søndag den 6. august 2017

Tørt men blæsende.

I dag regner det ikke, men det blæser en halv pelikan!
så jeg er i gang med at forberede efterårets foredrag:)
Alligevel måtte jeg lige ud og se til haven og få taget nogle billeder. Man kan tydeligt se hvordan, det hele gror og det er en kæmpeglæde når bedene er helt nyanlagte. Planterne har fået en rigtig god start!


"Hosta-truget" er vokset godt til nu. Mit mål var, at hostaerne ville brede sig ud over kanten og det er de i gang med. Dejligt:)
I potterne er det Alunrod, tre forskellige slags og yderst til højre er det en lille trillebør med gul jakobsstige.


Her ser man jakobsstigen lidt tættere på. Blomsterne er noget anderledes end de hvide og blå, idet de ligner små trompeter.


Ampelpileurten trives godt i de 4 potter jeg har rundt omkring. Denne er plantet i en gammel natpotte.


Lakrids tagetes er sjov at spise. (Man spiser de rå blade og de smager meget af lakrids). 


Den mørkeblå lathyrus har jeg haft i haven i 10 år nu. Den har aldrig ændret sig i de 10 år, farven er den samme hvert år. Jeg samler frø ind sidst på sommeren og sår dem i marts/april.


Den lyserøde begyndte jeg med for 3 år siden. Den er meget flot lyserød, synes jeg.


Her er det lilla og blå indianermynte, der blander sig med hinanden. Den lilla er højest. Dem sår jeg også i marts/april. De tiltrækker mange bier og sommerfugle.


Roserne er så småt igang igen. Denne er den ukendte abrikosfarvede. Den har fået sit eget bed og jeg håber, den kan blive en ret stor solitær busk. Den kom lidt bagud i år da jeg flyttede den i maj og den startede faktisk helt forfra, men nu er der knopper i den.


Klatrerosen Parade har virkelig haft en hård medfart og den er bare viljestærk. Den stod opad plankeværket, hvor det stod før, det blev flyttet ned i skellet. Anlægsgartnerens maskine og Anders har kørt og trampet på den, da plankeværket skulle flyttes og sættes op igen. Alligevel, selvom jeg måtte klippe den helt ned, skød den fra bunden. Den skulle flyttes og blev sat i en balje med vand, som den levede af i nogle uger. Derefter i en potte med god jord med hestemøg i endnu nogle uger inden den blev plantet på sit nye sted i et rosenstativ. Nu vokser den rigtig fint og har sørme fået en knop!
Mange af mine roser er blevet flyttet her i foråret og flere har det svært. Jeg håber, vinteren bliver mild, så de kommer godt igennem den og tager revanche til næste forår.


Brother Cadfael har det godt.


Da anlægsgartneren var her i vinters, fik han jo fjernet en del af naboens træer og det har givet så meget mere sollys i haven. Det ses på floksene, som aldrig har blomstret så flot før.


Denne har mørkt løv og dufter af parfume.


De fleste floks i haven er ikke så omfangsrige endnu, de har været i haven i et par år. Et par stykker af dem er stiklingeformeret, men jeg husker ikke hvilke.


Jeg har endnu én, som er i knop og har det flotteste mørke løv. Den står lidt skyggefyldt og jeg kan simpelthen ikke huske farven på den, så jeg venter i spænding på, at den skal blomstre.


Dagliljer har jeg tre forskellige af. Denne her mormor-daglilje, har jeg delt flere gange og nu står den i to grupper med tre planter i hver. Til foråret kan jeg dele den igen, den vokser ret godt. Jeg deler en plante i 4 stykker - potter 3 af dem op og planter den 4. tilbage i bedet. Sådan gør jeg med hver plante, da de er ret store. Dem, jeg havde pottet op i foråret blev revet væk på plantemarked og jeg kunne da også læse i havebladet, at dagliljer er blevet moderne.


Denne her har stået i flere år i skyggebedet og blomstrede aldrig. Derfor gravede jeg den op sidste år og havde den i en potte, der stod i haven ved det lille drivhus. I maj plantede jeg den ud i det nye bed og så skal jeg lige love for, at den kom igang. Den er da fin?
Akkurat det samme er det med endnu en daglilje, der er gul, den er dog færdig med blomstringen for i år, men har været lige så fin.


De lyserøde riddersporer har svært ved at holde sig oprejst i blæsten. Jeg såede dem i januar og jeg glæder mig meget til, at de bliver til store blomsterrige planter, for jeg er helt vild med farven og vil gerne have at de skal fylde godt.


Græselipserne skal slås igen. Det bliver nok først i morgen. De er lidt svære at slå, men heldigvis er vores plæneklipper ikke så bred, så det går lige.


Denne dahlia er lige så stor som en kagetallerken.


Denne er også fin. Sneglene er ikke gået i nogle af dem, men i løbet af næste uge vil jeg lige kigge i bunden af dahliakrukkerne, for måske er der lidt snegle dér. Jeg bliver lidt mistænksom, fordi jeg kun har fundet 8 snegle i bedene og kan ikke lade være med at tænke over hvor de så er? Jeg håber dog lidt, at jeg kan være så heldig, at der bare ikke er flere!


Nu er det 14 dage siden, vi kom hjem fra ferie og det er først i denne weekend, at jeg ikke længere er træt. Det har været rigtig svært at komme af med tidsforskellen og stå tidligt op for at gå på arbejde. Jeg har slet ikke haft tid til at hvile ud og når jeg kommer hjem fra arbejde, har der været så meget herhjemme, der skulle ordnes. Siden i torsdags måtte jeg kapirulere og indse, at jeg skulle slappe af og ikke lavet noget herhjemme. På arbejdet har jeg været alene på kontoret i hele sidste uge og skal også være det i næste uge. Vi plejer at være tre på kontoret, men det er jo ferietid. I dag sov jeg helt til kl. 10, men føler så også for første gang siden vi kom hjem, at energien er ved at være tilbage! 

7 kommentarer:

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Ja !!! det kan være svært at komme sig over tidsforskellen.Men dejlig ser din have ud.Jeg viser også en flot indianermynte.Den fra efteråret.
Flot trug med hosta.Og dejligt at roserne er begyndt at blomstre hos os begge.
Har været på landet i weekenden.Dejligt med et lilleafbræk inden jeg skal flytte.
God søndag Knus Jette

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Godt du er ved at komme ovenpå igen, det er hård kost at være af sted i tre uger og tage direkte hjem på arbejde, så må man slappe af, når man har fri for arbejde. De andre har jo nok siddet alene, mens du var af sted.
Som du selv skriver har dine dagliljer stået i et skyggebed, det kan de ikke lide, så både deling og flytning til et mere solrigt bed har uden tvivl været godt for dem.

marie sagde ...

Uha, det har været en hård omgang for dig at komme i gang med arbejdet igen oven på ferien. Det er sjovt for mig at se, hvor anderledes du indretter din have end vores. Det har sikkert til dels noget med størrelsen at gøre.

Lene sagde ...

Det er så spændende med alt det der sker i din have for tiden.
Det er da flot at du allerede har blomst i den lyserøde ridderspore, jeg såede også nogle godt nok lidt senere, men dem regner jeg ikke med kommer i blomst før næste år. Pas nu på dig selv, sådan en tur tager på kræfterne, tingene løber jo ingen vegne.
mvh
Lene Bedstemorshave

Frk Hall sagde ...

Uhhh kan godt forstå det er svært at komme ovenpå igen. Men hvor er din have frodig, og hvor har du meget skønt. Bliver totalt inspireret og håber vi får en dejlig sensommer til at kompensere for det kedelige vejr vi har haft.

Rigtig god dag til dig Birgitte
Lone

Hos Villa Fryd/ Charlotte Neve Grün sagde ...

Så mange fine ting du har i haven Birgitte.
Jeg vil fluks tage din ide og tage frø fra mine ærteblomster i sensommeren. Det er jo ret dyrt at købe så mange frø.
Håber du snart kommer helt oven på igen. Men det er også en hård start at få på jobbet igen. Sådan helt alene at skulle klare tingene.

Rigtig dejlig søndag
Knus

Charlotte

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak. Det er vel nok dejligt at komme hjem og blogge med så skønne nogle mennesker:) Ja, vejret har været rigtig dejligt i dag for en gangs skyld.
Ja, jeg tror, når man har en lille have, så er det svært at skabe mange rum og gå på mange opdagelser, så størrelsen sætter virkelig sine begrænsninger!
Jeg håber også august bliver rigtig dejlig:)