lørdag den 1. februar 2014

Nu skal det handle om kontrastfarver

Jeg fortsætter med mine farvetemaer og nu er det pink og purpurfarvet det gælder!
I dette krukkebed er der en del dahlier og resten er frøplanter, jeg selv har sået. Det er ikke kun blomsternes farver, der er tænkt på i dette bed, men også løvets farve.


Jeg er ret vild med chokoladeblomster og var så heldig at finde små stiklinger til næsten ingen penge. Det er lykkes mig tidligere at overvintre knolde og få dem i vækst igen, men det lykkedes ikke sidste år!


Mine purpur kongelys er toårige, men de blomstrede allerede første år. De er så fine, synes jeg. I baggrunden har jeg rød rævehale, som har et meget flot mørkt løv - jeg er helt vild med mørkt løv og synes, det er sådan en god kontrast.


Jeg har en "farisær" i bedet. Denne dahlia er der på grund af dens mørke løv, men blomsten er jo hverken purpurfarvet eller pink. Jeg synes nu godt, den kan være der alligevel!


Her kan man se de pink dahlier og en enkelt purpurfarvet. Denne pinke dahlia havde hoveder så store som en frokosttallerken og de blev meget høje. 
I mine øjne så danner kontrasten mellem pink og purpurfarve en styrke, der siger spar to. Der er power i bedet, hvis man spørger mig!!


Her er det en anden pink dahlia. I bedet har jeg også en purpurfarvet kanna, den har jeg taget op i efteråret og delt knolden, da den var blevet temmelig stor og næsten ikke kunne være i krukken. Der kom to blomster i den, man kan godt lige skimte den til højre i billedet.


Denne dahlia er jeg meget glad for. 


Her er billedet tidligt på sæsonen, hvor de lige er plantet til. I løbet af sommeren blev planterne så høje, at de kom over vinduet i døren, det har jeg desværre ikke et billede af!
Jeg har en enkelt purpurfarvet heuchera i bedet, som jeg vil tage frø af i år, det skulle vist ikke være så svært at så heuchera. Dahlierne havde jeg forspiret i orangeriet og jeg tror, det giver en ret god start. De blomstrede alle længe, lige til frosten og allerede fra juni.


Her ser man den røde rævehales blomst. Denne plante stod i et andet bed, men det er bare for at vise blomsten. Jeg har samlet en masse frø ind af den.

Jeg er meget glad for min have med mange farver. Jeg prøver at holde farverne i de viste temaer, da jeg ikke kan klare synet, hvis farverne skriger mod hinanden. Det er så synd for så ser man slet ikke hvor fin planten er, men bliver distraheret af, at kombinationen ikke passer sammen. Dette har jeg tænkt meget over, da jeg planlagde mine bede og jeg må sige, at for mig er det noget mere overskueligt, når man selv sår planterne, for så får man også en fornemmelse af hvor mange planter der skal til, jeg sørger for at have rigeligt med frøplanter, så det kan lade sig gøre. Jeg bruger også nettet og blogland til at finde frø og kigger på billeder af planterne og så forsøger jeg at danne mig et billede i hovedet af, hvad der passer sammen.
Jeg fandt ud af sidste forår, at det krævede mange krukker, så naboen var chauffør og så var vi på krukkeindkøb. Nu har jeg omkring 130 krukker, men det skulle ikke forbavse mig, hvis jeg får brug for flere i år!! Grænsen er dog ved at være noget, for det tager tid at passe dem og jeg vil jo gerne have tid til nydelse også!

8 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Ja det kræver sin kvinde at vande krukker i 1½ time. Dine bede er fine og flot afpassede, det ser godt ud. Rævehalen er godt nok utrolig nem at så, selv jeg havde held med den sidste år. Det med det mørke løv som kontrast er vi helt enige i.

Fru Friis sagde ...

Hej Birgitte. Så fik jeg læst op på dine indlæg om farvetemaer. Imponerende med alle dine krukker og alt det du selv får sået, det ser så fint ud. Jeg bliver dog nødt til at spørge hvorfor du vælger krukkebedene? Er det pga den foranderlighed du kan lave? Alt andet lige er det vel nemmere at etablerer i rigtige bede. Jeg er ikke fortaler for hverken det ene eller det andet, bare nysgerrig... ;o)

Glæd dig til din hjortetrøst vokser til. Jeg elsker den staude, for selv i en lille have giver den så meget rygrad. Samtidig elsker sommerfuglene den og den holder sig rank og flot hele sæsonen.

Hyggehejsa fra fru friis :o)

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Utroligt arbejde du har med at plante alle dine krukker til.........for ikke at nævne vandingen.
Elsker også de mørke blomster og planter........de giver en dejlig kontrast.
Med alle de krukker er det vist godt at du selv sår det hele.
Godaften Jette

Anonym sagde ...

Hej Birgitte. Dejlige billeder, men du skulle jo ha` georginen Roxy til dit bed med de mørke blade, den er pink. Har du ikke åben have, så man kan komme og se din have? Mange hilsener fra Ulla fra Milbakhaven

Birgitte sagde ...

Hej I tre. Tusind tak for jeres kommentarer. Dem blev jeg glad for. Jeg kan godt forstå, at Fru Friis spørger hvorfor jeg har krukkebede. Det er for foranderlighedens skyld og fordi det er sjovt at plante krukkerne til og så vil jeg hellere vande end jeg vil luge! Tak for spørgsmålet!

Birgitte sagde ...

Hej I tre. Tusind tak for jeres kommentarer. Dem blev jeg glad for. Jeg kan godt forstå, at Fru Friis spørger hvorfor jeg har krukkebede. Det er for foranderlighedens skyld og fordi det er sjovt at plante krukkerne til og så vil jeg hellere vande end jeg vil luge! Tak for spørgsmålet!

Birgitte sagde ...

Hej Ulla. Tusind tak for din kommentar. Den lyder interessant den dahlia, den må jeg lige skrive op. Jeg skal holde åben have i sæsonen, men har det ikke helt planlagt endnu!

Birgitte sagde ...

Hej Ulla. Tusind tak for din kommentar. Den lyder interessant den dahlia, den må jeg lige skrive op. Jeg skal holde åben have i sæsonen, men har det ikke helt planlagt endnu!