onsdag den 4. oktober 2017

Det er de små ting, der gør forskellen.

Et gammeldags udtryk, jeg er kommet til at tænke over.
Nu da omlægningen af haven er ved at være færdig, er det gået op for mig, at det, der vil få haven til at være spændende og interessant ikke kun er selve strukturen i haven, men i nok endnu højere grad de små tiltag. Det er også det, jeg synes er det sværeste.


Det har ikke været svært at ændre haven ud fra planen - det har været hårdt med al det graveri, men de små ting, der forhåbentlig vil gøre, at man har lyst til at gå på opdagelse, skal man nok altid arbejde med.


Jeg kan godt lide at tænke i farver, som er det, jeg tager udganspunkt i, når jeg laver et bed. Farverne skal gerne passe sammen og først derefter tænker jeg på former og løv. Her er det en lyserød ridderspore, som er sat sammen med andre lyserøde, mørkere lyserøde og purpur farver.


Højden er også en udfordring. Jeg ønsker at mange af mine planter, vil nå en højde på mindst en meter, men alligevel skal højden variere lidt, da det får det til at se ud som om, at planterne altid har stået der. Det tror jeg også, er med til at gøre bedene mere harmoniske at se på.


Jeg er ved at plante under plantevæggene og ønsker nogle planter, der når en halv meter op og skal få blikket til at søge derhen og give lyst til at studere nærmere. Jeg har kun fundet ud af at plante på den ene side indtil videre. Jeg ønsker ikke at plante ens foran de to plantevægge, da jeg synes, det bliver for planlagt. I stedet må man gerne studere og tænke aha, til mine valg. Her er det f.eks. en purpur vortemælk, to purpurfarvede alunrod, en mor barn og en martsviol. Ved den anden væg er der plantet 4 lungeurt Sissinghurst white. Hvad der skal være på den anden side, er jeg ved at have plads. Det bliver planter, jeg flytter fra et andet sted.


Hvis ikke de klatreroser, der skal vokse op her af disse to espalierer, fylder dem godt ud og blomstrer meget, så bliver oplevelsen jo nok noget kedelig.


Hvis ikke jeg får klippet græs og holder kanterne skarpe, så bliver oplevelsen også noget ærgerlig.
Jeg tror på, at hvis disse ting er lykkedes, så bliver jeg rigtig godt glad og tilfreds med min "nye" have. Det vigtigste er, at resultatet af mit arbejde gør mig glad, for det er jo mig, der går derude og det er mig, der skal passe haven og luge og holde pænt. Så hvis der er noget ved havens indretning, der frastøder mig - det kunne være nogle farver, der er sat forkert sammen, ja så bliver det hele noget trælst og så er der ikke andet at gøre end at lave det om! Det er det, jeg mener med at det er de små ting, der gør forskellen.

Grunden til omlægningen af hele haven skyldes, at jeg ikke længere kunne se nogle muligheder i haven, som den så ud før, og det gjorde mig rastløs og jeg løb tør for idéer. Selvom haven er meget lille, så synes jeg, at omlægningen har udvidet haven - der er blevet flere og større bede, der er tænkt i højden og græsarealerne er også mere spændende og der kan stadig plantes en hel del, så måske kan man godt fornemme, at jeg glæder mig så meget til at opleve haven til næste år, når det hele er lidt mere etableret.

8 kommentarer:

Casa Rosen- en Kolonihaveblog sagde ...

Hej Birgitte
Jeg glæder mig max meget til at se din have nu hvor den er færdig. Det ser så super godt med plantevæggene.
Du har lagt et kæmpe arbejde i din have og det er lykkedes at skabe nye rum og få din kreativitet med blomsterne/planterne til at blomstre. Jeg glæder mig virkeligt på dine vegne :o)

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Selvfølgelig glæder du dig til at se resultatet næste år, det første år med nyplantning kan man aldrig helt se, hvordan det bliver. Så det bliver spændende at se det næste år, det gør heller ikke noget, hvis du skal flytte en plante eller to, der må gerne være noget nyt at tænke over og evt. lave om på. Du ved jo, at en have aldrig bliver færdig, for så er den kedelig og selvfølgelig er det meget vigtigt, at du selv er tilfreds, det kan du godt være, for du/I har lavet et stort stykke arbejde.

marie sagde ...

De små ting er vel nærmest toppen på kransekagen. Her om efteråret ser helt nyanlagte bede ikke alt for spændende ud, så jeg forstår godt, at du er spændt.

Birgitte sagde ...

Hej alle tre. Tusind tak skal I have, hvor er jeg glad for jeres kommentarer. Det var lige hvad jeg havde brug for. Når man går ude i haven det meste af tiden alene, så er det så bekræftende, når I har lyst til at følge med og glæde jer på mine vegne. Mange tak.

Anette Krogh Pedersen sagde ...

Det er dejligt at du er blevet glad og tilfreds med resultatet, for hvor har det været en stor opgave for dig. Til næste år vil det se helt fantastisk ud, når planterne vokser sig til, og du kan bruge mere tid på at nyde.
En have bliver heldigvis aldrig helt færdig, der er altid lidt der kan blive en tand bedre, eller man får lyst at afprøve noget nyt.
Tillykke med at det store arbejde er slut og med det fine resultat.

Kærlig hilsen Anette

Frk. Anemone sagde ...

Tillykke med det flotte resultat, det har jo været et knoklearbejde for dig med den haveomlægning, men resultatet er til at få øje på!
Ombrydning af græsarealer, espalier og højde, nye bede, plankeværk og en masse fine detaljer. Kan godt forstå at du glæder dig meget til næste år.

Birgitte sagde ...

Hej Anette og Frk. Anemone. Mange tak. Det er jeg virkelig glad for at få at vide! Ja, jeg glæder mig rigtig meget til næste år!

UplayOnline sagde ...

Jeg glæder mig virkeligt på dine vegne :o)


korean porn