onsdag den 10. februar 2016

Såsæson skudt i gang.

Lilla indianermynte og sort kornblomst.
I går lykkedes det mig at få sået ovennævnte. Jeg skulle lige have fat i noget jord og komme mig efter influenzaen, som dog stadig halter lidt. Jeg tror, jeg har feber i dag, men det går da heldigvis fremad.


Det blev til 19 potter med hver. Der var en rimelig god temperatur i orangeriet i går eftermiddags og solen havde også været fremme lidt, men jeg tog godt med tøj på alligevel.
Jeg går ind for genbrug og disse foliebakker er fra en restaurant, hvor vi fik mad fra til Anders' fødselsdag i sommers. De er ret store og har plads til 19 7 cm's potter. Jeg har vist 4 af disse bakker. Jeg gemmer også kødbakker fra supermarkederne, som er ligeså gode at have såpotter i. Det er så godt, at man kan vande i bunden for når frøene spirer, skal man passe på med rodhalsråd, som spirerne kan få, hvis de har det for fugtigt. Samtidigt strør jeg vermiculite i et tyndt lag øverst i potten, som også holder på fugten på en god måde, som også er med til at undgå rodhalsråd.



Lilla indianermynte, som tiltrækker både bier og humlebier og faktisk har en ret god duft.


Sort kornblomst Black Ball.
Begge blomster havde jeg i krukker sidste sæson og det vil jeg have igen, for de trivedes rigtig godt og blomstrede længe. Denne kornblomst led dog noget over forsommerens mange dage med blæst og fik en grofacon henad i stedet for at fylde hele potten ud, men det gik ikke ud over blomstringen. Jeg håber på mindre blæst i den kommende sæson!
Begge planter blev også sået i orangeriet sidste år og jeg havde flere krukker med hver.

En af de næste dage, skal jeg så lyserød dværglupin og gul jakobsstige. De skal nemlig også sås nu, selvom temperaturen er lav, da de begge er stauder.


Her ser man lyserød dværglupin, som har vævet sig ind i den dobbelte cosmos. Lupinen er ikke helt så hårdfør som andre lupiner, så jeg sår den hvert år på denne årstid. Sidste år havde jeg den i krukker for første gang og den var faktisk noget mere frodig end de forrige år, hvor jeg havde plantet den ud i bede. 


Gul Jakobsstige er noget anderledes end den blå og den hvide. De gule blomster er trompetformede, men løvet er det samme. Jeg synes, de gør sig rigtig godt sammen med andre gule og sammen med hvide og grønne blomster. Jeg fik en lille stikling af Lisbeth fra Pelargonieklubben for nogle år siden og tog frø. Sidenhen har jeg sået dem hver eneste år, den er faktisk fuld hårdfør og har overvintret i krukker. Jeg har den kun i krukker. Efter et par år kommer den til at se lidt træls ud i krukken, så derfor vil jeg fortsætte med at så nye planter hvert år, så de altid er frodige og blomsterrige. De trives ligeså godt i både sol og skygge. Dem er jeg meget glad for!

Desværre er der ikke meget liv i de hostafrø, jeg såede for en måneds tid siden. Der er endnu ingen spirer, selvom jeg har placeret dem både koldt og varmt, men jeg har endnu ikke opgivet håbet. Måske er spireevnen i frøene ikke længere god, da de er fra forrige år!

8 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Fint ting du har sået, den gule Jakobsstige har jeg også haft, måske har jeg den endnu.

Fru Friis sagde ...

Jeg var jo så heldig at få frø fra dig, af den gule jakobsstige. Jeg har dog haft lidt problemer med at placere den, det er som om de fine blomster forsvinder lidt. Derfor er det en rigtig god ide at sætte dem i krukker, det vil jeg huske.

Tim Skovrup sagde ...

ja... det er skønt at komme igang med såning igen :) mine de første frø er også kommet i jorden sidste weekend :)

Henrik Mikaelsen Havehjernen sagde ...

Hej Birgitte
Man føler rigtigt at havesæsonen er skudt igang når man får sået- dejligt! Men jeg skal hele tiden minde mig om at der stadig er laaaaang tid til planterne kan komme ud, for jeg har ikke noget drivhus...alt er i vindueskarme i stuen og køkkenet. Så mådehold er vist vejen frem for mig :-)
Hilsen Henrik Havehjerne

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Hvor er jeg glad for, at Lisbeth og Fru Friis også har den gule Jakobsstige. Jeg håber, I får fornøjelse af den igen i år.!
Ja, det er dejligt at vi så småt kan begynde på lidt haveliv.
Jeg kender godt det, at vindueskarmene inde i huset bliver taget i brug. Sådan har det også været for mig i rigtig mange år, før vi fik råd til vores dejlige rum.

Eliane Petersen sagde ...

Hej Birgitte.
Tak for nogle gode lærerige indlæg,.....jeg har også lige læst om at tage stiklinger fra pelargonier.
Hvor varmt har du det i dit orangeri? Skal der ikke være temmelig varmt, for at frøene kan spire? Der er kun 10 grader i vores orangeri, for vi har en del Kamelia´er, der gerne vil have den temperatur.
Jeg kunne måske få dem til at spire på det varme gulv i badeværelset og så flytte dem til orangeriet, så snart de spirer?
Håber du har tid til at svare mig.
Kærlig hilsen Eliane

Birgitte sagde ...

Hej Eliane. Jeg har også ca. 10 grader i mit orangeri. De frø, jeg sår, er staudefrø og de skal have kulde for at spire og er også længe om at spire. Jeg venter med sommerblomstfrøene i en måned mere:)
Vedrørende pelargoniestiklinger går jeg igang i nærmeste fremtid. Min erfaring er, at stiklingerne skal stå ret fugtigt de første par uger og det gør ikke noget, at temperaturen ikke er højere. I vores orangeri stiger temperaturen i første halvdel af marts og så plejer pelargoniestiklingerne at komme igang. Samtidig skyder moder-pelargonierne med nye blade og i løbet af marts måned kommer de rigtig i gang og så begynder jeg også at vande mere regelmæssigt.
Håber, det var svar på dit spørgsmål.
Mange hilsner fra Birgitte.

Eliane Petersen sagde ...

Hej Lisbeth.
Tak for dit svar og dine gode råd. Det er netop staudefrø jeg vil så nu, så jeg vil gå i gang med at vaske potterne.
Mange hilsner fra Eliane