torsdag den 18. april 2013

Forspiring af dahlia

Knoldene var blevet temmelig store, så jeg har delt de fleste.
Jeg delte dem på den måde, at jeg tog en sav og savede dem over på midten. Nogle savede jeg igennem endnu engang og fik fire mindre knolde. Jeg læste i Alt om Haven, at hvis man deler dahliaknolde, skal de ligge og tørre et par dage, inden man lægger dem i jord.
Jeg tog nu chancen og plantede dem med det samme.


Jeg har ikke vandet potterne helt igennem, men bare givet dem en rimelig stor mængde. Jeg fik 15 potter, som jeg satte i orangeriet. Nu venter jeg bare på, at de skal spire.
De har været opbevaret ude i udhuset hele vinteren, og de var heldigvis saftspændte og faste.


Her er en stor knold. Selvom jeg har delt dem i mindre stykker, er der er i hver potte flere små knolde, der ikke blev ramt af saven, så jeg tror på, at de nok skal komme i gang, selvom de ikke har tørret efter oversavningen.
Jeg har stadig 5 kæmpeknolde, som jeg undlod at dele. De skal plantes direkte ud i krukker, når der ikke længere er frost.

Ude i haven ser det rimeligt småt ud:


Dette er vist haveknopurt, der er på vej.


Her er det akeleje, der er kun ganske små skud! 
Men i krukken, der har stået ude hele vinteren, ser akelejen sådan her ud:


Jeg synes, det er lidt mærkeligt, at den er så meget længere fremme end dem i bedene! Overraskelsernes tid er ikke forbi endnu!

7 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Jeg har pottet mine dahliaer for noget siden og taget dem ind i varmen. Mange af dem er ved at spire, det er dejligt.
Ja jeg kan godt se, at der er stor forskel fra din have til min. Mine akelejer er langt fremme i forhold til dine, men heldigvis er dine på vej, så må du nyde mine først, hvis du får tid :)

Jette sagde ...

Godaften Birgitte.Flotte store dahliaknolde du viser.Sjovt nok har jeg lige plantet en ret stor knold i en krukke......den står i drivhuset.Modigt at dele knoldene i så mange stykker.Men håber det går godt.Jeg har mange fine tuer af akelejer ude i haven.Glæder mig til de blmstre.Knus Jette

Bente sagde ...

Ja det er da en anden måde, at få mange dahlier på.
Jeg har rigeligt med dem jeg har, men selvfølgelig kan man på denne måde dele ud af sine dahlier også.

Mathias Emil sagde ...

Hej Birgitte,
Spændende om dit eksperiment lykkes. Mon ikke - du har vist prøvet det før? Jeg anede ikke, at man kan save i sine georginer! I år vil jeg til gengæld prøve at lave lidt stiklinger. Ved ikke, om det vil lykkes.
Kh Mathias

Rikke sagde ...

Det må jeg da vist lige læse op på. Jeg har også lagt mine georgineknolde i potter. Lige nu står de i drivhuset, og mange af dem har fine grønne skud allerede. En del er efterhånden så store, at det er svært at finde potter til dem. Måske skulle jeg i stedet finde saven frem. Jeg glæder mig til at følge med i din metode. Det er altid godt at lærer noget nyt.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer, dem blev jeg glad for. Jeg håber mine delte knolde kan klare mosten! Ja nu vil jeg rundt i blyglans og se hvordan det ser ud i jeres haver.

ida sagde ...

Mine Rosenslynger er mellem 11 og 20 dage om at spire. Hvorfor der er den forskel, ved jeg ikke, men hvis det mislykkes for dig, må du gerne få et par stykker af mine. De er allerede plantet i større potter.
Mvh. Ida fra Koldingegnen