søndag den 22. juli 2012

Krukkebede og bekæmpelse af lus.

God jord og regelmæssig vanding med regnvand.

Mine krukkebede er plantet i Claus Dalbys krukkejord, købt i Bilka og jeg må sige, at det er virkelig god jord. Planterne er kraftige og fulde af knopper. Selvom det har regnet meget, så vander jeg regelmæssigt, så krukkerne ikke når at tørre ud.


Her er det tallerkensmækkerne Milkmade.


De er plantet i altankasser og det er først nu, at de er begyndt at blomstre. Jeg tror, der kommer rigtig mange blomster. Tallerkensmækkere skulle ifølge det jeg har læst, være gode til at holde lus væk, men jeg så i dag, at der var lidt lus i dem, så jeg ved ikke om det er rigtigt!


Mit store dahliakrukkebed er også fuld af knopper. For en uges tid siden var der lus på blomsterstænglerne og jeg tog derfor en spand med varmt vand opblandet med brun sæbe og sprit, ca en dl af hver til ca. tre liter vand og så havde jeg en stofhandske på, som jeg dyppede ned i sæbevandet og gnubbede blomsterstænglerne for at fjerne lussene. Jeg sørgede for, at stofhandsken hele tiden var godt våd og sæbevandet løb ned af stænglen og ned i "krogene" i planten, så alle lussene blev fjernet.


Det har været ret effektivt, men der er dog kommet en lille smule igen på nye blomsterstængler, så jeg må ud og gentage processen. Arbejdet er dog hurtigt overstået, fordi jeg opdager lussene inden de bliver for mange. På billedet ovenfor har der ikke været lus.


Her er det pelargonien Blue Sybill, den har jeg tre af i ampler ovenover krukkebedene.


En mørkløvet dahlia i mit pink- og purpurfarvede bed. Jeg mener, den hedder Bishop.


En pink dahlia i samme bed. I dette bed er lussene endnu ikke kommet igen!


Cosmos, som er sået direkte i krukken er også på vej. Den skulle gerne blive pink.


En trækasse med pelargonier ude i indkørslen.


Mit oliventræskrukkebed, som jeg ikke er helt tilfreds med. Haveklinten fik jeg til blogtræf på Samsø, den har en smuk blomsterfarve, men det skulle have været en lammeøre. Stedmoderblomsterne skal klippes i bund, så de skyder påny. Til venstre vokser en hvid bønne, som jeg har fået af Bente fra Elmbjergs Have. Det var meningen, at beddet kun skulle være gråt og hvidt, men jeg fik ingen hvide sommerblomster i år, for inden jeg syntes, der var vejr til at plante sommerblomster ud, var de næsten ikke til at skaffe nogen steder.


Mit oliventræ er jeg meget glad for. Der er mange små hvide bær i det. Sidste år var bunden plantet til med hvide flittiglise, men dem har jeg ikke kunnet finde i år. Til vinter vil jeg så hvide sommerblomster i orangeriet og grå planter, så skal jeg lave et forhåbentlig frodigt krukkebed her ved indgangsdøren.
Derudover vil jeg gerne skaffe mig nogle flere gamle trækasser og stille frem langs husmuren med duftpelargonier og nogle krukker imellem med hvide og grå planter.

8 kommentarer:

Signe sagde ...

Hvor ser det bare godt ud med alle dine krukker Birgitte.
Jeg har heller ikke nået at få sået så mange sommerblomster i år. Dem jeg nok kommer til at savne mest er mine stolte kavalerer. Jeg håber, der dukker et par selvsåede op rundt omkring.
Og tak for opskriften på dit lusse-middel - det kunne være, man skulle prøve.
Ha' en skøn dag!
Knus Signe

Høneballehaven sagde ...

Ja krukker har du mange af, det ser flot ud. Dine tallerkensmækkere er også fine og frodige.
Træls med lusene, dem er der mange af i år.

Karina sagde ...

Flotte krukker. Dine tallerkensmækkere ser skønne ud. Mine blev ædt op af et eller andet, så der kan jeg slet ikke være med.
God dag

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Flotte tallerkensmækker.Og sikke mange krukker du har allevegne,med dejlige blomster i Der er da noget at vande hver dag.
Kan være at jeg skulle afprøve dit råd mod lus.knus Jette

Bente sagde ...

De tallerkensmækkere er smukke. Jeg har EN der er overlevet formentlig et snegleangreb. Men det ser da fin og frodigt ud med dine mange krukker!
Jeg tror den bønne du viser, må være den bordeauxfarvede bønne. Den er jeg selv glad for. Desværre har jeg ingen i år, da også de er bleve spist af sneglene! Så den ender med, at jeg må så alt i krukker!

Fra frø til blomst sagde ...

Det hele ser fantastisk ud hos dig. Jeg har også mange lus på b.la dahlia, så jeg tror jeg vil prøve din opskrift :-)

Landbohaven sagde ...

Alt ser bare rigtig godt ud.
Ha´ en god aften.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres søde kommentarer. Jeg bliver glad, hvis I kan bruge min opskrift, den virker i hvert fald.
Ja, jeg synes også, at mine krukker er ved at være fine, nu begynder det hele at springe ud, så jeg nyder det i fulde drag!