mandag den 6. august 2012

Plantekombinationer.

En status på mine plantekombinationer, som jeg planlagte sidste år.
Det pink- og purpurfarvede bed, synes jeg er lykkedes bedst.


Her er det pink cosmos, pink dahlia og purpurfarvet kanna.


Lidt mere i midten af krukkebeddet er det to forskellige pinke dahliaer. De har begge to ret store blomster og planterne er mere end en meter høje.


Her er den anden ende af krukkebeddet. Den pinke cosmos er fra samme frøpose, som den jeg viste øverst. Desuden er der chokoladeblomster forrest i beddet og purpurfarvet kongelys, som er takket kraftigt af. Den skal jeg samle frø fra og så i år, så kan det være, der kommer blomster i dem til næste år.

I efteråret plantede jeg 10 solhatte i spidsen af det store trekantede staudebed. De er nu alle i knop og ved så småt at blomstre. Jeg plantede dem dér, fordi de skulle være kompagnon til min rose Gemma, som er lyserød.


Solhattene er vokset så kraftigt og har så mange knopper, så de er skudt et godt stykke i vejret i forhold til rosen, så det ser slet ikke lige så harmonisk ud som sidste år. Der er så stor højdeforskel på disse to planter, at jeg ikke kunne få knopperne med på solhattene. Jeg må altså ud med saksen og klippe natviolerne ned - de skjuler rosen. Begge staudebede skal have den helt store tur i weekenden!


På dette billede er det svært at se, hvad der er, men krukken i midten er med noget jeg troede var helichrysum, men som jeg ikke tror det er, som bunddække til den troldepil, jeg købte for en 10'er, som en lille stikling i foråret. Det er meningen, at den skal vokse til og blive til et lille træ. Den er groet godt, men der går vist noget tid, før den er et helt træ. Haveklinten er plantet i en lille krukke foran og den breder sig udover de andre krukker. Det gør ikke noget, synes jeg, men jeg tror, den skal ud i et bed til efteråret. Den fik jeg på Samsø til blogtræf.


Mit fortovsbed med bonderoser, lægekvasurt og kongeliljer er lige p.t. noget af en skuffelse. Jeg havde forestillet mig, at kongeliljerne ville svæve henover de nu grønne bonderoser og lægekvasurt og sende en fantastisk duft ud i hele haven, men der er kun blomst og knopper i én ud af de 8 kongeliljer.


Jeg havde håbet på, at kongeliljerne blev en meter høje, men de er kun ca. 30-40 cm. Måske skal de lige få ordentlig fat, så måske til næste år syner det af mere.


Det ser unægteligt lidt trist ud.
I dag har der været skybrud og mange rosenhoveder var fyldt med vand. Jeg har luget de to ovale rosenbede og klippet alle visne blomster af dianthus Maggie, som jeg har som bunddække i disse to bede. Gad vide om de så får en 2. blomstringsperiode. Heldigvis er roserne fulde af knopper. Nu håber jeg på sol og ingen vind og ingen regn!

5 kommentarer:

Bente sagde ...

Mange af dine makkerpar er jo helt klart succes'er, at der så er noget, der vokser ovenud det hele, er jo svært at styre.
Men jeg kan godt forstå din frustration.... jeg har det lige præcis på samme måde!
Kunne godt være fra mig den haveklinte. Jeg har også den grå bunddække, men kan ikke huske navnet.

Gitte sagde ...

Det pink og purpurfarvede bed er skønt, sådan et prøver jeg også at lave. Mine kongeliljer var et par år om rigtig at komme igang, men i år har de været fantastiske. Jeg synes altid det er svært at få bedene som man kunne tænke sig. Der er altid noget der ikke lige er som det skal være.

Høneballehaven sagde ...

Det er fine plantekombinationer, det ser godt ud.
Men jeg kan godt forstå, at du er skuffet over dine kongliljer. Jeg tror nu på, at de bliver bedre næste år, de skal som så mange andre planter lige have et par år på bagen, så bliver de flotte.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Dejlige bede du viser.
Som de andre skriver-det er svært at få det præsis som man gerne vil have det.Men det er jo også det spændende ved at anlægge bede.man kan altid få det bedre. Knus jette

Birgitte sagde ...

Hej Bente. Tusind tak for din kommentar. Ja, det er ikke altid det bliver som man havde forestillet sig.

Hej Gitte. Tusind tak for din kommentar. Jeg vil glæde mig til, at mine kongeliljer også får et par år mere på bagen, så de fylder bedet ud.

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar. Du siger det samme om kongeliljerne - det var godt - så vil jeg glæde mig til næste år.

Hej Jette. Tusind tak for din kommentar. Ja, det begynder altid at køre i mit hoved med nye idéer, for at gøre det endnu bedre. Og det er altid spændende om det lykkes.