kommentar. Naturen klarer mange ting selv. Det er vel nok godt, at du kan dække dine fine, nylugede bede med blade for at beskytte planterne!

Hej Hanne. Tusind tak for din kommentar. Tænk at nedfaldsblade kan være så eftertragtet. Jeg har ikke tænkt så meget over det før, men det vil jeg i hvertfald fremover. Jeg tror også det er godt for forårsløg, at de er dækket med blade, når der kommer frost!

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Ja, jeg kender godt den fornemmelse af at gå igennem en bunke blade. Det er virkelig skønt - og så skal man også sparke lidt, når man går igennem!

Lisbeth (countryliv) sagde ...

Bladene skal blive i haven det har du så ret i og bonus ved blade i bedene er at de beskytter sarte planter. Jeg tør desværre ikke importere blade fra andres haver af frygt for at importere dræbersnegle.

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Du har en god pointe dér. Der er vist ingen, der ønsker dræbersnegle!