onsdag den 14. september 2011

Pelargoniestiklinger en masse

I år vil jeg tage så mange stiklinger som muligt!!,
fordi jeg har fundet ud af, at jeg har plads! Jeg har nu fyldt tre flamingokasser med i alt 31 stiklinger og jeg kan fortsætte med 3 kasser mere, hvis der bliver til det.
Pladsen har jeg fået ved at pakke mine tomme urtepotter ned i kasser, i stedet for at de står på de hylder, Anders har lavet til mig, i vores blomsterrum i udhuset. Det giver to frie hylder til at sætte planter på.


Til venstre er det 10 ens planter, nemlig Odensjö Nouturne, som får små gammelrosafarvede blomster. Til højre er det to forskellige duftpelargonier; Doktor Vesterlund og Coca Cola.
Min plan med alle stiklingerne er at de skal slå rod og klare sig igennem vinteren for så vil jeg bruge dem til plantebyttemarked i Pelargonieklubben Nordjylland til næste sæson.Den 3.kasse er en blandet kasse med Frank Headly, Apple Blossum, Æggeskal, Lenja og Solo.
Nu mangler jeg kun at få fat i en gammel itu persienne, som jeg vil klippe op til blomsterpinde. Denne idé har jeg fået i Pelargonieklubben Nordjylland. Disse blomsterpinde tåler al slags vejr og skriver man på dem med blyant, så bliver dette også stående, da bly kan tåle både sol og regn uden at det viskes bort.
Vores nabo har muligvis én jeg kan få i morgen. Så kan jeg sætte blomsterpinde i alle stiklingerne. Det er nemlig en betingelse, at disse ting er i orden, hvis jeg skal have planterne med til arrangementer i pelargonieklubben.
Flamingokasserne samler jeg fra http://www.aarstiderne.dk/ hvor vi får en "madkasse" hver 4.uge med mad til to personer. Årstiderne er økologiske varer, hvor vi får alle råvarer til tre aftensmåltider med opskrifter, så det er lige til at gå til og maden er helt fantastisk!
Genbrug er egentlig utrolig godt!

9 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Du har godt nok haft travlt. Så du samler på pelargonier, der er mange fine imellem, ser det ud til.
Jeg har ingen, har aldrig brudt mig om dem, bryder mig ikke om deres lugt. Det stammer fra min barndom, hvor min bedstemor havde pelargonier i vindueskarmen. Højden af karmen passede lige til min lille næse :-)

Frøken Solhat sagde ...

Det ser sørme godt ud...........det er jo en hel lille planteskole Birgitte. Skønt at have noget at gå og nusse om i vindues karmen i vintermånederne :0)

Dorthe

Bente sagde ...

Ja det ser dejligt ud! Tak for rådet med persiennen. Det var jeg ikke klar over, at det var. Men har godt nok undret mig over, at skriften bare holder!
Jeg er iøvrigt også medlem af pelargonieklubben!
Til Høneballehaven vil jeg sige, at ikke alle pelargonier dufter ens og min yndling f.eks P. Tomentotum dufter af mynte og er vandvittig lækker at røre ved på bladene. Sådan kan jeg nævne flere, der ikke dufter som pelargonier normalt gør!!

Bente sagde ...

Ja ja det gik lidt hurtigt - jeg mente vanvittig!! Det må være alt det regn, vi har fået i år, der er steget mig til hovedet.....

Tim Skovrup sagde ...

spændende hobby, og genbrug er LOV... ;)

Hanne i haven sagde ...

Sikke en masse skønne pelargonie-babyer du har lavet dig :-) Der skulle da være nok til at par gode byttehandler til næste år.
Jeg bruger også plastik-persienner som er klippet itu til planteskilte. De er perfekte, og rækker langt. Mine unger fik i sin tid 100,- til deling, for at klippe 3 persienner i stykker på 10 cm. Jeg vil tro at det rækker til 5 år :-D
(Man får ondt i fingrene af at klippe dem i stykker, så de fik ikke overbetaling ;-D)

Marianne Selvig sagde ...

Det er et godt indlæg, du har skrevet, Birgitte. Nu får jeg alligevel lyst til at tage stiklilnger. Mine pelagonier er over 5 år gamle samme sammen. Blevet klippet ned og "genoplivet" hvert år. På Ryge-måden.

Sig mig lige. Stiller du dem frostfrit, i falmingo i drivhuset, eller hvad?

Birgitte sagde ...

Hej Høneballehaven. Tusind tak for din kommentar. Jeg kan lige se for mig en lille pige, der nyser og klør i næsen. Jeg har faktisk hørt flere, der ikke kan klare lugten af pelargonier, men jeg tror også, at hvis du fik en duftpelargonie for eksempel den Bente nævner, for den bliver også kaldt tandpasta pelargonie pga. duften. Du vil blive overrasket!!

Hej Dorthe. Tusind tak for din kommentar. Ja, nogle gange får jeg den idé at sætte små planter fra hele haven ud på et bord i indkørslen med prisskilter på, men det er nok ikke helt legalt. Men faktisk er det første gang at jeg kan have mine egne hjemmelavede planter med i Pelargonieklubben, så det bliver lidt spændende.

Hej Bente. Tusind tak for din kommentar. Jeg tror, Pelargonieklubben var på besøg hos jer i sommers? Godt jeg kunne give et godt tip om persienner. Ja, pelargonier har jo virkelig mange forskellge dufte og jeg er især glad for den, der dufter af coca cola!

Hej Tim. Tusind tak for din kommentar. Godt, at vi er enige med hensyn til genbrug!!

Hej Hanne. Tusind tak for din kommentar. Nå, så du kendte godt det med genbrug af persienner. Smart, at dine børn kunne tjene en ekstra skilling. De har garanteret syntes, at det var sjovt at klippe noget i stykker, som man normalt ikke må klippe i stykker!

Hej Marianne. Tusind tak for din kommentar. Ja, jeg synes virkelig, du skal gå igang og lave stiklinger. Du kan sagtens bruge gamle planter som moderplanter. Jeg stiller kasserne i mit blomsterrum ude i udhuset, som er et muret udhus, der er isoleret og med varme, vand og strøm lagt ind, så hele vinteren holder vi en temperatur på ca. 10 grader, men der er fugtigt og det kan pelargonier ikke lide, de vil gerne stå tørt. I morgen vil jeg skrive et indlæg om mit blomsterrum og lægge nogle billeder på.

Unknown sagde ...

Jeg er meget interesseret i de planter jeg kan se i 1. og 3. kasse fra oven. Så hvis du sender en mail til mig, så finder vi måske ud af noget.
Håber du er villig til at sende dem.