tirsdag den 2. februar 2016

Såmaterialer.

Rengøring og klargøring til at så.
Jeg har 8 rootrainers og er gået i gang med at vaske dem rene. Jeg opbevarer dem i udhuset, hvor de har været opmagasineret siden de var i brug sidste år. Tre af dem er vasket rene i varmt vand her til aften.


Jeg vil gerne slå et slag for rootrainers, som har en del fordele, når man skal så. De er dybe og smalle, så man kan så få frø i hvert såhul og så kan de nå at udvikle et ret stort rodnet, inden de skal plantes ud. Jeg fylder såhullerne op med 3/4-dele blomstermuld og den øverste 1/4 med så- og priklejord. På den måde skåner jeg rødderne, når de er helt spæde, idet der ikke er næring i så- og priklejorden, som kan svide rødderne. Når de så er vokset noget til, gror de ned i blomstermulden, som har en tilpas mængde gødning, som de kan tåle. På denne måde behøver jeg heller ikke prikle om, men kan lade planten vokse til, inden den skal ud på blivende sted. Rootrainers kan åbnes i siden, så man kan tage hele jordklumpen ud og på den måde beskadiger man ikke rødderne.
De er lidt dyre at anskaffe sig, men jeg har haft mine i 3 år nu og de kan sagtens holde i mange flere år.


I udhuset har jeg mange potter og bakker. Jeg går ind for genbrug og gemmer de store kødbakker fra supermarkederne, som er rigtig fine til at have potter i. Jeg er også så heldig, at vi fik en hel del store foliebakker, som der var mad i til Anders's fødselsdag. De er også rigtig gode til at sætte såpotter i. 
På mit arbejde har jeg spurgt mine kolleger, om de vil give mig små potter, de har haft planter i, istedet for bare at smide dem ud. Jeg er interesseret i potter fra 7 til 9 cm i diameter, da de har lige den rette størrelse til at så i. Hvis potterne er for store, har frøene en tendens til at rådne og fare vild i potten. Rødderne vil gerne trænge ud til kanten, så derfor skal potterne ikke være for store. Det samme gælder, når jeg laver stiklinger. Jeg køber også potter ved et netfirma, hvor de koster 50 øre stykket. Og så er især hyacintpotter rigtig gode i størrelserne.


Bakker og potter gør jeg løbende rene, da jeg har rigtig mange, så lige nu er der heldigvis ikke meget af det, der skal rengøres.
Jeg plejer at lave ca. 200 pelargoniestiklinger og så sår jeg lige så mange planter, så der skal en del materiale til. Det har kun været nødvendigt at købe såpotter to gange i de år, jeg har været i gang. Så det er rart med genbrug og flinke kolleger.

Jeg har endnu ikke fået sået indianermynte, men regner med at få det gjort i weekenden. I år har jeg ikke så mange staudefrø, men jeg har dog nogle, som er halvhårdføre og overvejer også at så dem i weekenden. Det er kæmpeverbena og sort kornblomst.
Og så skal jeg forberede nogle gaver til foredragsgæsterne, der kommer om et par måneder. Til mine foredrag følger der nemlig lidt overraskelser med!

10 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Rigtig spændende indlæg Birgitte
Jeg kan godt huske, at du før har nævnt det med såmulden, men havde ærlig talt glemt det igen. Jeg vil huske det med de små potter, hvis jeg tager mig sammen til at prøve at så noget. Tak for et godt indlæg.

Livsnyderhaven.dk sagde ...

Super indlæg, jeg er også igang med at så - dog mest chili. Vi ses til dit foredrag, jeg glæder mig til at se hvad du har fundet på.

Heidi sagde ...

Hej Birgitte
Ja nu varer det ikke længe, inden vi kan gå amok med at så og prikle. Det bliver skønt, atter at skulle passe og nusse alle de små frølinger ;)

www.AnettesFlora.com sagde ...

Hej Birgitte!
Det var godt nok et spændende indlæg som jeg vil gemme, det giver lysten til at forsøge mere med både frø og stiklinger, så tak for det!
Hilsner fra Anette

Birgitte sagde ...

Hej alle fire. Hvor er jeg glad for, at I kunne bruge mit indlæg. Det er så bekræftende, når man kan dele sine erfaringer med andre. Ja, inden længe skal vi i gang. Jeg plejer først for alvor at gå i gang ultimo marts, men den tid kan det også snart blive.
Ja, der skal være lidt overraskelser til foredragene:)

Lene sagde ...

Hej
Jeg er slet ikke begyndt, at så endnu , men jeg har planlagt at få kigget lidt på de frø jeg har, når jeg kommer hjem i weekenden. Jeg regner nu ikke med at så så meget i år, men lidt bliver det jo nok til alligevel. Godt fif med de to slags jord.

Birgitte sagde ...

Hej Lene. Nej, jeg er heller ikke for alvor begyndt endnu Kun lidt. Det er så hyggeligt og jeg glæder mig til jeg for alvor skal i gang. Godt at du også skal i gang omend det ikke er så meget:)

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Ja !!! det er vist ved at være tid til at så.
Men tror nu lige jeg venter lidt.Er jo stadigvæk i gang med at male stuen.
Men dejligt når vi kan komme i gang med lidt haverelateret.
Og tak for dine gode råd med hensyn til såningen.
God aften Knus Jette

Vivi sagde ...

Det er da vist på tide, at jeg snart finder ud af hvilke frø, jeg vil have fat i, i år. Inden længe skal de tidlige frø jo i jorden.

Birgitte sagde ...

Hej Jette og Vivi. Ja, inden vi får set os om, er vi i marts og så varer det jo ikke længe før vi skal i gang. Det bliver spændende at se, hvad I vælger at så i år. Jeg har mit parat, det meste er frø hentet i haven, da der var mange sommerblomster sidste år, jeg gerne vil gentage igen.