søndag den 5. maj 2013

Humlebier og digitalis

Tak for humlebistafetten!
Frøken Anemone har sendt stafetten til blandt andre mig og her kommer mit bidrag.
Det er ikke lykkedes mig at fotografere en humlebi, men derimod har jeg plantet mine digitalis ud i dag og de bliver bestøvet af humlebier!


Når digitalis blomstrer, kravler humlebien helt ind i fingerbøllet og på den måde bliver digitalis bestøvet. Såvidt jeg har læst, er det den eneste måde hvorpå digitalis bestøves. Vi har humlebier i haven og jeg har fundet ud af, at de også godt kan lide hornvioler, så heldigvis har jeg mange af dem.
På billedet ovenover har jeg plantet tre digitalis bagved roserne. De er hvide og roserne er lyserøde, jeg tror, det bliver rigtig fint.


Her er der plantet flere bagest i bedet. Det er østbedet ved orangeriet. Tulipanerne er på spring og pinseliljerne er sprunget ud.


Både i østbedet og her i mit irisbed har jeg plantet hvide digitalis i dag og i efteråret plantede jeg purpurfarvede digitalis begge steder. Da irisbedet har så kort blomstringstid, ville jeg forsøge at supplere med digitalis, som blomstrer en måned længere og også er opretvoksende stængler. Jeg er lidt spændt på hvordan denne kombination bliver.
I dag har jeg også plantet mine purpur kongelys ud og her i irisbed satte jeg to af dem.
Resten blev plantet i krukker.


Kongelys i det krukkebed, der skal blive pink- og purpurfarvet.
Digitalis har jeg også plantet i krukker - det læste jeg i et gammelt haveblad at man kunne.


Lige nu står krukkerne lidt til en side, men planen er, at de hvide digitalis skal indgå i et hvidt og gråt krukkebed med oliventræet som overstander. Som man kan se, er mine digitalis ret store, men jeg er dog ikke sikker på, at der kommer blomster i dem, da de jo er to-årige, men jeg såede dem i efteråret, så måske!! 
Det gælder det samme for kongelysene. Dem har jeg altid kun haft i krukker og det går fint.

I denne uge har mit havearbejde hovedsageligt bestået af gravearbejde rundt om orangeriet.Der skal være fliser, som jeg kan sætte alle mine frølinger i krukker på. Jeg skal selv grave ud og køre grus på. Så har Anders lovet at lægge fliserne for de er for tunge for mig.
Jeg mangler stadig ca. 1,5 meter at grave væk, men jeg er så træt i ryggen, så jeg orker ikke mere i dag. Jeg har gravet over tre dage, ca. 2-3 timer hver dag, så jeg er rimelig mør! Jeg har gravet 20 cm ned. Efter råd fra Anders beholder vi havemøblerne på græsset, da han syntes, det var synd at grave alt for meget græs væk og det har jeg fundet ud af, at han har ret i. Så der bliver halvandet meter ud fra orangeriet med fliser til krukker og ved foldedøren på vestsiden er der mulighed for at sidde ved mit lille runde bord og to stole, så det er en god løsning!
I næste uge skal der lægges fliser og samtidig er jeg i fuld gang med at planlægge mine krukkebede og plante ud, så jeg har ikke så meget overskud tll at blogge. Jeg går dog ind og læser på mange haveblogs, men det er ikke sikkert jeg får kommenteret så meget. Om to uger bliver der forhåbentlig mere tid!

7 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Det er i orden Birgitte, at du ikke kommenterer, du knokler da også på, pas nu på dig, du må tage lidt af gangen.
Birgitte hvis du kommer med til Samsø må du få en masse storkenæb af mig, jeg har stort set kun lyserøde og masser at give væk af. Bare sig til, jeg siger det ikke for at presse dig til at tage med til Samsø :) det er bare et tilbud. Ellers må jeg sende til dig.

Frk. Anemone sagde ...

Humlebierne skal nok blive glade for alle dine digitalis (og omvendt :))
Sikke et arbejde med al den graven. Det skal være skidt før det bliver godt, så du kan da se frem til flotte blomsterområder der. Men pas nu på ryggen :)

Mathias Emil sagde ...

Hej Birgitte,
Pas nu på dig! Det ser ellers rigtig lovende ud og sikke alle dine planter er flotte store. Jeg glæder mig rigtig meget til, at følge med ved dig hen over sæsonen. Det med krukker er også noget jeg synes er rigtig sjovt. Sejt, at du planter stauder og toårige ud i krukker - det er der ikke mange der tør!
Kh Mathias

Bente sagde ...

Ja du er da også ihærdig Birgitte! Det er hårdt at grave, det er jeg enig i!
Til gengæld vil du være stolt over resultatet, når du ved, at det har du præsteret!
Ja du har ret digitalis og humlebier .... det ser herligt ud, når hele blomsten bevæger sig, når den lille tyksak kravler helt ind i bægeret på blomsten.

Heidi sagde ...

hej Birgitte - Jeg skal da lige love for at du har gang i det helt store grave arbejde, husk nu at passe på dig selv.
Jeg er også begyndt at plante småplanterne fra drivhuset ud idag, nu skal der satses ;o)

Jette sagde ...

Hej Birgitte Ja! jeg vil da bare gentage hvad de andre siger.....pas på ryggen.For det er da et rigtig hårdt arbejde.
Du har også gang i rigtig meget,så jeg forstår godt at det kan være svært at nå det hele.Men jeg tror at vi er rigtig mange der knogler i haven i denne tid.....vi er jo lidt bagefter.Vi er selv ude i 6-7 timer hver dag,.og er ret smadret når vi kommer ind.
God arbejdslyst med det hele knus Jette

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer. Dem blev jeg rigtig glad for. I dag har jeg passet på ryggen og undladt at grave det sidste. Jeg kunne, at jeg måtte holde en pause i dag. Bente har fuldstændig ret, jeg bliver helt sikkert stolt og glad, når jeg bagefter kan sige, at jeg har gjort et godt stykke arbejde!
Tak Lisbeth for tilbuddet om storkenæb. Jeg er ret sikker på, at jeg kommer til Samsø den 25., jeg synes, det kunne være så spændende.