mandag den 8. september 2014

Stiklinger af roser, lavendler, buksbom og andet.

Stiklingerne er sat for snart to uger siden og ser fine ud.
Lavendelstiklingerne er en måned gamle, så jeg vil tro, de har et lille rodnet, men det er nok ikke alle der er blevet til noget! Roserne og buksbom ser fine ud. Det samme gør brogetbladet helichrysum, krysanthemum og måske også astilbe, selvom den ser lidt vissen ud!


Jeg har lavet to potter med roser, den ene er James Galway og den anden er Brother Cadfael. De er halvanden uge gamle. Jeg har klippet topskud af ca. 10 cm lange. Derefter fjernede jeg de nederste blade, så jeg fik en stængel på ca. 4 cm. Nederst på stænglen lavede jeg et skråt snit med en skarp kniv, da rødderne så vil dannes på dette sted. Jeg klippede blade af, så der ca. er 2-4 blade på hver stængel. Jorden er blomstermuld blandet med mere end en tredjedel grus, og vandet godt igennem. Da rosenstiklinger skal have næsten 100% fugtighed har jeg sat en plastikpose over med to huller i toppen.


Jeg holder jorden godt fugtig. Når de har slået rod, lader jeg dem stå i potten frostfrit i orangeriet til foråret, hvor jeg så vil potte dem op. Min plan er, at de skal plantes ud i krukker, hvis alt går vel, men der går nok et år mere, før det begynder at ligne en færdig plante, så man skal være tålmodig.


I denne flamingokasse har jeg 12 potter med 5 lavendelstiklinger i hver. Som man kan se, er der da nogen, der er grønne, men jeg kan se, at ikke alle bliver til noget. I en potte har jeg brogetbladet helichrysum og i endnu en potte er der katteurt og så er der en potte med krysanthemum og astilbe. Astilbe er jeg usikker på om man kan stiklingeformere og den ser da også noget vissen ud, men de andre er da fine grønne endnu.


Chokolademynte vokser udover potterne og nogle stiklinger har ligefrem sat blomster! Stiklingerne er ca. 1,5 måned gamle.


I denne kasse er der 15 potter med 4 buksbomstiklinger i hver. Alle stiklingerne er topskud, som er ca. 10 cm lange. De nederste blade er fjernet, så der er ca. 4 cm stængel, som er sat i blomstermuld med mere end en tredjedel grus og godt vandet igennem. Disse stiklinger håber jeg meget på, bliver til noget allesammen, da jeg gerne vil have en hæk rundt om mit bærbed. Jeg har fået lov til at klippe stiklingerne fra en stor busk hos min genbo!
Lavendelstiklingerne er sideskud, som er revet af, da de danner rødder på denne hæl. De øvrige stiklinger har jeg behandlet på samme måde som buksbomstiklingerne. De er klippet af som 10 cm lange topskud, hvor de nederste blade er fjernet.


Frøindsamlingen er godt igang, men mange af mine blomster er slet ikke begyndt at sætte frø endnu, så jeg tror, jeg kommer til at samle frø ind langt ind i efteråret!
Min foredragsvirksomhed er blevet udvidet, så jeg nu også har en aftale væk hjemmefra, med en havekreds og her skal jeg blandt andet fortælle om såning og have frø med, så det glæder jeg mig meget til at forberede!


I går var jeg med Pelargonieklubben Nordjylland til Lille Vildmosecenter, som holdt Mosens dag og vi havde en stand med pelargonier. Vi fik solgt lidt stiklinger, selvom vi er langt henne på sæsonen. Jeg købte denne dørkrans i en anden bod. Den er lavet af Sct.Hansurt-blomster og så tror jeg, det er små lærkekogler. Det grå ved jeg ikke rigtig hvad er. Jeg synes, den er meget flot!


Pelargonierne i orangeriet står rigtig flotte lige nu og de er allesammen lige blevet nurset!
Jeg er så glad for, at alle pelargonierne, inklusive mine stiklinger, står så flotte lige nu, for jeg starter op med foredrag i næste uge og har tilmeldinger til to foredrag indtil videre. Det bliver så hyggeligt at få besøg i orangeriet! Det går over stok og sten (Denne sætning er næsten blevet mit motto for det har været sådan hele sommeren!!) Og jeg nyder det! Men engang imellem trækker jeg stikket ud et par dage og laver alt muligt andet end haverelaterede ting og derefter er jeg SÅ klar igen! I denne weekend har jeg blandt andet sejlet i en motorbåd på fjorden, og holdt vagt for der var svømmekonkurrence tværs over fjorden og alle både skulle holdes væk, sålænge svømmekonkurrencen stod på. Det var alletiders.Jeg er gammel roer og har deltaget i en del kapsejlads, så jeg trives også fint på fjorden hvor jeg kender farvandet rigtig godt. Jeg savner dog ikke roningen og har det fint med at det er slut, men derfor at det sjovt at komme ud at sejle i en motorbåd. Jeg har taget den lille styrmandseksamen for mange år siden, og jeg kan faktisk godt huske de fleste søfartsregler. Det var en rigtig god oplevelse sammen med vores gode naboer!

3 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Det var da en hyggelig måde at slappe af på.
Tak for den gode gennemgang af stiklingeformering, især af roserne. Jeg har prøvet med en enkelt, men jeg er vist ikke ihærdig nok, og glemmer potten, så den ikke få vand nok.
Jeg kan huske, jeg har lovet dig frø af chrysantemum, men har du ikke også ønsket frø af Anisisop?

Birgitte sagde ...

Hej Lisbeth. Tusind tak for din besked. Det var godt, at du kunne bruge min viden! Jo, jeg vil rigtig gerne have frø af krysanthemum og anisisop. Måske har jeg noget i bytte, der kunne være interessant?

Høneballehaven sagde ...

Jeg skal nok tage frø til dig og sende. Hvis vi ses i det nye år, vil jeg gerne have en ampelpileurt, den er så fin.