torsdag den 26. januar 2017

At være model.

Min svigermor på snart 88 år går til portrættegning.
I dag skulle hun være model for de andre tegnere på holdet. De skulle male hendes portræt på tre timer. Det gik godt og hun fik den bedste tegning efterfølgende, som hun kan få med sig hjem næste gang.


I min have er der mange modeller. De kappes næsten om at blive fotograferet. Her er det en dahlia og dusksalvie, som jeg synes klæder hinanden godt. Her er det gammeldags Mamelukærme, som er sået i orangeriet. Det gør jeg hvert år. De første frø, jeg fik, er fra min svigermors have. Den er meget blomsterrig og en favorit-model.


Vidunderblomsten er også en favorit-model. Den danner knolde i jorden ligesom dahlia, men kan også meget nemt frøformeres. Jeg gør begge dele. Frøplanterne er noget hurtigere til at vokse op og blomstre end de knolde jeg sætter i jord hvert år. I år vil jeg prøve at sætte knoldene i potter i orangeriet i februar i håb om, at de starter tidligere.


Pelargonierne er i min have dronningerne over dem alle. Hvis jeg skulle være dommer i en modelkonkurrence hvor pelargonierne optræder, ville de løbe afsted med førstepladsen:)


De ville dog få stærk konkurrence af Cleopatra (Min magnolia).


Tredjepladsen ville helt klart gå til den dobbelte cosmos.
Men der findes jo mange flere modeller, det er bare lige med at opdage dem, så de kan blive vist frem i al deres pomp og pragt!


Dem, der iklæder sig lyserøde farver, er helt klart en favorit i sig selv her i min have. Disse purpur solhatte har jeg også selv sået. De har desværre en tendens til at forsvinde, da konkurrencen fra de andre planter er for hård. De kræver meget lys og luft og skal stå lidt tørt for at trives.


En mandlig flot model er Kongeliljen. De skal flyttes senere i år. Jeg tror ikke, de trives dér, hvor de er nu, de bliver ikke til så meget, synes jeg. De skal have bedre betingelser.


En udenlandsk model, som også er en favorit, er ampel-pileurt. (Frøene er købt i Amerika). Den bliver der spurgt meget til, når jeg holder åben have. Der er mange, der gerne vil have frø.


Jeg må ikke glemme roserne, da de også er dronninger i haven. Man kan kombinere roser med mange forskellige stauder og sommerblomster. Hvis det lykkes, opstår der romantik, synes jeg!

Egentlig så er alle planterne i haven gode modeller, når de trives. Faktisk går jeg ikke så meget op i udseendet, men når det gælder planter, må de rigtig gerne kappes rigtig meget om opmærksomheden og jo mere, de stråler jo bedre. Sådan er det vel også med de mennesker, man holder af.
Jeg er meget spændt på, at se min svigermors portræt.

5 kommentarer:

Anette Krogh Pedersen sagde ...

Ja der er mange modeller i haven, den ene mere uimodståelig end den anden. skønne sommerbilleder.
Spændende med din svigermor der sad model.

Kærlig hilsen Anette

Høneballehaven sagde ...

Herligt indlæg om modeller, der er heldigvis mange i vores haver. Jeg har en haveveninde som har været croquismodel, det er nok ikke det, din svigermor har været :)
Vær forsigtig med din kongelilje, det kan være, den har formeret sig, så du får flere løg af den, det kunne da være godt.

Jørn Møller Jensen sagde ...

Hej Birgitte.
Dejligt med en have fyldt med modeller.

Birgitte sagde ...

Hej alle tre. Mange tak. Ja, jeg er meget glad for mit billedarkiv, det bruger jeg til mange formål og er en god hukommelse også. Jeg bruger det en del,når jeg skal huske hvilke plantekombinationer, jeg syntes, fungerede godt og så også for at huske farverne, når jeg skal så blomster til næste sæson. Det kan godt være svært at huske, når man kun har frøene:)

Frk. Anemone sagde ...

Skønne modeller ;)