søndag den 27. december 2015

Frøstande og vinter

Jeg klipper ikke stauderne ned,
da jeg synes, frøstandene er så fine, hvis der kommer rimfrost eller sne og så er det jo mad til fuglene. Først til foråret er jeg ude med saksen, når stauderne begynder at skyde fra bunden.



Her er det Sct.Hans urt, som er i en zinkspand. Det ville nok være meget flottere, hvis der var rimfrost eller ligefrem sne på frøstandene, men det ønske er ikke sikkert bliver opfyldt lige foreløbigt.



Kæmpeverbena.



Hjortetrøst.



staude-marmelukærme.



Hestemynte



Duehoved



Purpur solhat



Kvan



Astilbe



Kongelys



Magnolia med knopper.

Jeg så ingen fugle, mens jeg tog billeder, men jeg hører dem af og til. Jeg håber, de spiser af frøstandene. Hele sommeren fodrer jeg i fuglehuset og så er der mange fugle, der benytter sig af det. Jeg må se, om jeg her i juledagene kan lave nogle fedtkugler med frø. Jeg har set så mange fine på nettet og tror nok, jeg kan finde ud af det.
Det er ikke kun fuglene, der har gavn af frøstande. Mange insekter gemmer sig i frøkapslerne og i hule grene og det er vel at mærke insekter, der gør gavn i haven.
Så selvom haven ser ret forladt og nøgen ud, så er der masser af liv.

torsdag den 24. december 2015

Glædelig jul

Tak for året, der er gået.
Alle mine havevenner her i blogland ønskes en rigtig glædelig jul. Tak for alle de gode kommentarer, jeg har fået og fordi I har lyst til at følge med her på bloggen. Det er en stor glæde og fornøjelse af dele haveinteressen med jer på denne måde.



Det har været en stor fornøjelse af følge andre havebloggere og jeg synes, det er givtigt og inspirerende. Jeg har blogget i 5 år og kan slet ikke undvære det.



Jeg er spændt på hvad næste år bringer i haven, og er allerede så småt begyndt at planlægge forskellige ting, der skal ske:)



Jeg håber, I alle får en glad og fredfyldt jul med god mad og godt selskab.



Rigtig glædelig JUL.

søndag den 20. december 2015

Besøg i Åbne haver 2015

I år har jeg været lidt omkring
Men har også selv holdt åben have.
Det har været meget inspirerende og komme ud at se andres haver og jeg har fået meget med mig hjem. Det vil jeg gerne dele her i dag!


Da roserne var på sit højeste, kom Hjørring havekreds på besøg. De kom i en bus og var 55 personer, så haven var godt fyldt op med mennesker. De nævnte, at roserne var flotte og de var noget imponeret over, at løvet var så fint på dem. Det glædede mig meget, da jeg jo ikke sprøjter roserne.


I år var Anders og jeg på besøg hos Fru Høneballe sammen med Malcolm og Ulla. Lisbeth havde valmuer overalt i rosenbedene og det så virkelig godt ud. Derfor har jeg samlet alle frøkapslerne ind fra mine valmuer og frøene skal spredes ud i alle rosenbedene. Lisbeths have var et fantastisk skue og alle valmuerne var helt eventyrlige.


Fru Høneballe har mange planter som er rene pragteksemplarer og jeg tog rigtig mange billeder. Jeg tror nok, at dette er en astilbe.

Vi var så heldige at Frøken Anemone og Malcolm havde inviteret os til Århus hos dem i den samme weekend og de lagde bil til for en sådan har vi ikke. De har også en utrolig have, som vi nød søndag inden vi skulle hjem igen.


De har en meget frodig have og motiverne var helt fantastiske. Jeg tog mange billeder.


Jeg var meget imponeret over den måde de havde sat planterne sammen. Der var så mange flotte kombinationer og jeg fik mange gode idéer med mig hjem. Især kunne jeg godt lide, at det var farveafstemt, for det er noget, jeg selv forsøger på.


Hjemme i min egen have, havde jeg annonceret på Haveselskabets hjemmeside, at jeg holdt åben have først i juli og sidst i august. Haven var velbesøgt og jeg fik mange gode havesnakke og udvekslet gode tips. Der kom en del, som havde hørt mine foredrag og det glædede mig meget, at de havde lyst til at besøge haven.

Senere i juli var jeg med Pelargonieklubben Nordjylland på tur til Staudehaven ved Nibe. De er meget kendt for deres Aroniasaft og det har jeg siden forsøgt mig med. Man drikker en halv deciliter ren saft hver morgen og så skulle man undgå alverdens sygdomme. Men nu er jeg stoppet med det.

I august var vi igen afsted og denne gang var vi på besøg hos Ege og Bernd, som har en spændende have med tre drivhuse fyldt med især pelargonier, men også andre spændende planter. Desværre havde jeg ikke kameraet med, da de lovede masser af regn og lyn og torden. Vi var så heldige, at der var opholdsvejr, mens vi var i haven.
Samme dag afsluttede vi eftermiddagen i Lisbeth og Villys have. De har også en fantastisk have med rigtig mange pelargonier og også storkenæb. Her har jeg hentet rigtig meget inspiration og hvis ikke det var for dem, havde jeg slet ikke alle de pelargonier jeg nu har, for jeg vidste ikke, der fandtes så mange!


Udover mine annoncerede åbne haver, havde jeg besøg af yderligere to selskaber. Det ene var en flok havevenner, som var meget interesseret i at se mit orangeri. De var rare mennesker og havde planter med til mig. Jeg havde lavet et plantebord med salgsplanter og det var der da også interesse for.
I august var Hammer Bakker havekreds på besøg og de ville gerne drikke kaffe og spise kage i orangeriet, så jeg havde bagt lagkager. Det var en superhyggelig aften, hvor jeg blandt andet fik en invitation til at se Hans Jørgen Gregersens have i Vestbjerg.


Anders og jeg cyklede afsted på vores tandem og vi blev ikke skuffede da vi ankom. Det er en parcelhus have virkelig smukt og nydelig velplejet. Det var rigtig godt vejr den dag og motiverne stod i kø.


Hans Jørgen fortalte, at det var helt tilfældigt, som planterne var sat sammen. Det var i hvert fald sikkert, at planterne klædte hinanden rigtig godt. Vi afsluttede formiddagen med et glas hvidvin på terrassen inden vi cyklede hjem igen.


I september var jeg på tur med Villy og Lisbeth til Milbakhaven, som er kendt for alle deres georginer. De stod på det højeste, da vi var der, og sikken et skue udover georginemarkerne!


Det var også rigtig inspirerende og haven var meget stor og flot holdt. Her var så mange spændende planter og især var der nogle georginer jeg godt gad have i min egen have!


Den sidste weekend i oktober var Anders og jeg på tur i Vestjylland, da jeg havde fået et weekendophold i fødselsdagsgave. Vi lagde turen forbi Fru Pedersens Have og fik lov til at komme på besøg udenfor åbningstiden. Hun var i fuld gang med at forberede sin julehave og det var simpelthen vildt spændende og meget inspirerende.


Der var så mange idéer og stillebener overalt. Jeg blev meget inspireret og det var bare så godt, da jeg senere i november skulle holde min egen julehave for Pelargonieklubben.


Det var sjovt og spændende at lave jule-stilleben i haven. Af Anders fik jeg lov til at låne to gamle kufferter, som blev dekoreret. 


Det var også en rigtig hyggelig eftermiddag med Pelargonieklubben, hvor vi bagte vafler i orangeriet og serverede gløgg og æbleskiver også. Lisbeth og Villy gav mig en gave, som var en georgineknold mage til den, jeg havde været mest interesseret i hos Milbakhaven. Det blev jeg godt nok utrolig glad for.

2015 har været et meget inspirerende haveår for mig og jeg har mødt mange havemennesker også til mine foredrag, og jeg har virkelig fået udvekslet mange gode råd, idéer og tips. Det har også været rigtig hyggeligt at dele hele haveåret med alle her på bloggen. Jeg er spændt på hvad 2016 bringer af haveoplevelser.

lørdag den 19. december 2015

Grønne december - blomster - knopper mm.

I dag starter juleferien efter en virkelig travl uge.
Vi har meget travlt på arbejde og i denne uge har der virkelig været drøn på! Onsdag aften var mine kolleger her til julefrokost. Vi havde bestilt julebuffet udefra og jeg havde pyntet spisebordet med fyr, lærkegrene og lerpotter med hyacinter. Der var jul over hele linjen!


Mit store dekorationsfad er placeret på den ene vandtønde, som står lige overfor indgangsdøren, så kan vi rigtig studere fadet, når vi går ud og ind. Jeg bliver i så godt humør af at se på det! Jeg er inde i en periode med en del stress, så der sker ikke altid så meget, når jeg kommer hjem, fordi jeg bliver enormt træt og vil bare lave ingenting! Det går dog ikke hele tiden, men heldigvis skal vi have en stille og rolig jul - det bliver så skønt!


Jeg har set meget frem til juleferien og er så klar til jul! Jeg håber, jeg kommer til at finde ro og få noget energi tilbage, men hvis jeg har behov for at slappe af foran fjernsynet, vil jeg bare gør det:) 


James Galway knop. Mon den springer ud?


Lystræer i det grønne. Der er to-cifrede temperaturer hele døgnet rundt i orangeriet og ret fugtigt, så det kræver ventilation og udluftning.


The Sheperd knopper, der blæste lige, da billedet blev taget.


En heuchera på plantebordet. Den skal deles og i nogle større potter til foråret.


Moskus katost er åbenbart ret hårdfør. Det er en lyserød en af slagsen.


Juleroser i blomst - ikke så dårligt! Det var nogle, jeg havde i potter sidste vinter og plantede dem ud efterfølgende. Jeg håber, de vil vokse godt til.


Vestsiden af huset og orangeriet med lystræer. Jeg har fire lystræer, to her og to på den anden side. Her står de i krukker, som er plantet til med jord og store sten for at holde dem på plads.


Bænken foran huset er fint pyntet op. Der er stadig blomster i den gule krysantemum.


De to andre krysantemum har også blomster omend de er meget små. De skulle være orange, men er næsten blevet røde.

Anders og jeg har gået en lang tur langs fjorden inden regnen kom, så nu er det dejligt at sidde her indendøre!

søndag den 13. december 2015

Stedsegrønne planter i den nøgne vinterhave.

Græsset er grønt, men træerne er nøgne.
Så er det godt, at der er lidt andet grønt også.


Taksene er ved at få godt fat og de kan nok snart klippes i den kvadrat, som det er meningen de skal. Ca. 1 x 1 x 1 meter.


Fyrretræet er nok over 1,5 meter højt nu. Det hjalp at plante det om i en større murerspand og nyt jord. Om et par år kommer det i en endnu større murerspand. Kæmpeverbena skal jeg klippe ned. Det har jeg helt glemt!


Denne stedsegrønne fik jeg af TV-holdet sidste år, da de var hjemme og lave en efterårs udsendelse.


De grå lammeører er fine hele året rundt. Dem jeg har, er nogle, der ikke rigtig får nogle blomster.


Sukkertoppen og thujaen var små planter i juledekorationer, som jeg plantede ud for to år siden. De trives godt i det lille stenbed. Den blå græs er også fin her om vinteren.


I denne krukke er der tre thujaer, som er tre år gamle og købt til juledekorationer. Jeg vil gerne klippe dem til bolde på stammer, men de skal nok vokse lidt mere først.


Jeg har da også to buksbomhække. Nu er de snart vokset helt sammen til en ring og jeg er så småt begyndt at klippe dem.


Nellikerne under roserne i de to ovale bede, har et flot gråt løv hele året rundt. De er vokset godt til og dækker næsten hele bunden nu. Blomsterne er lyserøde i forsommeren.


Det gule krukkebed visner ikke ned. Krysanthemum blomstrer, men de er små.


Solen skinnede på den lyse alunrod.


Sukkertoppene i murerspandene købte jeg for et år siden og de lader til at trives.


Fyrregrenene er bundet fast på grund af al den blæst, vi har haft. Jeg er ikke helt sikker på, hvornår jeg vil fjerne snoren. Det er nu pænest uden den.


Den store thuja har jeg købt i Netto for 49 kroner. På zinkbordet står en dekoration med et ude-lys. Jeg købte to thujaer og nu må jeg lige tænke over om de skal blive i spandene eller om de skal plantes. Måske skulle jeg også prøve at klippe dem til bolde på stammer. Det kan jeg nemlig rigtig godt lide!