søndag den 11. september 2011

Udvidelse af fire bede og bedafgrænsning med naturstenene.

Kantskæring og fjernelse af græstotter!


Jeg havde besluttet mig for at udvide bedene under blommetræet og æbletræet for at sætte Aliumløg og strø Claus Dalbys purpurfarvede valmuefrø ud. Til foråret er det også meningen at jeg vil sætte lave lyserøde stauder i bedene. Jeg brugte spaden til at grave græstotterne op, men forinden lavede Anders en kant hele vejen rundt med spaden. Han brugte træstammen til at måle afstanden med hele vejen rundt. Da jeg var færdig med blommetræsbedet, klippede jeg samtidigt træet. Det er nemlig nu her i september, at man skal klippe frugttræer. Der var nogle lange skud, som var vokset ekstremt i den ene side af træet. Dem klippede jeg af for at få et mere symmetrisk træ.

Bagefter var det æbletræets tur.


På akkurat samme måde, fik jeg udvidet dette bed. Desværre er æbletræet rigtig hårdt ramt af de sidste to vintre, så jeg måtte beskære det helt ned, så det nu kun er en halv meter højt. Jeg nænner ikke at smide det ud, da æblerne er så utroligt gode, men det får kun én chance, hvis det overlever vinteren og sætte nye skud til foråret, ellers blive det gravet op og skiftet ud!
Buksbomhækkene under begge træer flytter jeg ud til cirklernes kant til foråret. Jeg tør ikke at flytte dem nu, da jeg er bange for at beskadige rødderne her lige før væksten går i dvale. Jeg tror, det er bedre at vente til foråret med at flytte dem!

De ovale rosenbede blev også udvidet i dag for at gøre plads til naturstenene. Jeg havde slet ikke forventet, at jeg kunne nå så meget i dag, men det gik bare derudaf med en masse energi og sved på panden!


Et førbillede. Nedenunder er stenene lagt ud. Jeg er meget tilfreds med resultatet!


Jeg har været afsted med cykeltraileren to gange og der var ikke helt nok til et bed. Jeg må afsted igen i hvert fald tre gange, så der er nok til det andet ovale bed.
Nedenunder er der et billede, der viser nogenlunde, hvordan hele denne del af haven ser ud nu. Jeg er ret stolt over min indsats!


Bedet længst væk er det andet ovale bed, som der også kommer natursten rundt om. I forgrunden kan man se vores bærbed. Dette har jeg også nogle planer med, men nu orker jeg ikke mere i dag. Jeg er øm i ryggen af at fjerne græstotter og plante løg og løfte på de tunge sten! Men det er en dejlig måde at være træt på!Det er meningen, at hvert andet bed (De ovale rosenbede) skal være med natursten som bedafgrænsning og de runde bede under frugttræerne skal være med buksbomhæk som bedafgrænsning!

9 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hold da op Birgitte, du har nået meget i dag, jeg kan godt forstå, du er øm i ryggen. Det er blevet flot, det du har lavet må jeg sige. Det kan du godt være stolt af.

Susanne sagde ...

Det har været en skøn dag til havearbejde og jeg kan se, at du har udnyttet den til fulde. Dit bed med sten ser rigtig godt ud :-)

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth og Susanne. Mange tak for jeres hilsener. Det har bare været en god havedag i dag og jeg er glad og træt!

Hanne i haven sagde ...

Jeg synes ihvertfald også godt, at du kan være stolt af dit arbejde, og have en grund til at have ondt i ryggen :-)
Det ser virkelig godt ud. Og jeg kan godt se det for mig med buksbom kanter også.

Marianne Selvig sagde ...

Øy, Birgitte, du har nået vildt meget, mens vi andre stod og skvadrede i Landbohøjskolens have!

Hvor bliver det pænt! JEg kan godt lide variationen! Det er en god idé at lave "før og nu billeder" - både for vores skyld men også for ens egen.

Jeg er også vild med natursten omkring et bed (gerne ALLE bede) men jeg er ikke så vild med at ligge på knæ med kantklipperen en gang om ugen hele sommeren efter mandens runde med plæneklipperen. Så jeg tror mine bede bliver buskbom og kavendel + bar jord.

Andre steder har jeg planer om Chaussé-sten (også kaldet brosten). Det blogger jeg nok om en dag, når jeg kommer så langt.

Pas nu på ryggen og bækkenbunden - du ved ;)

Sensommer-smil fra Marianne
Den Helbredende Have

Birgitte sagde ...

Hej Hanne Tusind tak for din hyggelige kommentar.

Hej Marianne. Tusind tak for din søde kommentar. Jeg kender godt det med at ligge på knæ med kantklipperen, men det tager jeg gerne med. Jeg har lige surfet på din blog. Du har en flot have og dine sidste indkøb bliver sikkert flot. Efter at jeg er kommet ind i havebloggerverdenen, er jeg stadigvæk imponeret over alle de forskellige planter der findes. Du har købt nogle, jeg ikke har hørt om før. Jeg bliver nødt til at skrive dem ned. Synes det er spændende at høre, at du bruger din have som helbredende. Det skal man i hvert fald værdsætte. Det er vigtigt at gøre nogle ting, man får det godt af og føler sig afslappet i krop og sjæl.

Signe sagde ...

Det er blevet super flot med stenene rundt om bedet. Meget charmerende :-)

Hvis ikke det var så bøvlet at komme til med græsslåmaskinen, vil jeg også kante alle mine bede med natursten. Men charmen går jo lidt af dem, når de er dækket af en ½ meter højt græs, som desværre hurtigt bliver resultatet hos mig :-(

Landbohaven sagde ...

Hvor har du været flittig.
Det ser rigtig godt ud.
Tillykke med resultatet.

Birgitte sagde ...

Hej Signe og Landbohaven. Tusind tak for jeres dejlige kommentarer. Vi har heldigvis en elektrisk kantklipper, som jeg håber på, kan tage noget af det høje græs, så jeg ikke skal ligge alt for meget på knæ og klippe med en saks, det må komme an på en prøve. Hvis bare vejret ville arte sig lidt bedre, så man kan være ude i haven noget mere end det har været muligt i år, så bliver det nok nemmere at holde ukrudtet væk. Nogle gange har jorden været så tung og våd, så det har været umuligt at luge og så vokser og vokser det hele - også det, der ikke skal vokse.