onsdag den 9. november 2011

Hvordan får man et stort blomsterflor i krukker?

I min havemappe har jeg et billede af et fantastisk flor:For mig er en skøn have, når der er mange blomster. Sidste vinter fandt jeg dette billede, som jeg brugte som inspiration til min "krukkehave" i år. Jeg havde mange drømme og forestillinger om at mine krukkebede skulle se sådan ud som på billedet, men det var sværere end gjort! Jeg satte mig ind i jordforhold til krukker og købte champost, som der er meget næring i, købte også organisk gødning og såede sommerblomster indendøre i januar/februar, klar til udplantning, når frosten var forbi. Jeg synes, jeg gjorde tingene lige efter bogen, men alligevel så var det svært. Jeg må dog sige, at jeg var meget glad for resultatet, men det var ikke som på dette billede. Nu følger nogle billeder fra vores egen krukkehave.Dette billede er fra forsommeren, planterne voksede sig noget større senere på sommeren.Mit smukkeste krukkebed var ovenstående cremegule og hvide dahliabed. Jeg tror, jeg har fundet opskriften på at få dahlier til at trives i krukker! Selvom jeg var tilfreds med mine krukkebede, så synes jeg alligevel ikke, at jeg opnåede helt det samme som på øverste billede. Og når man ser på Claus Dalbys krukker, så halter det gevaldigt!! Jeg har tænkt på, om det skyldes mit plantevalg. Og måske kan det være noget med al den regn, vi fik i sommers, for jeg havde faktisk plantet en del stolte kavalerer, men de tålte dårligt blæsten og regnen og gik simpelthen ud! Jeg tror også en vigtig del er hvordan man opstiller krukkerne. Nu har jeg lige læst på CD's blog, at man kan købe krukkestativer i Bilka til foråret. Måske skulle jeg prøve det! Måske skulle jeg prøve at sætte mig ind i, hvilke planter der er særligt gode til krukker. Jeg har læst alle Claus Dalbys bøger om krukkehaver og han skriver, at alle stauder egner sig fint til krukker, men jeg ved ikke rigtig...
Jeg er gået i tænkeposition. Jeg har ikke mindre end 85 krukker, så jeg vil jo gerne have, det tager sig helt super ud!

14 kommentarer:

Signe sagde ...

Jeg synes nu dine krukker ser ret godt ud Birgitte - og dahlia-krukkerne er da helt overvældende.
Men jeg ved desværre ikke så meget om emet, så jeg har ikke rigtig nogen gode råd. Jeg kunne dog godt forestille mig at den tvivlsomme sommer har spillet ind. Mine få krukker har ikke været nær så frodige at se på som sidste år - men det kan sikkert også skyldes at jeg har gjort et eller andet forkert ;-)
Ha' en dejlig aften!
Knus Signe

Høneballehaven sagde ...

Skal vi ikke bare give vejret skylden, og så prøver du fortrøstningsfuldt igen næste år.
Jeg har absolut ikke forstand på krukker. For nogle år siden valgte jeg krukker fra, jeg kan ikke overkomme det sammen med haven. Der er rigeligt endda. Det ser skam ellers flot ud med fyldte krukker, og især dine dahliaer er fantastiske.
Held og lykke med at prøve igen næste år ;-)

Vivi sagde ...

Dine dahlier er super flotte :-)

Ikke alt lykkes lige godt, men prøv igen. Den rigtige jord, som du har sørget for, vand og gødning og en lys placering, så er man godt på vej. Vejret i år har ikke været det bedste for krukkeplanterne, men en fordel har der dog været - ikke så meget vanding ;-)

De fleste af mine planter i krukkerne har jeg heldigvis været ret godt tilfreds med, men de har ikke stået flotte helt så længe, som jeg kunne ønske mig.

Fra frø til blomst sagde ...

Jeg har mange krukkebede og det er min erfaring, at man skal have nogle blomster, der kommer til at fylde godt eller er høje før det kommer til at se rigtigt godt ud. Og så man man næsten ikke give krukkerne for meget gødning.

Marianne Selvig sagde ...

Jeg er nu ikke de store "krukkenørd" da de skal have vand og næring ustandseligt i varme somre. Kgbs ydmyger i ferietiden. Hellere bede, hvor rødderne har bedre vilkår.
Men jeg er lige så betaget som du af alle de skønne fotos i bladene.

Måske skulle du tjekke bloggen Krullskrukker ud. Og spørge hende. Hu. Ser virkelig ud til at have fattet det.

I øvrigt er jeg enig med Signe, Lisbeth og Vivi: dine krukker er da skønne - hvad der vokser i dem, har jo haft regn, blæst og regn og blæst. Og en gang til. Kort sagt "den grønne vinter". Ikke de bedste groforhold.

Knus;
Marianne

Marianne Selvig sagde ...

Ikke krusets,yger eller hvad der står, men babysitter. ... For pokker da.

Frk. Anemone sagde ...

Krukker i industrielle mængder, intet mindre... Jeg ville nu også vælge nogle stauder til en del af krukkerne, det må jo koste en formue at tilplante dem hvert år.

Og lang tid at vande på en varm sommer (det får vi forhåbentlig næste år). Men dine krukker ser da meget fine ud, synes jeg. Er helt vild med dine lysegule Dahlier.

Hanne i haven sagde ...

Jeg synes altså også at dine krukker ser flotte ud på billederne :-)
Mine krukker har virkelig ikke været noget at råbe hurra for i år. Jeg tror simpelthen at næringen blev vasket ud med alt den regn.
Jeg ved at jeg skal blive bedre til at gøde. Jeg må have fat i de der langtidsvirkende som CD har, for jeg glemmer det ellers.
Så hvis du også gødede godt, så tror jeg helt sikkert at det er sommerens skyld.
Jeg kan også anbefale stauder i krukker. Jeg har det nok i ca. halvdelen af mine, for jeg kan ikke overkomme sommerblomster i alle.

Helle sagde ...

Wauw 85 krukker, ja så er der noget at se til ;o)
Umiddelbart synes jeg også at dine krukker og planter ser flotte ud.
Jeg hælder til det Hanne skriver ovenfor - med gødning og udvaskelsen af jorden.
Generelt passer jeg på ikke at sammenligne min haven med div. magasiner og dameblade, for de kan jo lige skippe at det svage og snuppe alt det ypperste og sætte det sammen til lejligheden og skyde et foto.
I virkelighedens verden er der vel ting som ikke rigtig vil komme i vækst, blomstre eller slet og ret bare dør :o)
Bare bliv ved, hvis du elsker det - glæder mig til at se dine krukker 2012 :o)
Kh Helle

Landbohaven sagde ...

Jeg synes nu dine krukker ser fine ud.
Hvis jeg kunne gøre det bare halv så godt, så vville jeg være tilfreds.

bloggernefa sagde ...

hej Birgitte
Synes det ser pænt ud og dine Georginer er sååå flotte. Iøvrigt er jeg skør med dit nye bord, som jeg har tækt over flere gange idag. Hvor købte du det henne?

Kig her på Odenia:
http://odenia.dk/category/verbena-jernurt-39/
De har verbena, som er en supernem plante der blomster konstant og ikke kræver at du hele tiden nusser og pusser om den. (foruden at vande med gødning, eller blande gødningspiller i jorden.

Ellers er lilla fjerblomst nem- den bliver stor og flot.

Og så er min favorit: Heliochrysum Petiolare et godt bud til potter den vokser og er frodig.

Hosta er også god i potte, hvor sneglene har lidt sværere at komme til dem.Jeg har nu flere år blandet OSMO gødning i jorden i foråret. Så GROR det bare.

Håber du kan bruge mine tips. Potter er flotte, og værd at bruge lidt ekstra opmærksomhed på.

Birgitte sagde ...

Hej Signe. Tusind tak for din kommentar. Jeg tror også at vejret har været lidt imod os!

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Du kan tro, at jeg ikke har mistet modet. Jeg tænker og tænker og forsøger at planlægge næste års krukkebede!

Hej Vivi. Tusind tak for din kommentar. Jeg er glad for at høre dine resultater med dine krukker, jeg kan vist godt sammenligne det lidt med mine erfaringer!

Hej Gitte. Tusind tak for din kommentar. Det gode råd om at plante høje og fyldige planter er hermed taget til mig. Jeg havde ikke tænkt på høje planter, men det lyder helt rigtigt!

Hej Marianne. Tusind tak for din kommentar. Jeg vil se på Krulls krukker. Den side kendte jeg ikke!

Hej Frøken Anemone. Tusind tak for din kommentar. Ja, heldigvis har jeg mulighed for at så mange sommerblomster og har også nogle stauder i krukkerne for ellers ville det blive alt for dyrt. Jeg har jo også ret mange pelargonier - også duftpelargonier, som jeg også bruger i mine krukkebede. Dahliaknolde har jeg købt billigt på nettet og pelargonier får jeg ved at lave stiklinger. Herudover køber jeg frø, så på den måde kan jeg holde udgifterne nede på et niveau, hvor jeg kan være med!

Hej Hanne. Tusind tak for din kommentar. Jeg vil hermed gerne opfordre dig til at lave et indlæg med dine stauder i krukker, da jeg er meget nysgerrig efter at læse om hvilke du har!

Hej Helle. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg glad for. Nogle gange kan man få helt præstationsangst, når man kigger i bladene. Jeg har også godt nok tænkt tanken, at det nok er lidt opstillet, og planterne er måske hentet lige fra planteskolen, så jeg tror også, jeg skal være tilfreds med mine sommerresultater i år!


Hej Landbohaven. Tusind tak for din søde kommentar. Det blev jeg glad for. Jeg ved jo, hvor flot det ser ud hos dig!

Hej Eva. Tusind tak for din kommentar. Tak for dine gode planteforslag. Dem tager jeg til mig og vil gå ind og kigge på den hjemmeside. Det lyder rigtig spændende og nu har jeg fået nogle idéer. Faktisk har jeg en slags jernurt i haven og har slet ikke tænkt på, at den kunne plantes i en krukke! Tusind tak! Mit zinkbord har jeg købt i Plantorama i Aalborg. Det var dog noget dyrt og jeg havde kun råd fordi min mormor har givet mig en skilling. Det koster 529 kroner!! Jeg ved ikke om Plantorama har en hjemmeside eller om man kan bestille på nettet, men du kunne evt. søge på Plantorama, Aalborg.

Staudefeen sagde ...

Dejligt indlæg :-)

Jeg er vild med dine lysegule dahlia'er.

Kh. Marlene

Birgitte sagde ...

Hej Marlene. Tusind tak for din kommentar. Det blev jeg glad for!