søndag den 8. september 2013

Hvad haven betyder for mig

Græsset er slået og bedene skal luges.
Vores græsplæne er fuld af kløver og ifølge TV-gartneren er det et godt middel mod gåsebiller. Vi har aldrig haft disse i haven og det er fordi, der er meget andet grønt end rent græs i plænen. Det kan gåsebillerne ikke lide!


I år har vi rigtig nydt haven og orangeriet. Vi har siddet meget ude eller solet os på græsplænen. Vores have er en prydhave og en nydelseshave. Det at følge planterne gro, synes jeg, er så livsbekræftende. Hvis man har haft en travl dag og er træt og i lidt dårlig humør, så kan jeg kun blive glad af at se planterne gro. Uanset vejr - om det regner eller blæser, eller solen bager, så vokser de og sætter blomster. Denne viljestyrke kan man da kun blive i godt humør over!


Når jeg arbejder i haven, så kobler jeg af. Jeg har fundet ud af, at mit arbejde i haven er for min egen skyld. Det betyder noget, hvordan den er indrettet og hvilke planter der er sat sammen. Det er hvad jeg får igen af gode oplevelser i haven, der er vigtig. 


Når man kobler af i haven, får hjernen mulighed for at lege med kreative tanker. Det er meget sundt for ens velbefindende, især hvis man har en travl arbejdsdag. (Dette har jeg lært som arbejdsmiljørepræsentant på mit arbejde). Kreativiteten  får gode muligheder for at udfolde sig og jeg bruger også en del energi og tid på at finde ud af hvilke planter, som skal sættes sammen. Hvordan skal bedene bygges op. Har jeg brug for nye planter og så videre.


Med et orangeri, hvor der er mulighed for at opformere og så planter, så kan man rigtig være kreativ. Det kræver planlægning, når man skal så, for der skulle jo gerne være plads til alle frølingerne i haven og det er også vigtigt hvordan man sætter planterne sammen og hvor de skal være både med hensyn til sol og skygge men også med hensyn til højde og farver og former.


Jeg mener også, at man skal gå efter det man selv kan lide i sin have. Jeg går ikke så meget ind for, hvad der er moderne eller hvad trenden er, men hvis jeg kan lide det, så er det fint. For mig betyder det noget, at haven er personlig og passer til de mennesker, der bor i den.


Men havestilen skal efter min mening også passer til husets stil. Og jeg tror, at det hus man ejer, er den stil man kan lide. Derfor kan hus og have godt have et personligt præg. Vores have og hus er gammeldags og romantisk, så derfor forsøger jeg at finde planter og træer, der kan indgå i denne stil. 


Det kræver research og det kan jeg i haveblogland, bøger, blade og TV, hvor jeg har hentet rigtig meget inspiration. Jeg tror ligefrem, jeg kan sige, at min haveinteresse er eksploderet siden jeg begyndte at blogge!


Når der er noget, der er lykkedes og man er tilfreds med resultatet, kan man næsten ikke opnå mere. Det skulle da lige være, at få mulighed for at dele sin indsats med andre. Dette er også rigtig dejligt at kunne i haveblogland. Men det er også et stort klap på skulderen, når familie og venner kan lide resultatet.


I år synes jeg, vores have har været helt fantastisk. Jeg har brugt rigtig meget tid med lugning, vanding og pasning i det hele taget. Dette har været nødvendigt for, at alle mine frølinger skulle trives og vokse til. I foråret var jeg meget spændt på, om det overhovedet ville lykkes mig at få blomster i haven,, men jeg skal love for, at det er lykkedes.


Alle disse billeder har jeg taget i dag og jeg synes, at haven stadigvæk er meget flot. Det har givet mig blod på tanden til nogle nye tiltag næste år. Jeg kunne godt drømme lidt om, at holde noget mere åben have og opbygge en lille "planteskole" hvor jeg kan sælge/bytte med flere planter end bare lige pelargonier.


Men jeg må tage det lidt ad gangen og henad vejen. For hvis jeg sætter for mange mål, når jeg det nok ikke alligevel og så ærgrer det mig bare i stedet for at det skulle være sjovt!


Nu er jeg i fuld gang med at indsamle frø og når Anders er kommet hjem, kan jeg nok koncentrere mig lidt mere om at få lavet en plan over næste års såprojekter. Det er lidt svært at have en almindelig hverdag, fordi jeg er meget ude på hospitalet og først kommer hjem i løbet af aftenen. Jeg glæder mig til en almindelig hverdag, hvor jeg kan cykle hjem lige efter arbejde!


Men haven er min passion - det tør jeg vist godt sige - så tankerne kører derudaf med alt det man kan og jeg har mange idéer, som jeg ikke afslører nu. Det kommer henad vejen og med tiden. Jeg håber så meget, at det kan lade sig gøre og glæder mig til at dele det med andre her i haveblogland!


Jeg tog lige nogle billeder fra første salen, men kameraet kan ikke tage hele udsynet med.


Jeg elsker nyslået græs. Det ser så pænt og ordentligt ud!


Min haveinteresse har også rigtig fået næring efter at vi fik vores orangeri. Her kommer kreativiteten virkelig på arbejde og havesæsonen strækker sig nu over hele året og giver mange flere muligheder. Jeg synes, at alle der har mulighed for et væksthus, drivhus eller orangeri, burde anskaffe sig et, for det er virkelig et grønt opholdsrum kan kan udfolde sig i eller bare slappe af og nyde alt det grønne!


At være et havemenneske er efter min mening en sund levestil, som bringer meget glæde og harmoni med sig.

13 kommentarer:

marie sagde ...

Fine billeder fra din dejlige have og eftertænksom tekst. Jeg kommer tit til at sammenligne mine haveaktiviteter med børns kreative sandkasseleg. I virkeligheden er jeg den eneste, der ved, hvorfor jeg gør det, jeg gør. Men jeg ved til gengæld, at det er meget vigtigt. Hos os er det Søren, der slår græs, og han ville aldrig tillade, at havemøblerne skulle flyttes hver gang, det sker.

Høneballehaven sagde ...

Skønne billeder og din tekst kan jeg fuldt ud tilslutte mig, der er intet bedre end at slappe af og nyde det i haven. At du så også får tid til at så og plante ud er bare fantastisk. Du kan godt være stolt, for hvor ser det godt ud. Ja og du kan roligt lave åben have, det er spændende, men projektet med at sælge planter, kræver desværre en del, jeg har svært ved at overkomme det, men måske kan du.

Lisbeth (countryliv) sagde ...

Det er dejligt at læse om din haveglæde og jeg tror at vi er mange der kan genkende de følelser du skriver om:o)
Det kan være svært at begrænse sig med alt det man har lyst til og drømmer om, men du kan godt holde åben have så fin som din have ser ud. Det er jo almindelige mennesker der kommer forbi for at se en have og man behøver ikke stable et stort arrangement på benene med salg af ting og sager o.l.

Anne sagde ...

Hej Birgitte,
Du har absolut en fin have med rigtig mange krukker. Åben have kan du sagtens holde og lidt plantesalg trækker nok bare lidt flere til.
Hvis jeg boede i nærheden kom jeg gerne forbi. Udsendelsen fra din have var bare rigtig god og lærerig at se.
Bliv endelig ved.
Projekter for fremtiden har jeg også. Nogle bliver til - andre ligger stille. det er absolut vigtigt også at nyde sin have.
God bedring med din mand herfra.

Birgitte sagde ...

Hej Marie. Tusind tak for din kommentar. Jeg måtte trække på smilebåndet af det med at flytte havemøbler efter din eftertænksomhed omkring kreativiteten. Du har helt ret.

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Og for de pæne ord. Det blev jeg glad for. Ja, jeg har jo snakket om et års tid at lave planter til salg, men tiden har ikke været til det. Jeg har dog ikke opgivet endnu!

Hej Lisbeth. Tusind tak for dine pæne ord. Dem blev jeg glad for. Ja, nu får jeg godt nok blod på tanden til at holde åben have. Det kunne være rigtig sjovt. Og et stort skulderklap for al arbejdet, hvis folk kan lide det, de ser.

Hej Anne. Tusind tak for din søde kommentar. Jeg er glad for at du kan lide min have. Med så mange positive ord fra jer, så er det da vist bare at komme igang med projekterne!

Tina - Haven i Velkær sagde ...

Hej Birgitte
Har lige set udsendelsen fra din have på nettet. Det er rigtigt sjovt at få ansigt og stemme sat på dig! Og din have er jo imponerende! 1½ times vanding er da et stykke tid - fantastisk.
Håber at din mand snart er som ny i gen - imellemtiden må du bruge haven til at lade op i, det er hårdt og stressende at have et familiemedlem på sygehuset.

Fru Friis sagde ...

Hvor er der sket meget i din have og hvor ser det godt ud. Spændende hvornår du holder åben have og måske også med plantesalg.
Jeg har ikke set udsendelsen fra din have, det må jeg lige se at komme efter... :o)

Vivi sagde ...

Skønt indlæg om hvad haven betyder for dig :-)Tror vi er mange der kan nikke genkendende til det meste af det du skriver.
Du kan sagtens holde åben have, der er jo masser af inspiration at hente, og er det ikke det, det hele handler om. Jeg elsker at andre menneskers haver, for der er næsten altid noget "at hente".
Jeg finder ligeledes havebloggene meget berigende, jeg får nye aha oplevelser hele tiden. Det kan være planter jeg ikke kender, en god plantesammensætning, et godt design, små detaljer osv. Jeg synes naturligvis også det er rart selv at kunne vise andre med samme interesse, hvad jeg går og roder med ;-)

Bente sagde ...

Så fint du skriver om haven din store passion. Godt understøttet af herlige billeder.
Det er også en dejlig have du har, den kan du godt være stolt af. Selvom det er jo ikke derfor man arbejder med nye tiltag. Det er bare umuligt ikke at lave nye ting.
Det er bestemt ikke blevet bedre efter al den inspiration man får fra din og andre havebloggeres skønne haver.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Ja! nu er jeg hjemme igen efter et dejligt besøg hos Gitte for at fejre hendes 50 års dag.Dejligt indlæg du har lavet,og kan tilslutte mig mange af dine betragninger over havelivet.Er selv igang med nogle nye bed.....det er altid spændende.Og nu fik jeg jo nogle nye planter med hjem fra det Jyske.
Din have ser bare rigtig dejlig ud lige nu.Knus Jette

Landbohaven sagde ...

Hvor har du dog en smuk have.
Tak for de dejlige billeder og dit gode indlæg.

Helena sagde ...

Att titta in hos dig är verkligen inspirerande!Du har så fint så himla frodigt.
KRAM från mig!

Birgitte sagde ...

Hej Tina. Tusind tak for din kommentar og tak fordi du kunne lide udsendelsen. Det er jo altid lidt spændende, hvordan det tager sig ud sådan et sted. Dejligt, at du kunne lide hvad du så!

Hej Fru Friis. Tusind tak for din kommentar. Ja, jeg har besluttet mig for at holde åben have nogle flere gange næste år!

Hej Vivi. Tusind tak og hvor rammer du plet med dine ord. Det er lige sådan jeg også har det. Det er meget inspirerende at se hvad andre gør og lykkes med!

Hej Bente. Tusind tak for din kommentar. Jeg tror også haven er din passion, sådan som du beskriver det. Det er nemlig svært at lade være og man kan hele tiden gøre noget nyt!

Hej Jette. Tusind tak for din kommentar. Ja,jeg har jo fulgt med på din blog og der er også meget godt at se på hos dig. Tillykke med din søster. Uha 50 år, det fylder jeg næste år!

Hej Landbohaven. Tusind tak for din kommentar og godt at du kunne lide billederne.

Hej Helena. Også tusind tak til dig. Jeg håber du også har set min TV-debut, det ville i hvert fald gøre mig glad, hvis du har!