tirsdag den 5. april 2016

På besøg i et kommunalt drivhus gartneri.

En spændende formiddag
Jeg havde fået lov til at låne naboens bil og kørte afsted i morges til Frederikshavn. Jeg havde nemlig fået en invitation til at besøge et "professionelt" gartneri, hvor to væksthusgartnere viste mig rundt.


De opformerer forårs- og sommerblomster og det var en spændende proces at høre om. De køber planterne meget små, hvor de har små rødder og så potter de dem op. Når de når en hvis størrelse kniber de dem for at de skal buske sig.


De har stor erfaring med hvilke sorter af deres udvalg, som er meget holdbare og blomstrer længe igennem sæsonen. Hvert år prøver de noget nyt, men hvis ikke planterne lever op til deres krav, bliver de sorteret fra. Her er det begonier.


Frederikshavn Kommune er jo blevet landskendt for deres palmestrand og det er i dette gartneri, at de bliver opbevaret og plejet og passet. Det kommer der mere om lidt længere nede i dette indlæg:)


Det er et 5-cifret antal planter, hvert år der bliver opformeret og april måned er den travleste måned på året.


Jeg tror nok dette var dahlier. Det kan ikke svare sig at gemme knoldene år for år, men de sorter, der er virkelig gode, gemmer de nogle knolde af, men ellers køber de også disse planter som helt små med et lille rodnet.


Det var spændende at høre, hvordan de vander og gøder. På dette billede er det grøntsager, der er blevet sået af en gruppe mennesker, som har et handicap og ikke kan klare sig selv. De kommer tre gange om ugen og har forskellige projekter i drivhusene.


Vandingen og gødningen er automatiseret og koblet på plantebordene i et system, så de kan styre hvor meget vand de får. Overskydende vand bliver ledt tilbage i en tank og genbrugt. Når de potter op, bruger de en pottemaskine, der kan klare mange potter i minuttet.


Gartnerne har besluttet ikke at sprøjte, men bekæmpe utøj biologisk. Der er sat snyltehvepse og rovmider og lignende ud i drivhusene. Det er vigtigt at antal nyttedyr passer i mængden, så de har noget at leve af. Jeg lagde mærke til, at alle planterne trives rigtig godt og de ser meget sunde ud.


Denne fuchsia er gemt fra sidste år og er en meget længeblomstrende og robust sort. Rundt omkring står en gruppe heucherella.


Disse store plantekummer bliver tilplantet med sommerblomster og placeret rundt omkring i kommunen. Der var rigtig mange kummer. Bagved er endnu flere stablet. Det var spændende at høre om vandingssystemet med disse. De bruger en spagnum, som holder virkelig godt på vandet. De har et princip om, at jorden skal holde en uge på vandet og det gør det.


Inde i palmehuset var der også meget gamle fuchsiaer med krogede stammer. Disse på dette billede tilhører faktisk Aalborg kommune, som får dem vinteropbevaret her. De bliver plantet ud i Kildeparken, men først efter karnevallet:)


Dette er meget store engletrompeter, som har palmehuset som blivende placering. Engletrompeter kræver vand hver eneste dag og derfor er det svært at placere dem i byen. De er lige blevet klippet næsten to meter ned og de var stadig højere end mig. De passer på dem her i Palmehuset fordi de er så store og flotte med meget store blomster og de kan ikke nænne at skille sig af med dem.



Der er rigtig mange palmer og de fleste bliver sat ud på stranden, hvor de bliver gravet ned i sandet stående i disse jernkummer. Inden de bliver kørt afsted, skal de først klippes og nusses, så de tager sig pæne ud. Alligevel kan mennesker finde på at prøve at sætte ild til dem eller lave skade på anden vis. Det var virkelig trist at høre, at folk er så tåbelige.


På dette billede kan man måske få en fornemmelse af hvor store palmerne er.


De var imponerende store. I byen er der både restauranter og hoteller, som lejer palmer til at pynte op med og de bliver også opbevaret her. Der var faktisk en del palmer, der blev brugt til udlejning.


Jeg fik lov til at klatre op i livreddernes tårn, som også vinteropbevares her og kunne tage billeder udover alle palmerne. Her kan man måske få et indtryk af, hvor mange der er.


Her ser man igen de gamle fuchsiaer,som skal til Aalborg.
Jeg spurgte hvilken jord og gødning palmer skulle have for at trives, men denne opskrift er hemmelig!



Her er de to drivhus-gartnere, som passer det hele. Jeg var forundret over, at de ikke var flere, jeg troede, der mindst skulle være 10. Det er Brian til højre og Michael til venstre. De får lidt hjælp af Birgit og Jan, men de har også andre opgaver i kommunen.
Da Brian blev ansat, kunne han automatisere og spare flere steder, hvilket har frigivet ressourcer, der så bliver brugt på anden vis, blandt andet deres vandingsanlæg.

Jeg er meget taknemmelig over, at jeg fik denne oplevelse og Brian og Michael havde sat tid af til mig og vi afsluttede besøget med en kop te inden jeg kørte hjem igen. Det var virkelig en spændende formiddag:)

5 kommentarer:

Vivi sagde ...

Det var en rigtig fin oplevelse du fik der, sådan et besøg ville jeg også have elsket :-)

Høneballehaven sagde ...

Spændende besøg Birgitte, og flot at blive vist rundt af to gartnere. Det var da noget af en oplevelse.

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Det er da en rigtig ønsketur du har været på, heldige dig. Sikken en oplevelse. Hvor er det imponerende det billede ud over alle palmerne.
Hvordan får de, de kæmpe palmer ud af drivhuset og transporteret til stranden ? fik du noget at vide om det.
Blomsterkummerne dem rykker man da heller ikke rundt på sådan lige :o)
Det er et super indlæg du har lavet, når jeg kommer til Aalborg igen (efter karnevallet) må jeg da over i parken og hilse på Fukciaerne :o)
Og når den tid kommer hvor det hele blomster, så kigger jeg også ud og ser din fantastiske have.
Kh fra Linda

Frk. Anemone sagde ...

Det var et spændende besøg - vildt imponerende med antallet af småplanter og også de kæmpestore palmer. Dejligt at de også inddrager handikappede i arbejdsprocessen.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Ja, det var en spændende oplevelser med mange gode ting for hvordan de plejer og passer planterne - især det med at de ikke bruger sprøjtemidler. Det synes jeg var godt.
Kære Linda, de kører palmerne afsted i en heste-lastvogn. Jeg tror nok, de lægger palmerne ned i lastbilen. Du er velkommen hvornårsomhelst i min have også uden for åben have tidspunkterne. Det ville være hyggeligt, hvis du kom forbi:)