torsdag den 9. maj 2013

Det grønne rum og kreativitet

I det filosofiske hjørne...


Vores orangeri er vores grønne opholdsrum!
Når regnen trommer på taget, er man stadig i ét med naturen, selvom vi sidder bag glas. Vores orangeri er beliggende midt i haven med udsigt til haven hele vejen rundt. Vi kan se solen stå op i øst og gå ned i vest. Når stjernehimlen lyser, ser vi den igennem taget.
I mine øjne er vi alle født som naturmennesker både i krop og sjæl. Vi trives, når vi er ude i naturen og i nærheden af alt levende. Når man som jeg har fuldtidsjob uden mulighed for at opholde sig ude og i en travl hverdag, er det ekstra dejligt at komme hjem til dette grønne opholdsrum!

Jeg ville ønske, at alle der har mulighed for at anskaffe sig et drivhus, væksthus eller orangeri, burde gøre det. De sidste aftener har jeg nydt i orangeriet, hvor vinduerne har stået åbne og fuglene synger udenfor. Jeg føler, at havesæsonen er godt igang og føler at jeg er ude, selvom jeg sidder inde i orangeriet.


Orangeriet giver mig også muligheder for at bruge mine kreative sider. Her tænker jeg på stiklingeformering og frøsåning. Det kræver idéer og planlægning af hvilke og hvor de nye små planter skal plantes ud i haven. Forberedelserne – hvilke planter – hvor mange, og så videre, er en proces og et arbejde, hvor jeg kan koble fra og lade tankerne udfolde sig kreativt. Samtidig oplever jeg en forventningens glæde: Vil frøene spire? Hvor mange planter, får jeg mon ud af anstrengelserne? Hvordan klæder planterne mon hinanden i både farver og former, når de skal vokse op i haven? Det, som jeg oplever, er en form for meditation, hvor jeg kobler af og glemmer hverdagens pligter for en tid samtidig med, at jeg får ny energi.

I den sidste uges tid har jeg gravet jord og græs væk rundt om orangeriet og nu er jeg kommet så langt, at jeg er halvvejs færdig med at køre grus på. I dag skal Anders starte med at lægge fliser. Først når de er lagt, kan jeg plante flere krukker med mine frølinger.


Disse frølinger skal dels ud i bede og dels i krukker. De er store nu, men jeg vil gerne være helt sikker på, at vi ikke får mere nattefrost!


Mine dahliaknolde er godt igang. Det var dem, jeg savede over, fordi knoldene var blevet så store. Der er 10 ud af 16, der spirer, så jeg ved ikke rigtig om de sidste 6 kommer sig?


Jeg har fået plantet mine chili ud og så har jeg fået foræret en ananas kirsebær. Jeg gav en chili i bytte. Jeg har også fået plantet min citronmelisse ud i en krukke og jeg har efterhånden 7 krukker med forskellige krydderurter, som jeg glæder mig til at arrangere udenfor blandt andet med gamle frugtkasser!


Jeg er så glad for min rullemaskine, som jeg fik foræret af genboen.


Min pelargonie Tomentosum står med rigtig mange blomster lige nu. Den fik jeg af Bente Elmbjerg som en lille stikling. Den bliver også kaldt for tandpastapelargonien, fordi dens blade dufter som tandpasta. Den har lange stængler med hvide blomster, det er måske lidt svært at se.
Nu vil jeg ud at køre det sidste grus ud, så Anders kan komme igang med at lægge fliser. Jeg glæder mig så meget til, at det er færdigt.

6 kommentarer:

Susanne sagde ...

Hvor bliver det altså bare frodigt hos dig i år med alle de frølinger du har produceret. Det bliver spændende at se det hele, når det springer ud.

Jeg elsker krydderurter og har også en del forskellige. Og chili er et must. I år har jeg kun sået én til os selv, men jeg regner med, at jeg skal have fat i et par stykker fra Toftehøjgaard som er i god vækst.

Unknown sagde ...

Det ser rigtigt hyggeligt ud med alle
de pelargonier. Jeg må også se at få placeret mine. -Men jeg er altid så bange for at få dem solbleget.

Gitte sagde ...

Du har bare gang i meget i år. Mine dahlia er kommet direkte i jorden, så håber jeg de kommer op. Mine pelargonier skal i drivhuset så snart det er blevet gjort rent. De blomstrer fint ude i garagen i vindueskarmen.

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Utroligt så meget glæde du har af dit orangeri.Som du skriver så er det blevet dit fristed,hvor du rigtig kan udfolde dig.Du har godt nok også mange blomster og frølinger.Så du er da beskæftiget i din fritid.
God aften knus Jette

Solbakken sagde ...

Ja, du har indrettet orangeriet rigtig hyggeligt. Jeg glæder mig også til vi bliver færdig med vores drivhus, hvilket vil gøre livet meget lettere, når jeg skal så, prikle, håndtere småplanter osv. Jeg forstår godt, du nyder det færdige orangeri.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres kommentarer. Dem blev jeg glad for. Jeg var i det filosofiske hjørne men siden da har jeg været en praktisk gris, der har fået en masse fra hånden!