tirsdag den 28. april 2015

Tulipantid.

Jeg håber, vi snart får regn!
Det begynder at blive noget tørt udenfor, så jeg har vandet krukkerne i dag.


Jeg nyder de lysegule tulipaner i østbedet og det er så spændende at se hvor meget de er sprunget ud, når jeg kommer hjem fra arbejde. Jeg synes næsten de er smukkest sådan som de står nu!


Pæonerne vokser også godt i bedet, men det kan man ikke se på disse billeder. Sidste år blomstrede kun den ene slags, jeg håber alle pæonerne blomster i år. Jeg har seks i bedet.


Foran køkkendøren er der lilla tulipaner. De står en del i skygge, så de er ikke så langt endnu. Der er også narcisser i to krukker.


Kobjælder i fuldt flor. Jeg har to planter.
Jeg må indrømme, at lidt regn ville være kærkomment. 

mandag den 27. april 2015

Ferskner og småplanter

Der er gang i den!
Ferskentræet er fuld af frugter, måske behøver man ikke at pensle for at bestøve hver eneste blomst, men kunne nøjes med nogle :)


Træet står hele året rundt i orangeriet og det er meningen, at det skal vokse op ad et espalier. Frugterne er på størrelse med mirabeller lige nu.


Der skal vist tyndes lidt ud. Træet er plantet i en stor krukke i gartnermuld og så har jeg gødet med Animex organisk gødning - ca. en håndfuld for en 3-4 uger siden. Jeg vil gøde det på samme måde som med frugttræer og bærbuske udenfor og ligeså ofte. Der er allerede lodent skind på frugterne. Jeg fik træet i sommers, så det er spændende :)


Jeg har købt nogle småplanter fra Odenia og de er bare rigtig finde og sunde. Det kan virkelig anbefales. Jeg købte 7 x 6 forskellige slags, som jeg har pottet op.


Her er det en blåsort staudesalvie.


Petuniaerne er allerede i blomst.


Jeg købte blandt andet også marguritten Daisy. Den skal plantes under Oliventræet havde jeg tænkt mig. Jeg husker ikke alle navnene på planterne, men jeg har helt styr på, hvor de skal plantes ud om et par uger!


Mine frøsåede småplanter vokser som om de fik betalt for det og flere er vokset helt ud af potterne.


Jeg har besluttet mig for, at denne uge er store prikle uge.


Heldigvis har jeg priklet mange om allerede. Jeg ved ikke rigtig hvad der er gået af mig, men jeg har aldrig haft så mange frøplanter før og jeg er også overrasket over grokraften, måske hænger det sammen med de sidste par ugers solskinsvejr, så de har haft meget lys og varme og vand (:)), som de får rigeligt af.


Her er det voksurt, som jeg har sået rigtig mange af. Jeg håber, jeg har meget plads i haven og tror nok, jeg skal have fat i ca. 10 nye krukker. Jeg tror min grænse er nået nu, jeg kan ikke overkomme flere krukker og planter, når jeg har fået fat i de 10 mere.

Nu er denne forårssæson afsluttet med foredrag i orangeriet og jeg er meget tilfreds. Jeg annoncerede 8 aftener og de 6 var næsten helt udsolgt. Det er jeg meget glad for. Jeg starter op igen til efteråret!

lørdag den 18. april 2015

"Magnolia-pinden" og forårssol.

Min pind holder trit med alle andre magnolier, såvidt jeg kan se på bloggene rundt omkring.
Jeg er så stolt af min lille pind.


Der er fire knopper i den. Den er vokset godt, siden jeg fik den, men der går nok nogle år endnu, før man kan sige, at det er et rigtigt træ:)
Bagved pinden vokser klatrerosen Gerbe.


Nu er tulipanerne for alvor på vej.


Der er både tidlige og sene tulipaner.

I dag har jeg siddet nogle timer i en havestol og nydt solen samt alle småfuglene, der spiser frø, jeg har lagt i fuglehuset. Der var næsten ingen vind og solen havde magt. Jeg tænkte, at haven også skulle nydes og bare opholde sig der uden at arbejde! Der er mange fugle i haven og de er igang med at bygge reder, det var en meget afslappende forestilling.


Perlehyacinterne står fint nu, de bar bredt sig  og jeg skal passe på, når jeg luger, at de små løg ikke ryger med i farten.


I går blev jeg færdig med det blå og lilla bed. 
Jeg glæder mig til at alle mine frøplanter skal plantes ud. Der er så mange nye spændende slags.


Efter at have siddet et par timer i solen, måtte jeg igang:) Dette lille bed er fyldt med lammeører hele vejen rundt og så er der stjerneskærm, kongelys og digitalis. Jeg byggede bedet op sidste år og er spændt på, hvordan sammensætningen tager sig ud.


Bærbedet blev også luget. Der skal tilføres noget organisk gødning eller i hvert fald kompost.


Hyacinterne er i fuldt flor nu og de dufter bare så godt.
Det store trekantede bed fik jeg revet igennem med riven. Der var ikke noget ukrudt af betydning. Jeg mangler at luge skyggebedet og rosenbedet med tæppepileurt, men det må vente et par uger, da skyggebedet er helt fyldt med løgvækster på spring og tæppepileurten er ikke rigtig kommet igang endnu. Det er ikke rigtig til at komme til uden at trampe rundt på løgvæksterne.
I morgen vil jeg luge mellem fliserne og slå græsset!

torsdag den 16. april 2015

Pink, purpur og lyserød.

Flere dahliaknolde blev plantet ud i dag.
Inden krukkerne blev plantet til, blev sten og fliser rengjort. Det tog noget tid at samle visne blade og grene op, men bagefter var det en god følelse, at det var gjort. Fliserne blev fejet og stenene blev revet igennem, da alt det visne var væk!


Pink og purpur dahliaknolde i dette bed, hvor der også er mørke heuchera, som blev plantet om og et par krukker med purpur kongelys. De har også selvsået sig i stenene og fik lov til at blive. Jeg syntes, det var lidt hyggeligt:) Den tomme krukke er til rød rævehale og så skal der flere krukker til, for jeg har nemlig sået sorte kornblomster. Pladsproblemet har jeg ikke rigtig løst endnu, men det skal det nok blive.


Sådan så det ud sidste år.


Det lyserøde bed blev også plantet til, der er dog stadig mange tomme krukker, da rigtig mange sommerblomster skal plantes ud her ultimo maj.
Krukkerne med stauder har klaret vinteren fint:


Her er det lyserød staudesalvie, som er på vej.


Lyserød katteurt.


Lyserød astilbe. Når planterne er blevet lidt større, planter jeg dem nok om i nyt jord.
Jeg har også en lyserød spydverbena og der er små røde skud i krukken, så jeg tror, den også kommer op:)


Juli måned sidste år. Der var ikke helt den samme blomsterrigdom som året før, og det vil jeg gerne gøre noget ved i år, så derfor kommer der en del nye frøplanter ud i krukker og flere af samme slags af de sædvanlige (f.eks. mamelukærme, petuniaer og lyserøde pelargonier).

I morgen er det det blå og lilla bed, som skal rengøres og gøres klar.

tirsdag den 14. april 2015

Det første krukkebed tilplantet.

Det citrongule dahliabed blev plantet her til aften.
Knoldene var fine og spændstige og nogle af dem var ved at spire. De andre år har jeg plantet knoldene ud sidst i april, men i år tager jeg chancen en uge tidligere!


Jeg fik også gjort rent i stenene, hvor jeg fjernede en del visne blade og stængler. Det var godt at få det gjort.


Dahliaknoldene kan godt klare det, hvis der skulle komme en smule nattefrost.
Der er 10 krukker med dahlier, 2 krukker med gul vidunderblomst (som også danner knolde), en hvid digitalis og en gul solhat, der har stået ude hele vinteren.
Jeg tror, jeg fortsætter med det pink og purpurfarvede i morgen.

søndag den 12. april 2015

Staudemarken ved Tina nær Aabybro.

På udflugt med gode venner.
I dag blev Anders og jeg hentet kl. 10 og så kørte vi til Staudemarken. Anders og Karsten gik en tur i den smukke natur og Hanne og jeg samt Hannes mor på 89 gik løs i Staudemarken!


I går aftes tjekkede jeg hjemmesiden www.staudemarken.dk og skrev op, hvad jeg gerne ville købe.


To Rørblomst mørk (Penstemon), tre hestemynte (lyserød). Gul akeleje Yellow Queen, en hollandsk hestemynte, som jeg fik helt særligt, for den var ikke til salg! Farven ukendt. En stjerneskærm Primadonna, som også er mørk, to showaurikler.


Nu har jeg ni showaurikler:)


Jeg er helt vild med showaurikler og vil gerne have en eller anden pæn opstilling i haven, hvor de rigtig kan komme til sin ret. Jeg har ikke løsningen endnu, men når de skal ud, placerer jeg dem nok rundt omkring på de små borde, indtil jeg finder på noget rigtig smart.


Tina var meget gavmild og gav os en hel del småplanter, som vi fik lov til at dele imellem os. Der var blandt andet sølvsalvie og spansk digitalis og så kan jeg simpelthen ikke huske hvad resten var, men det er altsammen stauder, der skal ud i haven.
Hanne mente, at det var fordi, jeg er lidt berømt her i Nordjylland, at vi fik så mange småplanter:) Men Tina kender også Anders fra gamle dage, så det kan muligvis også spille ind. Eller også var det fordi, det var overskudsplanter:)
Det var en meget positiv oplevelse, hvor vi afsluttede besøget med kaffe i det store drivhus og fik en snak om hele det store arbejde Tina lægger i Staudemarken. Det var virkelig interessant og planterne er så fine og sunde og så er priserne meget billige. Det var bare så spændende og meget anbefalelsesværdigt.

lørdag den 11. april 2015

Ud med citrustræerne!

I dag tog jeg chancen og bar alle mine middelhavstræer ud i haven!
Alle træerne er plantet om i ny citrusjord, som jeg har købt på Gug Planteskole. Det indeholder de stoffer, der er nødvendige for at træerne sætter frugter. (Mangan og jern).


De er sat på deres vanlige plads i haven efter omplantningen. Citrontræet står bagest og der er nok ca. 10 grønne citroner på det. Til højre står appelsintræet og som man kan se, er der rigtig mange frugter på det.


Til venstre står mit limetræ og så er der to mindre potter med stueappelsiner (Citrus calamandina). Hvis der kommer nattefrost, vil jeg pakke dem ind i gamle dynebetræk, men de kan godt tåle en lille smule frost. En af årsagerne til, at jeg besluttede mig for at tage dem ud allerede nu, var, at citrontræet og appelsintræet havde fået et mindre angreb af bladlus. Nu har jeg sprøjtet og skrubbet begge træer (alle blade) med brun sæbevand iblandet lidt sprit og håber, at udelivet kan gøre det sidste. Der kom nogle ordentlige regnbyger sidst på eftermiddagen og det kan citrustræer rigtig godt lide!


Jeg fik en sæk citrusjord i overskud og den vil jeg forsøge at sælge til en god pris til mine kommende foredragsgæster! Det kan jo være, der er nogen, der kan bruge det.


Oliventræet kom også ud på sin vanlige plads. I år lader jeg mit lille zinkbord blive stående som selskab. Jeg har bestilt småplanter hos Odenia og får 2 x 6 småplanter, som er med hvide blomster. De skal plantes i murerbaljerne under de to træer, der står i dette bed. Bedet er med grå og hvide farver!


Eukalyptustræet, som jeg har fået foræret, er vokset godt. Men desværre vokser det noget skævt. Efter dette billede blev taget, vendte jeg potten, så træet støtter op ad muren i håb om, at det kan rette det lidt op. Det skal nok også plantes i en murerbalje på et tidspunkt. Zinkpotten er nok ved at være for lille. Jeg har endnu ikke haft frugter på det, så det har jeg til gode:)
Det har været rigtig varmt  i dag og jeg kan hilse og sige, at det var god gymnastik er flytte rundt på træerne. Godt at jeg også har en sækkevogn!

onsdag den 8. april 2015

Genbrugsløg

Nu er der ved at være gang i løgkrukkerne.
Både i bede og krukke er løgvæksterne godt på vej. Dem i bedene er langt de fleste genbrugsløg. Jeg læste et sted at disse løg ikke altid bliver til noget det første år, men år to efter de er plantet ud, så er de bedre til at danne knopper.


Disse tulipaner er dog nye, som blev plantet i efteråret i krukken. Jeg kan desværre ikke huske hvad de hedder.



Dette er genbrugs-hyacinter City of Harlem. Jeg tror, de er kommet op allesammen og så dufter de meget kraftigt.


Endnu en med City of Harlem - også genbrug.


Østbedet er helt plantet til med tulipanløg. Disse botaniske sprang ud for et par dage siden.


Der er da mange knopper overalt. Farverne er hvide og lysegule. Jeg tror, Østbedet ville vinde en løg-skønhedskonkurrence i år i forhold til de sidste par år, for jeg har ikke haft så mange tulipaner i knop her før! Det er alle genbrugsløg, som primært blev plantet i krukker om efteråret. Næste efterår er de blevet plantet ud her.


Disse er fra i år.


Det er første gang jeg har hvide perlehyacinter og jeg har allerede fundet en plads til dem i et bed, når de er visnet ned.


Hvide hyacinter fra i år.


I skyggebedet har jeg mest narcisser og de er flinke til at komme op år efter år.


Bedet op til vejen er også godt plantet til med løg, både tulipaner, hyacinter og narcisser.


Der er også lidt påskeliljer, som er købt i Netto for nogle år siden.
Næsten alle løg køber jeg på nettet hos det samme firma år efter år. Jeg synes, kvaliteten er virkelig god og så er priserne rimelige. Adressen er www.vildmedblomster.dk



Disse er også fra i år.


Iris germanica blev flyttet i sensommeren sidste år fordi de stod for vådt og for skyggefuldt. Jeg håber sådan de vil blomstre i år!

I næste uge hvor vi har ferie håber og tror jeg på, at løgvæksterne for alvor springer ud. Med denne varme er det i hvert fald en mulighed, jeg håber ikke, jeg er for optimistisk, men hvor kunne det være rart at gå rundt og se på alle blomsterne!