fredag den 26. februar 2016

Pelargoniestiklinger på en fridag.

 25 pelargonier indtil videre er pottet om og klippet ned.
Og jeg har lavet ca. 40 nye stiklinger. Det svarer til ca. en fjerdedel, der er pottet om. Det er dejligt at være kommet igang. Jeg regner med at blive færdig i løbet af næste uge. Måske tager jeg en fjerdedel mere i aften!

Her er nogle af de nye stiklinger. Jeg bruger 7-9 cm i diameter potter, som er en god størrelse til de små planter. Man skal passe på ikke at bruge for store potter, for så kan stiklingen rådne. Med små potter, udvikles rodnettet bedre, fordi de søger ud mod kanten og så kan pelargonier også godt lide at stå lidt trængt!


Der er nogle, der siger, at rødderne søger ud mod kanten, fordi der er varmere. Jeg ved ikke om det er rigtigt!


Jeg havde allerede en del stiklinger på trappehylden og fik gjort plads til flere. Nu er alle zinkbakkerne på hylderne fyldt op, så jeg må have gang i flamingokasserne, som jeg stiller på gulvet rundt omkring.


Der bliver fyldt godt op i orangeriet og så mangler jeg jo stadigvæk at så en hel masse også. Jeg håber på, at mine middelhavstræer kan komme ud om en måneds tid, men måske er det for optimistisk.


Pelargonium Grandiflorum er vokset godt og den kom i en noget større potte. Det er en vildart og den plejer at blive meget beundret. Den får små viollignende svagt rosa blomster. Jeg har kun klippet lidt i den, fordi jeg synes, den var så pæn, som den var.


Alle duftpelargonierne på koldrullen er også ordnet. Her ser man et par stykker.


Nu er jeg gået i gang med dem i vindueskarmene. Når alle pelargonierne er ordnet, skal vinduer og vindueskarme vaskes. Først når de fleste planter på gulvet er kommet ud, bliver gulvet vasket, men jeg skal nok få det til at se pænt ud, inden foredragsgæsterne kommer.

Jeg tror, jeg må tage en bestemt beslutning og sige til mig selv, at jeg ingen nye pelargonier skal købe i år, for der er simpelthen ikke plads til flere! Alle stiklingerne, jeg laver, er til videresalg på de kommende plantemarkeder og til foredrag.
Det ser ud til at alle pelargonier har klaret vinteren fint, der er bare et par stykker, der ser noget døde ud.

12 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hold da op du har haft travlt, jeg kan godt forstå, at det er ved at knibe med pladsen, jeg håber, du kan sælge rigtig mange. Jeg har også været heldig at overvintre et par stykker i år, måske skal jeg overveje at lave lidt flere stiklinger. De har det fint ude i bedene. Din grandiflorum er rigtig fin, god idé ikke at klippe mere i den.

marie sagde ...

Jeg forstår godt, at pladsen bliver for trang, når der både skal sås og stikkes i store mængder.

Heidi sagde ...

Hej Birgitte
Jeg skal da lige love for at du har haft travlt... Nej det er ikke godt når pladsen slipper op, men er der ikke plads til lidt hylder langs den ene glasside ;)
Ja nu kan det ikke vare længe inden vi skal så, tror jeg starter i eftermiddag med de mest langsommelige frø ;)

Unknown sagde ...

Det er flotte pelargonie stiklinger, du har. Spændende at se, når de kommer i blomst :-)

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Dejligt at du er godt i gang med at klippe alle din pelargonie ned........og potte om.
Det er bare genialt med de zinkbakker.
Har lige et spørgsmål ang. gødning.Skal de have gødning nu hvor de er klippet ned ?
God aften Knus Jette

Ege sagde ...

Birgitte
du skal bare have flere vindues hylder, så du har pelagonier i tre etager ;-))))

Unknown sagde ...

Kære Birgitte Sikke et arbejde med alle de pelargonie børn ;-). Mon ikke du alligevel finder en ny pelargonie du ikke kan leve uden ;-) Hav en dejlig søndag. Knus Tina

Plantebegejstring sagde ...

Tak for indlægget. Vi går netop og overvejer at give os i kast med sådan et projekt, da vi har en dejlig plante, der hen over vinteren er blevet alt for stor. Nu må jeg da få fat i nogle små potter og noget så og priklejord, tænker jeg:0)

Mange havehilsner fra Katinka

Jette sagde ...

Hej Igen.Vil lige spørge om du vil med i mit nye indlæg om åben have?
Synes jeg kan huske at du havde en dato.
Knus Jette

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Ja, der er travlhed i orangeriet og jeg hygger mig med arbejdet. Nu er jeg næsten halvvejs.
Til Jette: Jeg plejer først at gøde de nedklippede pelargonier ca. midt i marts. Jeg er begyndt at vande dem op, men jeg plejer lige at lade dem komme i gang før jeg gøder.
Jeg vil da rigtig gerne være med i dit indlæg med åben haven. Min have er åben torsdag den 7.juli og 18.august fra kl. 19-21.

Tak Ege for din gode idé. Jeg kunne ikke lade være med at grine. Men jeg bliver også nødt til at tænke på tidsforbruget, da jeg jo skal passe mit fuldtidsjob, så er det svært at nå mere!

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte

Hvor har du altså mange pelargonier. Sikken et stort arbejde. Respekt :o)
Jeg forstår altså ikke at du er smuttet ud af min blogliste. Nu sørger jeg for at sætte dig ind igen. Måske er det sket da jeg lavede navnet på bloggen om til Casa Rosen.
Jeg håber på at komme op forbi dig når det bliver lidt varmere.
Masser af Forårshilsner fra Linda

Birgitte sagde ...

Hej Linda. Mange tak for din kommentar. Jeg håber, jeg er med på bloglisten igen:). Det er så hyggeligt. Du er meget velkommen forbi, når det bliver lidt varmere. Jeg har haft travlt med pelargoniestiklinger hele ugen, men nu er jeg næsten færdig - mangler kun 5 planter! Så skal orangeriet gøres rent, for det sviner noget at potte om og fylde jord i potter.