tirsdag den 4. september 2012

"Inspektion" og Træpillebrændeovn

Lidt havebilleder fra i dag den 4.september.
På torsdag efter arbejde kommer mine kolleger og vores chef her for at se vores orangeri. Jeg har haft fri i dag, fordi træpillebrændeovnen blev leveret og monteret. Jeg har været i fuld gang lige siden tidligt i morges, for der skal være pænt, når de kommer!


Brændeovnen er bare smart. Den tænder selv op, når man trykker på startknappen. Først hælder man træpiller oveni og sætter strøm til. Den starter op med at hælde nogle træpiller ned i kammeret og så kommer der kort tid efter en flamme. Man kan indstille den til hvor mange grader, den skal varme op til. Der er en cirkulator indbygget, som sender varmen ud i rummet. Man kan også indstille flammestørrelsen og hvor længe, den skal være tændt. Den kan brænde i 30 timer. Derudover kan man programmere den med en timer, så hvis man for eksempel vil spise morgenmad kl. 9 en vintermorgen i orangeriet, så kan man programmere den til at starte kl. 7, så der er varmt, når morgenmaden er klar. Det er da genialt?


I weekenden fik jeg luget næsten hele haven og i dag har jeg klippet visne blomster væk overalt og fjernet ukrudt mellem fliserne i indkørslen, foran huset og langs med den ene side.
Mine Italian White solsikker er meget flotte i år og der er mange i hver plante.


Anders har gjort et eller andet ved min mobiltelefon, så kameraet er blevet i orden igen. Jeg synes i hvert fald, at billederne er gode nok. Her er det mit cremegule dahliabed. Nogle af dahlierne er lidt senere i år end de plejer at være. Jeg tror, det skyldes den kolde forsommer! Men nu er der knopper i alle planterne.


Her er det mine purpurfarvede dahlier. De er rigtig store!


Jeg synes, denne dahlia er meget flot og så er der rigtig mange knopper i den!


Mit teater ser stadig sommerligt ud.


Her kan man se udover det trekantede staudebed. Det er lidt som om, at det begynder at takke af, men heldigvis er der stadig mange blomster. Sølvlys i midten er stadig med knopper.


I spidsen af trekanten har jeg plantet mange purpursolhatte og her ser man nogle af dem.
Jeg synes deres nabo - den småblomstrende rose - klæder dem rigtig godt!


Vores genbo har været så venlig at forære os de sorte sten, som han har fået til overs. Der kunne blive en 15 cm bred kant hele vejen rundt. På denne side, hvor foldedøren er, skal græsset danne kant. Jeg har købt græsfrø til de bare områder, men har ikke haft tid til at så endnu.


Her ser man kanten langs gavlen og her er den kun 10 cm bred.


Her er det den anden side, hvor jeg har mit rosen- og pæonbed. På billedet er Anders ved at lave en afslutning ved stenene, for at de ikke bare skal forsvinde ud i bedet. Han har brugt gamle trykimprægnerede brædder som kant. Først malede han dem halvvejs, så den del, der er nede i jorden, er malet. Derved skulle de gerne holde lidt bedre. Her til aften blev han værdig, men desværre var der for mørkt til at jeg kunne tage billeder.

Nu kommer der lidt rosenbilleder:


Heritage


Jeg har en pelargonie, som var en lille stikling, jeg fik af min mormor, og som jeg nu har nogle stykker af. Den har ikke noget navn, men jeg kalder det for en violpelargonie, fordi blomsterne ligner violer. Måske nogen ved, hvad den hedder?


Mit blå og lilla krukkebed, har jeg soigneret i dag og jeg flyttede et par duftpelargonier ind i orangeriet, for at gøre bedet mere luftigt. Det var efterhånden vokset godt til.


Det er mest grønt nu, jeg tror, lavendlerne og den blå salvie er ved at sige tak for i år. Dahlierne havde en del visne blomster, som nu er klippet af og der er kun knopper tilbage, hvilket er helt OK!!

Til sidst vil jeg lige vise et billede af min rullemaskine. Jeg fik Dansk Pelargonieselskabs medlemsblad i dag og på forsiden var der et billede med en lignende rullemaskine, men jeg synes, min er lidt mere rustik!


Den gule and, er Anders' påfund. Den har været hans søns sovedyr, da han var lille.
Jeg bliver også nødt til at sætte et billede på af min chili. Den er ved at blive helt træagtig og der er chili på den!


Jeg håber, mine kolleger og vores chef kan lide, hvad de kommer til at se. Nu har jeg i hvertfald gjort, hvad jeg kunne for at det skulle se pænt ud. Vi bliver 11 til en forfriskning i orangeriet, når de kommer og så er der middag bagefter med tre retter mad. Jeg har forberedt en del i dag og i morgen laver jeg maden, så den er lige til at varme på torsdag, når de kommer. Jeg glæder mig meget til det.
Min chef har været forbi her til aften med en hel del til orangeriet, men det vil jeg først skrive om i morgen. Han gjorde mig meget glad!

12 kommentarer:

Gitte sagde ...

Hej Birgitte, Det er blevet så godt i dit orangeri, både inde og ude. De Italian White solsikker er skønne. Træpilleovnen er pæn, og den er da bare smart med programmering og det hele. Det ser også godt ud med kanten langs orangeriet, jeg har også knust granit rundt om mit drivhus.

Gitte

Høneballehaven sagde ...

Selvfølgelig kan de lide det de ser, ellers skulle de da være nogen skarn, det er så flot.
Genialt med den brændeovn, den kan jeg godt forstå, I er glade for.
Den pelargonie fra din mormor er da noget så skøn, den kunne jeg godt overtales til at have i hos mig :o)
Dine italian white solsikker er også forrygende smukke.
Held og lykke med i morgen aften. Glæder mig til at se, hvad du har fået af chefen.

Henrik sagde ...

Gode gæster sætter altid pris på værtindens arbejde, både inde og ude. Det er virkelig blevet fint og komfortabelt, især det sidste element med pilleovnen er vigtigt. Her går I jo fra 8 mdr. sæson til helårs kan jeg forstå. Tillykke med det flotte resultat, glæder mig til at læse hvordan I får det udnyttet henover efteråret og vinteren.
Henrik

Staudefeen sagde ...

Det ser virkelig godt ud hos dig - både i bede og med krukker.

Og jo, det var da genialt med den brændeovn, og det lyder som sådan en, jeg har brug for i mit nye drivhus, der bliver opført i næste uge. Hvor har du købt den?

Kh. Marlene

Jette sagde ...

hej Birgitte.Hvoe ser der bare godt ud i dit orangeri.Og dit nye pillefrø/fyr er da bare genialt.
Jeg håber du får en rigtig hyggelig aften med dine kolleger.Du har da gjort hvad du kan med flotte omgivelser.Knus Jette

Anonym sagde ...

Har fulgt dig et stykke tid og s det ser vildt spændende ud....Har selv fået bygget en glasstue til vores gamle byhus. Bor på Ærø :-) Er lidt spændt på at høre hvad I får at spise , som du kan forberede i forvejen.....3 rettter:-) Det er altid spændende med lidt nye input....Held og lykke med dine gæster.

Hilsen Lone

Bente sagde ...

Ja der sker virkelig noget overalt hos dig lige nu. En god idé med opvarmning, så man kan både forlænge tiden og bruge udestuen til opbevaring.
Jeg tror, det er en engelsk pelargonie, du viser. Jeg har lige udlånt min perlargonie-bog, så jeg kan ikke slå den op for dig.
Men jeg er faktisk med i medlemsbladet denne gang med et spørgsmål om en af mine pelargonier. Så du skriver bare til Villy, så får du garanteret svar.
Sjovt jeg tænkte netop på dig, da jeg så forsiden af Pelargonie Nyt!
God fornøjelse med dine gæster.....og så bliver det spændende, hvad du afslører for os senere.

Jytte sagde ...

Ih du godeste for et dejligt orangeri, du har fået. Stort til lykke med det!
Og så er jeg så vild med din brændeovn, at jeg seriøst overvejer at få indstalleret sådan en i mit orangeri. Kunne du afsløre fabrikatet?
Jeg håber, at I har en god dag i dag torsdag og ønsker god week-end
Jytte
www.danishknitdesign.com

Birgitte sagde ...

Hej Gitte. Tusind tak for din kommentar. Den blev jeg virkelig glad for og jeg synes også, det er blevet pænt med kantstenene.

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar og ja, de kunne godt lide det, de så, så det blev en hyggelig aften, selvom regnede piskede ned og det stormede udenfor, men så var det så meget hyggeligere at være ude i orangeriet!

Hej Henrik. Tusind tak for din kommentar og jeg er glad for, at du følger med her på bloggen. Nu skal vi jo igang med at høste frø og så varer det ikke længe, før vi skal så.

Hej Marlene. Tusind tak for din kommentar. Brændeovnen har jeg købt i Elling Byggemarked. Du kan læse mere og se andre forhandlere på www.ecoteck.dk. Vores model hedder Lisa Plus.

Hej Lone. Tusind tak for din kommentar og jeg er glad for, at du følger med her på bloggen. Vi fik først en skive ristet franskbrød med rucolapesto, mozarellaost og tomater fra drivhuset. Til hovedret fik vi hamburgryggryde, som er en gryderet med hamburgryg i tern, peberfrugter og porrer og hvidløg i en sovs, der er lavet af cremefraiche, fløde og tomatpure. Som krydderi er der brugt karry.
Til dessert fik vi hjemmebagt stikkelsbærtærte med bær fra haven. Det var vistnok en succes!

Hej Bente. Tusind tak for din kommentar. Jeg så godt dit spørgsmål i Pelargoniebladet og vidste med det samme, at det var dig! Ja, jeg syntes det var en sjov forside. Vil spørge Villy om han kender min "violpelargonie", det havde jeg slet ikke tænkt på at jeg kunne!

Hej Jytte. Tusind tak for din kommentar. Ja, som du kan se i mit svar til Marlene, så er der en hjemmeside med træpillebrændeovne, der hedder www.ecoteck.dk Vores model hedder Lisa Plus og er velegnet til at opvarme et rum af vores størrelse.

Staudefeen sagde ...

Tak for svar :-)

Hvad gav I for jeres model?

Kh. Marlene

Birgitte sagde ...

Hej Marlene. Vi gav 17.000 for vores model plus montering (ca.2500)

Staudefeen sagde ...

Ja, jeg fandt godt prisen efterfølgende - skulle også undersøge det for en anden. Men ak... vi troede slet ikke, den var så dyr. Det bliver ikke lige den løsning, vi vælger ;-)

Kh. Marlene