torsdag den 31. oktober 2013

Flytning af æbletræ og lugning af bærbed

I dag fik jeg flyttet æbletræet ca. en meter væk.
Træet stod i vejen for havemøblerne, så derfor har jeg flyttet det væk, men ikke længere væk end at det kan danne skygge, når det vokser noget mere op.


Træet var meget nemt at flytte, for det havde ikke så stort et rodnet. Jeg skal lige have kørt noget jord på dér hvor der stod før. Som man kan se, går det nok nogle år endnu, før det danner skygge over havemøbler! Frugttræer skal man flytte om efteråret, når der ikke er flere frugter på det. Hvis træet er stort, kan man starte i slutningen af september med at grave en kant rundt om stammen, ca. lige så stor som kronen. På den måde får man kappet de store rødder og træet får en periode frem til nu til at sætte nye rødder tæt på stammen, så klarer det meget bedre at blive flyttet.


Det ser ud til, at nogen har spist af stammen! Er der nogen, der ved, hvad man skal smøre træet med for at undgå yderligere skade. Er det dyreblod?


Bærbedet er blevet luget i dag. Der var så mange jordbærstiklinger, som jeg måtte hive op. De havde spredt sig helt ud i græsset. det lykkes mig nogenlunde at genskabe rækkerne, men jeg lodt mange nye planter være, da moderplanterne stod ret langt fra hinanden.



Det limegrønne og abrikosfarvede bed er blevet ryddet og luget. Alle zinniaer og grønne rævehaler er rykket op, da de så noget triste ud. Der var godt nok stadig få blomster i zinniaerne, men jeg tog en hård beslutning og fjernede det hele. Samtidig fik jeg klippet kanten rundt om. Jeg fik taget frø af både zinnia og rævehalerne.


Jeg har ventet med at grave den sidste dahlia op, da den havde så mange knopper og blomster. Den kan stadig lidt, men der er snart ikke flere blomster tilbage, så i næste uge bliver den nok gravet op.
I aften skal vi have gæster, jeg skal koge hummerhaler, som vi skal have til forret med noget brød, derfor har jeg først tid til at blogge senere i aften - sengetid? det er lige meget, for jeg har ferie og i dag blev jeg helt færdig med hovedrengøring i huset. Nu er der rent overalt og inde bag alle hjørner og kanter. I morgen har jeg hele dagen i haven, så skulle jeg gerne blive færdig. Jeg mangler at luge mellem tæppepileurterne og så skal jeg lige se på det store staudebed, da det er noget tid siden, jeg sidst har luget dér!
Herefter skal jeg lige luge mellem fliserne i indkørslen og forhåbentlig bliver der snart så tørt, så jeg kan feje alle fliser. Indtil videre har det været rigtig dejligt at holde ferie og det var tiltrængt. Anders og jeg har også hygget rigtig meget mellem alle praktiske gøremål, men tiden går næsten alt for hurtigt.

onsdag den 30. oktober 2013

Såtid - alle materialer er gjort klar!

Nu skal der sås stauder!

I går vaskede jeg mine såmaterialer i sæbevand, så de nu er klar til næste sæson. Jeg har også mange såpotter, som er gjort rent tidligere. Dem bruger jeg til nogle frø og hovedsageligt til at prikle ud i.
Der skal sås lupiner (gule og lyserøde), rød kvan, gul staudedigitalis, blå, hvid og gul jakobsstige og showaurikler samt pyrenæisk storkenæb.


Sådan så plantebordet ud i foråret. Jeg glæder mig til dette skatkammer igen!

I dag har jeg arbejdet hele eftermiddagen i haven, vejret har været fint. Jeg har fået lavet diverse ting og forberedt noget til i morgen, men det vil jeg først skrive om dér!
Nu vil jeg gøre ligesom Lisbeth fra Høneballehaven og skrive: "Her kommer dagens roser":
(Det har jeg virkelig glædet mig til at kunne!)


James Galway.


Knopper i Mary Magdalene (ærgerligt at det er lidt uklart)


Brother Cadfael.


Knopper i The Shepherd. Jeg håber, de når at springe ud.


Ukendt rose, men jeg har et langt bed langs med huset med denne.
Det var hvad jeg havde at vise i dag. Jeg nyder min ferie, som nu er halvvejs, det går så hurtigt, jeg ville ønske, jeg kunne holde tiden lidt tilbage, men det er der vist ingen, der er herre over!

søndag den 27. oktober 2013

Bænken fik nyt liv

På opfordring af nogle af jer andre havebloggere...
valgte jeg at beholde vores gamle havebænk, som ikke længere kan bruges som siddeplads. Nu har den fået en plads i indkørslen overfor vores hoveddør. Jeg vil pynte den på mange forskellige måder hele året og synes dét er rigtig hyggeligt.


Når vandtønden bliver tømt, skal den flyttes lidt mere til venstre, så bænken kommer til at stå lidt mere i midten. Jeg pyntede den lige lidt hurtigt i går med lanterner, da vi skulle have gæster til aften. Bænken står opad udhuset, som er overfor hovedhuset og man kan kigge ud på den fra køkkenet.


Her er lysene tændt i lanternerne. Jeg har en aflang kurv, som jeg kunne tænke mig at fylde med små flade sten og så vil jeg gerne have nogle potter med lidt mere spændende planter end dem på billedet, for de er ved at takke af for denne sæson. Jeg har ca. 10 lanterner i alt, så det skal nok blive rigtig godt, når jeg er færdig med at pynte op rundt omkring huset!

lørdag den 26. oktober 2013

Brogetbladet hosta og frø og link til min have i TV

I dag har jeg været på havebesøg
På besøg hos Lone, som havde en kasse med potter med brogetbladet hosta, som jeg måtte få til mit skyggebed. Jeg har også fået frø af brogetbladet hosta af Høneballehaven, så nu skal jeg igang og fylde det inderste af skyggebedet op. Jeg tror, jeg får i hvert fald 10 forskellige sorter inden jeg er færdig og de er alle brogetbladet.


I onsdags var min have i TV, det var den jo også i sommers og for 14 dage siden fik jeg en mail fra TV-selskabet om, at de havde udvalgt min have som den mest spændende, derfor skulle jeg i fjernsynet igen.

I kan se udsendelsen her

Jeg blev godt nok meget stolt og glad og kunne næsten ikke tro det.
Inden udsendelsen gik i gang havde jeg lavet en god middag til Anders og jeg, som vi indtog i orangeriet.


Jeg havde lavet bøf med løg i flødesovs og kartofler til. Det var rigtig godt. Den sidste uges tid har det været varmt nok i orangeriet til at vi har kunnet spise aftensmad derude. Så det var en god aften!.

tirsdag den 22. oktober 2013

Grønt er godt for øjnene og lige kanter er godt for mine øjne!

I morgen skal jeg jo så i TV igen
Jeg bliver glad, hvis jer, der kan se TVNord, vil gense programmet. Jeg er ret stolt over, at TV-selskabet har udvalgt min have som den mest spændende!


Mit krukkebed ved køkkendøren ud til haven er stadig fint grønt. Jeg er spændt på om det forbliver sådan hele vinteren, da det er første år jeg har planterne. Det er gul kløver, gul Jakobsstige, matrem og gul løvehale. På bænken har jeg et par pelargonier, som får lov at stå lidt endnu, da der er lunt nok.


I dag var græsset tørt nok til at klippe kanter. Jeg er så glad for resultatet, da jeg synes, det ser pænt og ordentligt ud.


Det er da en fryd for øjet!!!


Som I kan se, er denne palme skæv. Derfor har jeg besluttet mig for at save den midt over og lave en ny plante af toppen. Det er meget nemt, man sætter bare stammen ned i en potte med pottemuld og sørger for, at holde den til den våde side. Så slår den rod og begynder at vokse.
Den skal bruges til foræring i familien. Det bliver mit projekt i morgen.

søndag den 20. oktober 2013

Hygge i regn og kulde!! Mit havebord blev til plantebord

Det var råkoldt at plante løg i dag, men nu er det gjort!
Det blev til ni store krukker, som nu er sat ud i afdeling D i udhuset, hvor de kan stå i tørvejr. Jeg har lagt brædder over krukkerne for at holde mus væk. Det plejer at virke, jeg har endnu aldrig haft problemer med at løgene bliver spist.


For et stykke tid siden læste jeg hos Frøken Solhat, at hun havde savet sit havebord midt over og bruger det nu som plantebord. Den idé har jeg adopteret, da vores havebord efter 10 år var helt kaput. Jeg vil bruge mit plantebord til potter med stauder med henblik på salg, så man kan på en måde sige, at jeg har fået et hjørne med en lille planteskole.


Jeg har lavet otte halvstore potter med tæppepileurten Daarjeling Red med ca. 10 stiklinger i hver potte. Jeg håber, de når at slå rod og blive til nogle rimelig pæne planter. Jeg stod i regn og blæst og savede bordet igennem og var meget glad for at naboerne ikke var hjemme, for ellers er jeg ret sikker på, de ville tro, jeg var blevet tosset! Bordet er lidt ramponeret og når det er tørt, skal det nok lige have nogle søm hist og pist.


Her er de sørgelige rester af vores havemøbler. Bænken er knækket, så det hele skal køres på lossepladsen. Der er en stol, der stadig kan bruges, den anden stol er også kaput. Det var billige havemøbler og de har holdt i 10 år, så det er da godt gået!


Mine Lewesiaer er sat ind i drivhuset. Det plejer jeg at gøre, for jeg har lært, at de skal stå tørt hele vinteren. De kan sagtens klare frosten, men ikke hvis de er våde!


Mine showaurikler tog jeg ind i går aftes og synes de står fint nu på spisebordet ude i orangeriet. De er vokset godt siden jeg fik dem i sensommeren, så jeg er meget spændt på blomsterne næste år.


Jeg har fire store duftpelargonier, som også kom ind i går. Jeg vil tro, at de er ca. 70 cm høje. De er vokset rigtig meget udendørs og var kommet i nogle større lerpotter inden de kom ud, det har de haft godt af.


Jeg er meget glad for mine duftpelargonier, da jeg synes, det er så fantastisk, at de kan dufte af så mange forskellige ting. For eksempel så dufter den til højre af coca cola. Det er da imponerende!
Jeg har gået ude i ca. tre timer i dag, jeg var meget kold og våd, da jeg kom ind, så efter at have taget et varmt bad, sidder jeg nu i uldtrøjer og joggingtøj og er ganske godt tilfreds!

lørdag den 19. oktober 2013

Citrustræer fulde af frugt og vidunderblomstknolde!

Stor oprydningsdag i haven.
Ca. 35 krukker er blevet tømt og omkring 15 stykker er sat ind i orangeriet. Liljerne er klippet ned og zinkkrukkerne på stakittet er sat ud i udhuset. Afdeling C i udhuset er fyldt med kasser med dahliaknolde - det er en hel rigdom!
Da jeg skulle tømme krukken med vidunderblomst, vidste jeg godt, at den havde dannet knolde, man kan overvintre ligesom dahliaknolde.


I foråret såede jeg vidunderblomst med nogle frø, jeg havde byttet mig til. Nu vil jeg prøve at overvintre knoldene og plante dem ud til foråret, men jeg har også taget frø, jeg skal så.


Eucalyptustræet, som jeg har fået foræret, er sat ind i orangeriet. Det har fået pladsen med klatrestativet. Her havde jeg milkmaid tallerkensmækker i sommers. De er røget ud. 


På citrontræet er der 10 citroner, der er ved at være modne.


På limetræet er der 13 frugter.


På appelsintræet er der hele 22 appelsiner. Jeg skulle nok tynde ud i dem, men jeg kan ikke rigtig få mig til det. Nogle af dem er så småt ved at modnes og blive orange.
Jeg plantede træerne om, da jeg satte dem ud i foråret. De fik middelhavsjord, som jeg købte på den lokale planteskole. I løbet af sommeren har jeg vandet med citrusgødning ca. hver 3.gang og så har jeg såvidt muligt vandet med regnvand, da de ikke rigtig tåler kalk.
Det er andet år jeg har træerne og jeg håber nu, at frugterne ikke falder af, fordi de er kommet indenfor. Jeg har selv båret dem ind uden hjælp af noget som helst. Det var lidt svært, men det gik!
I morgen skal jeg lægge tulipanløg - jeg glæder mig.

onsdag den 16. oktober 2013

Skumringsbilleder af efterårshaven

Kirsebærtræ i forfald og nyslået græs!
I dag blev græsset slået og jeg kan så godt lide en nyslået græsplæne for det er så pænt!
Mit kirsebærtræ er det mest gule i haven lige nu. I morgen skal jeg rive blade sammen og så i haveudsendelsen i aften på TV2Nord, hvordan man kan samle blade på områder med sandet jord ved at lægge et ca. 5-10 cm tykt tæppe af blade ud. De bliver omsat til muld og er en fremragende jordforbedrer!


Jeg har modtaget alle mine forårsløg og har købt jord, så jeg nu kan komme igang med at fylde krukker og potter. Jeg tror og håber, det bliver et overdådigt tulipanflor til foråret. Jeg har snart fået tømt de krukker, der skal tømmes.


Her er mit Magnolia- og rosenhjørne. I bunden er det meningen at jeg skal plante min pyrenæiske geranie ud til foråret. (Jeg skal så den selv). Magnoliatræet får kirsebærrøde store blomster, roserne er lyserøde og geranien bliver lyslilla.


Her er det tre roser Parade med geranium Vision i bunden. Den såede jeg i vinter og plantede ud i forsommeren. Der har været en blomst i den, men roserne har blomstret flittigt og længe selvom planterne ikke er så store endnu.
Jeg har fundet ud af at jeg har et lidt underligt forhold til storkenæb, for jeg kan ikke så godt have det, hvis de bliver for høje, når de skal bruges til bunddække. De skal være lave - ikke ret meget mere end 20 cm høje. 


I staudebedet har jeg en halv meter høj lyserød storkenæb, den står fint dér og så kan jeg godt lide, at de bliver høje når de er under hækken. Det ser godt ud, når de lyserøde blomster fletter sig op i hækken og danner en frodig bund.!


Her er det det ene rosenstativ med rosen Alchymist. Den er vokset godt i år og der var SÅ mange blomster i den her i sommer.


I morgen skulle jeg gerne nå at tage mine citrustræer ind for de lover nattefrost i overmorgen.


Græskanterne skal også klippes, det bliver nok først, når jeg får ferie om halvanden uge. Jeg glæder mig så meget til ferien i år, for det er første gang i 20 år, at jeg skal holde efterårsferie hjemme. I alle de år har jeg været hjemme hos min mormor og hjulpet hende med hovedrengøring, men i år skal Anders og jeg have lidt efterårsferie sammen.


Der er ikke mange blade tilbage på disse roser og frugttræer!
Billederne er taget ved 18.30 tiden med blitz i dag. Der var overskyet og solen var gået bagom genboens hus.

søndag den 13. oktober 2013

Matrem - en fantastisk urt, og jeg skal i TV igen.

Min have blev udvalgt som den mest spændende på TV2Nord i år!
Jeg blev meget overrasket, stolt og beæret i går, da jeg fik en mail fra TV-selskabet. Ud af alle de haver, de har vist hele året, har de valgt min som den mest spændende og derfor genudsender de min have i programmets fulde længde. Det sker onsdag den 23.oktober kl. 19.55 på TVNord.


I dag har jeg klippet de visne frøstande af mine matrem for de er i fuld gang stadigvæk og er nu kommet mere til deres ret. Denne gang er de ikke så høje. Nu synes jeg faktisk, at højden passer bedre til bedet, hvor roserne får lov at være højere. I sommer var Matrem ligeså høj eller nærmest højere end resten af bedet og det var pænt, sålænge roserne var i fuldt flor, for så flettede de sig ind i hinanden.


Det er da fantastisk, at alle Matrem er i fuld blomst endnu. Denne urt har mange utroligt gode egenskaber. Den holder bladlus og andet utøj væk. Derfor har mine roser stået fint i løvet hele sæsonen. Man kan klippe det øverste af urten af og lægge i vand et par dage. Herefter kan man vande med det, hvilket både gøder og dræber utøj. Man kan også tørre buketter og hænge op i drivhuset. Her vil de også kunne holde utøj i ave.


Her er det den enkle Matrem.


Her er det den almindelige. Jeg synes, den er en fin partner til roserne. Jeg var så heldig at jeg fik frø sidste år af Susanne fra Heaven og jeg fik mange planter ud af dem. Nu har jeg høstet rigeligt med frø selv, men vil holde øje med om de kommer igen. Jeg har fået at vide, at når først man har matrem i haven, så er de der altid. Heldigvis har jeg frøene, hvis ikke de kommer igen næste år. Planten har en bestemt urteduft og måske er det duften, der holder utøj væk?
Jeg har haft tralvt i haven i dag og fået tømt over halvdelen er mine dahliakrukker. Knoldene er lagt i trækasser foret med aviser og sat ud i udhuset. Jeg skal love for, at fysikken er blevet brugt i dag!

lørdag den 12. oktober 2013

Vinterklart orangeri!

Nu er orangeriet rengjort, vindueskarme, bænke og gulv er vasket i brun sæbe.
Alle pelargonierne er nurset, alt det visne er plukket væk. De er endnu ikke gået i vinterhi, da de stadig sætter mange knopper, det er nok det milde vejr. Dermed er der også stadig en behagelig temperatur i orangeriet.


Jeg må erkende, at orangeriet ikke ser sådan ud altid - selvom jeg ville ønske det - men det er ikke altid nemt at nå det hele, når man skal passe arbejde, hus, have, mand, familie og venner.


Det skal dog ikke forhindre mig i at sætte nogle mål, som er, at gå en runde engang om ugen og fjerne alt det visne. Så burde det se nogenlunde godt ud hele tiden.


Jeg er så glad for alle mine pelargonier og især er det en stor fornøjelse at dele interessen i Pelargonieklubben Nordjylland. Her får jeg så mange gode tips og idéer. Og også mange pelargoniestiklinger, jeg ikke kan skaffe andre steder.


Min yngste niece er lige startet på gymnasiet og hun siger, at hun skal noget stort med sit liv. Det synes jeg er herligt og må indrømme, at jeg er kommet frem til det samme med mig selv. Jeg fylder nemlig 50 år næste sommer og har besluttet, at så skal der også ske noget stort i mit liv!


Jeg har fundet ud af hvad det skal være og vil holde det hemmeligt indtil videre. Men jeg er ikke så god til at holde på en hemmelighed, når det handler om noget godt og spændende, så derfor har jeg røbet det for Anders, min bror og min ældste niece. Især min niece tror på, det bliver en succes!


Jeg kan dog gå så vidt som at sige, at det har noget med haven at gøre! 
De sidste to måneder har været hårde for Anders og mig, men nu begynder vi at have en normal dagligdag igen og så kommer min energi og gåpåmod tilbage. Med alt det der skal ske, så VIL jeg holde det hele pænt og ordentligt, så jeg kan være rigtig tilfreds.


Mit arbejde som Pelargonieklubben Nordjyllands webmaster har ligget stille hele sommeren, men det bliver snart sat en ende på. Dette job er jeg glad for, at jeg har fået og når først hjemmesiden er kommet op at køre og blevet officiel, så skulle jeg gerne være over alle forhindringer og så er jeg spændt på modtagelsen.


Som I nok kan regne ud, så har jeg meget spændende og indholdsrige ting at se frem imod.


Jeg synes, at jeg er kommet på den rigtige hylde med min haveinteresse og med pelargonierne og klubben. Jeg trives rigtig godt med det og det betyder også, at jeg aldrig keder mig!
Det næste, der skal ske med orangeriet, er, at vinduespudseren kommer forbi og vasker vinduer og tag både udvendigt og indvendigt. Herefter skal middelhavstræerne ind og alle mine pelargonier, der står ude. Jeg håber, vejret holder sådan her bare 14 dage mere, så passer det nemlig rigtig fint med min tidsplan!


Hele huset har også fået en omgang indenfor i dag. I morgen skal jeg i haven. Hovedformålet er at få tømt nogle flere krukker og så er alle min forårsløg ankommet. De skal i krukker!
Dette indlæg blev vist med en masse tanker, men jeg har bare så meget godt at se frem til. Det allerbedste er dog, at Anders har det godt og snart er så god som ny efter sin operation.