søndag den 14. maj 2017

Pelargonieudstilling og nye buske.

Stor bededagene er tilbragt hos gartneriet Lillienlund med pelargonieklubben.
I gartneriet havde vi for fjerde år en udstilling med vores fineste pelargonier og en bod med stiklinger til salg.


Klubben var dernede alle tre dage og jeg var med i fredags og i dag. I dag har vejret vist sig fra sin gode side med varme og ingen vind, så det var behageligt i dag. Vi fik mulighed for at fortælle om vores pelargonier og vi solgte da også en del stiklinger.


Jeg fik også lidt nyt med mig hjem - 4 forårsblomstrende buske - en blodribes, en fjeldribes, en kejserbusk og en dronningebusk. (Dronningebusken blomstrer lidt senere og det er en mindre sort end vanligt). Sammenlagt 460 kroner. Det synes jeg ikke var galt for 4 buske.


Jeg købte 7 ens hostaer for de penge jeg solgte pelargoniestiklinger for. De skal plantes under de opstammede syrenhortensier i bedet ud til vejen.


Som man måske lige kan ane, så er jeg i gang med haveplan del 4, hvor jeg skal lave tre små elipseformede græsarealer og jeg har lavet den ene. Bagved den er der en stor elipse med græs.


Her er det måske lidt tydeligere. I morgen har jeg tidligt fri og så håber jeg på, at jeg når at lave to elipser mere i samme størrelse. Rundt om er jeg ved at gøre jorden klar til at plante i og det er meningen at nogle af de nye buske skal plantes i dette bedområde. Jeg har købt græsfrø - tre foskellige slags - til skygge, almindelig græs og "lappe-græs", sidstnævnte skal bruges her.


Mens jeg har været væk, har Anders gravet betonfliser op, som var blevet brugt som en kant om det store staudebed. Det var nødvendigt for at jeg kan fortsætte med at lave de næste elipseformede græsplæner. Der skal også flyttes nogle stauder.


Som rosenfeen Linda sagde til mig, da hun kom med mine roser, så gjorde det ikke noget, at haven ikke var perfekt og det ses jo her. Jeg bruger en del tankevirksomhed på at forestille mig hvor stauderne vil tage sig godt ud, når dem der er i vejen, skal flyttes.

Langs plankeværket er jeg ved at vende al jorden i en spadestiks dybde, så det er til at plante i. Jeg graver en del gamle potteskår og mursten op, så det er nok mindst 50 år siden, at der har været plantet noget i det stykke jord. Dette nye stykke til haven giver mulighed for at plante en del.


I den anden ende af haven, kigger jeg tit på pæon- og bonderosebedet, mens jeg venter på, at det nye græs i nærheden begynder at spire.


I rosenbedene spirer valmuerne nu. Her er det Claus Dalby-valmuen. Jeg efterligner lidt fru Høneballe, som har de flotteste rosenbede med mørke valmuer, så jeg håber, mine tre bede kommer til at ligne lidt.


Til min overraskelse er jordbærene begyndt at blomstre - det lover jo godt.


Næsten alle dahliapotterne spirer nu. Jeg har læst, at det er en god idé at lade dahlierne vokse en 10-20 cm i potte, før den plantes ud i bedene for så er de ikke helt så attraktive for sneglene. Jeg er dog lige ved at tro, at al den køren i bedene af anlægsgartneren nok har fjernet sneglene. Jeg har i hvert fald ikke set en eneste endnu. Heldigvis har jeg aldrig haft de store problemer med snegle.
I orangeriet bugner plantebordene med frøplanter og nu kan jeg godt plante dem ud. I næste uge skal havearbejdet deles op i to områder; et til udplantning af sommerblomster i krukker og et til haveplan del 4. Jeg glæder mig til at komme igang!

7 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Du behøver vist ikke at være nervøs for snegle, jeg har aldrig set, at du har haft nogle. Jeg har ikke tænkt på snegle, da jeg plantede nogle af mine georginer ud, dem må jeg vist kigge til i morgen, for de er der jo desværre. Det bliver spændende at se det færdige resultat hos dig. I har gang i mange ting og knokler løs.

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte, det bliver så godt med det elipseformede. Du er godt nok en slider, det er et kæmpe arbejde du er igang med med omlægningen af hele haven og det bliver så flot. Der er som jeg sagde ikke nogen der ligger have om der kan fremvise noget perfekt. Og så alligevel kan du fremvise både et rosen og et pæonbed der er flotte.
Det er så herligt at få nye planter til haven og jeg glæder mig bare max meget til at følge din haveproces :o)
Masser af hilsner fra Linda

Anette Krogh Pedersen sagde ...

Hvor er det spændende alt det du har gang i. Det bliver så godt.
Hvis der skulle dukke snegle op der vil æde georginerne, kan du lægge kaffegrums rundt om planterne, det bryder sneglene sig ikke om. Jeg brugte det meget dengang jeg havde dræbersnegle, det har jeg jo heldigvis ikke mere, takket være moskusænderne.
Spændende at i var på gartneriet med pelargonieklubben. Dejligt at du fik solgt nogle af stiklingerne, så der kunne komme nye planter med hjem i haven. Det er nogle fine hostaer du har valgt.

Kærlig hilsen Anette

marie sagde ...

Måske tager jeg fejl, men jeg oplever, at der sælges usædvanligt mange pelargonier i år. De er måske ved at få en renæssance. Med alle de forandringer, du har gang i, kan haven ikke samtidig være fin og pudset.

Frk Hall sagde ...

Wow du er sej og energisk. Det lyder vildt spændene med alt det du har gang i, og det blir helt sikkert rigtig flot. Uhhh ville gerne have købt pelargonie aflæggere. Plejer at have mange, men de sidste par år er det gået ned af bakke, og nu har jeg kun to små. Men må se om ikke jeg kan få samlet lidt flere. Har du stadig nogle til salg?

Rigtig dejlig dag
Knus Lone

Frk. Anemone sagde ...

Du har travlt - det er imponerende.
Godt at det var en succes med arrangementet med Pelargonieklubben, man vil jo helst have godt besøg når man ulejliger sig.
Flotte hosta :)

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Mange tak skal I have. Tak for rådet fra Anette.
Til Lone: Jeg sælger stadig pelargoniestiklinger og du er velkommen forbi, hvis du har lyst!
Hej Marie. Det lyder godt, at der åbenbart er mange, der køber pelargonier, det er jeg glad for at høre, har jo stadig en del, der skal sælges!