tirsdag den 1. november 2016

Citrustræerne kom ind i går.

God plads til det hele.
Der er blevet bedre plads til alle citrustræerne i orangeriet efter at koldrullen kom væk. Den har fået en ny plads i en have i Frederikshavn hos familiemedlemmer.


Her er citrontræet sammen med store duftpelargonier, chili og gammeldags oldemorplanter. De står lidt tæt - det skal måske ændres for det er der plads til.


Denne husløgagtige plante er placeret tæt ved vinduet, da hovederne på den er ret tunge. Godt nok støtter den ikke opad noget, men den har mulighed for det, hvis det bliver aktuelt. Jeg har også en støttepind at sætte i, hvis det bliver nødvendigt.


I det modsatte hjørne har jeg placeret pomelo- og limetræet, også sammen med store duftpelargonier og gammeldags oldemorplanter.


Chilierne er ved at blive modne, så dem kan jeg snart plukke ind. På alle citrustræerne er der mange frugter, og da de i år var noget tørre, vil jeg tynde ud i dem i håb om, at de bliver mere saftige ligesom tidligere år.


Pomelotræet bliver ved at blomstre og sætte nye frugter. Jeg glæder mig til duften:)


Der er en del citroner, der nok er plukkemodne.
Hvert år når disse træer kommer ind i orangeriet, kan de godt tabe nogle blade. Det skal man ikke være nervøs for, det er fordi, træet omstiller sig til luftfugtigheden og smider blade for at nedsætte fordampningen, så det ikke tørrer ud.


Her ser man de snart modne chilier. Vi får mad hveranden uge fra Årstiderne og på et tidspunkt var der nogle gode chili i kassen, som jeg tog frø af og såede. Det bliver spændende om frugterne lever op til den gode milde smag.


I går aftes pyntede jeg denne gamle æblekasse med naturmaterialer og lammeøre-kugler fra sidste år. De skal fornys med nye blade. Kassen skal pynte på bordet til det næste foredrag "Vinterhaven" som jeg holde holde den 9.november. Et af emnerne er oppyntning i haven.


Jeg har plukket rønnebær hos svigermor i Herlev, ribbet dem og fyldt to glas. Lågene er ikke sat på endnu, da de nok lige skal tørre lidt. Kastanjerne er fra stien nede for enden af vores vej, hvor der er et stort kastanjetræ.Jeg har også lavet bladkugler, som består af blade, jeg har presset sammen til en kugle og viklet tyndt ståltråd omkring. Man kan godt lige skimte en bladkugle til venstre i kassen. Jeg lavede tre kugler.


Min 87-årige svigermor får ofte besøg af sin svoger på godt og vel 80 år og så deler de lige sådan en lille flaske rødvin, hvor der er to glas i, til maden. Jeg måtte godt få flaskerne, som jeg har gjort rene og pillet mærkater af. Jeg vil hænge dem op i den opstammede hængepil lige udenfor orangeriet og sætte en enkelt blomst i hver.
Jeg har meget mere pynt, men det kommer først frem, når foredraget løber af stabelen. Foredraget er for i øvrigt næsten udsolgt. Der er kun én plads tilbage.

Nu mangler jeg kun det store oliventræ at få ind. Det skal Anders hjælpe mig med i morgen. Om et par uger skal jeg købe træpiller til pilleovnen og så er jeg ved at være klar til vinter. Men for min skyld må det godt vente noget endnu, da der er store omstruktureringer igang udenfor i haven. Lige nu er der temmelig rodet, men jeg håber, det kommer til at se imødekommende ud for foredragsgæsterne.

12 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
For at tage det sidste først, så er det flotte flasker din svigermor har sendt med dig hjem, det skal nok blive flot. Jeg har masser af blade, så måske skal jeg prøve det med bladkuglerne. Godt du har fået det hele ind i orangeriet nu. Ja det roder i haven, men det gør det jo, når man har gang i nye projekter. Forhåbentlig når du lidt længere, inden frosten kommer.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Ja !!! du har da godt gang i mange ting.Og her har jeg lige taget min store citrusplante ind i min udestue.
Og alle mine krukker er kommet i vinterhi i drivhuset.
Men ellers viser jeg alle de smukke blade der er i min have lige nu.
Fine flasker du fik med hjem fra svigermor.
Håber også at der kommer nogle gode dage så vi kan få ordnet det sidste i vores haver.Godaften Knus Jette

Unknown sagde ...

Godt du har en fin udestue. Det er jo et helt orangeri. Din husløgagtige plante mener jeg er en Aeonium.
Havehilsen
Ole

Anette Krogh Pedersen sagde ...

Dejligt at få rokeret rundt på planter og ting.
Hvis du hælder hvid eddike over rønnebærrene holder de fint. Men måske kan det også lade sig gøre at tørre dem, men tænker at de så måske krymper noget. De ser rigtig flotte ud friske.

Ønsker dig et godt foredrag, det er altid spændende at dele sin interesse.

Kærlig hilsen Anette

marie sagde ...

Så fandt du frem til et emne, der var opbakning til, det var da fint. Det bliver også rart henover vinteren, at du har bedre plads til dine krukker.

Lisbeth (countryliv) sagde ...

Det var lige til tiden du fik citrustræerne ind, tror jeg:-) Når det er klaret kan man være mere rolig for det ville være ærgerligt hvis de gik til. Jeg må nok snart tage mine ind i huset, de står stadig i drivhuset.
Det ser ud til at du er på vej til at være klar til foredraget:)

Frk. Anemone sagde ...

Sikken god ide med rønnebærene, de er meget dekorative. De små vinflasker vil uden tvivl også komme til at pynte rigtigt meget.
Dejligt for dig at arbejdet med at placere citrustræerne (og nu forhåbentlig også oliventræet, for det har været koldt i nat) i orangeriet er slut - så er de på plads.
Flot at du har fuldt hus til endnu et foredrag, rigtig god fornøjelse med det.
Kan se af dit forrige indlæg at omstruktureringen af haven er i fuld gang, det er da næsten et mandearbejde at få de pæle i jorden, hvad ?
Fortsat god arbejdslyst.

Fru Friis sagde ...

Ja, så er det rigtig vinter når det hele er rykket indenfor og på plads. Det må være fantastisk skønt med sådan en opbevaringsplads til planter. :o)

Lene sagde ...

De flasker er da rigtig søde 😀
Dejligt, med fuld hus til forederag og skønt at du har fået det hele ind i varmen, jeg har slet ikke sat noget ind endnu, nu må vi se om det går😕
Mvh
Lene Bedstemorshave

Eliane Petersen sagde ...

Kære Birgitte.
Det er dejligt, at du har fået så god plads i dit orangeri.
Jeg har ellers været lidt bekymret over, at vores appelsintræ tabte en del blade, men de kommer åbenbart igen?
Jeg er vild med din gamle æblekasse med ting i. Det ser rigtig godt ud.
Det glæder mig, at der er tilmelding til dit foredrag, du er dygtig til mange ting.
Inspireret af Anette fra "fru Pedersens have" hælder jeg også klar eddike over bærrene. De ser smukke ud i utrolig lang tid. Anette hælder en lille sjat sprit i , så fryser glasset ikke i stykker, hvis det står udenfor.
Mange hilsner fra Eliane

Anonym sagde ...

Jeg er vild med de små flasker ved hvad rødvinen hedder og hvor man kan købe den. Jeg har ikke meget plads så sat mine blomster i en lun kælder der står de og taber alle blade men plejer at komme fint om foråret.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for alle jeres gode kommentarer. Ja, det er godt, at der er mere plads i orangeriet nu, man kan også nemmere komme rundt om bordet, når man skal sætte sig ned. Tak for info om min husløg, det er jeg glad for at få at vide. Jeg er så glad for, at foredraget på onsdag nu er udsolgt. De små vinflasker er købt i fakta, jeg kan desværre ikke huske hvad vinen hedder. Man må forvente at citrustræerne smider blade, når luftfugtigheden ændrer sig, man skal ikke være så nervøs, for de sætter nye blade, det gør de faktisk allerede i løbet af vinteren, når først de har tilpasset sig forholdene.