søndag den 24. april 2016

Haveglæder

I et indlæg fra november 2011 skriver jeg om haveglæder
og får helt lyst til at repetere det. Det er fra et ugeblad, jeg læste om videnskaben og forskning i haver.


Man har forsket i sammenhængen mellem haven, naturen og menneskers helbred og er kommet frem til at haven er helbredende.


Vi mennesker er født som naturfolk og har et behov for at være i nærheden af alt levende. Hvis vi har et indendørs arbejde, hvor vi har travlt og arbejder hårdt hele dagen, er det en lease for sjælen at komme udenfor. Det kan enten være at arbejde i haven eller gå en tur i skoven. Vi trives, når vi gør det, vi er skabt til.


Når vi arbejder i haven, er det vigtigt at få pulsen op og komme til at svede - det er sundt. Samtidig kommer vi i en form for meditationstilstand, hvor vi holder op med at tænke og analysere.


Hjernen begynder at arbejde med sine kreative sider og bruger sanserne, som bringer minder frem. Det kan være dufte af blomster, der minder om ens barndomshave. Eller smagen af blåbær eller duften af syrener, som man måske husker fra sine bedsteforældres have.


Når vi kommer i denne meditationstilstand, kan vi give slip på den stressede hverdag på kontoret og bare være i nuet. Tingene får et helt andet perspektiv, når man ser de små planter udvikle sig og sætte plantekombinationer sammen, som vi kan lide at se på. Det foregår i et helt andet tempo, og giver velvære.


Det betyder ikke, at haven så skal være perfekt. Det skal den ikke. For hvis haven bliver en pligt og man hele tiden føler, at man ikke når at arbejde i den og ukrudtet vælter op og man ærgrer sig over det, så er det ikke længere sundt for krop og sjæl.
Det skal ikke være maratonarbejde, men det er vigtigt, at havearbejdet bliver delt over flere dage.


Det er nemlig vigtigt, at man slapper af i haven!


I 2011 noterede jeg 5 helbredende tips - de kommer her:

Varm op før havearbejdet med en rask gåtur.
Arbejd så du bliver svedig og forpustet
Ikke noget med maratonarbejde, men del arbejdet op over flere dage
Varier de forskellige opgaver i haven
Bøj benene ikke ryggen.


Disse tips tror jeg, alle vi havefolk benytter os af. Måske ikke dem alle 5, men nok de fleste.


Jeg havde også noteret mig 6 enkelte tips for et godt velbefindende:

Arbejd og nyd haven, gå ofte i skoven. Vi er skabt til det.
Tag børnene med, så lærer de også at sætte pris på vækster og dyr og får det godt
Hvis du ingen have har, så plantere 3 krukker mindst
Genopfrisk gode minder, gerne igennem velkendte planter med duft
Hæng pæne billeder med natur på væggen
Arbejde i haven er godt, men steder til at hvile og spise er lige så vigtigt.


Igennem årene har jeg af og til tænkt over, hvad det er haven giver mig og udover ovennævnte, så synes jeg også, den har udviklet mig - især det at dele haven med andre.
Der er noget i mig, der bare gerne vil dele min glæde i haven med andre og det er grunden til, at jeg holder foredrag og åben have.


Jeg er meget taknemmelig for, at jeg har fået de muligheder og også at få positiv respons tilbage. De sidste par dage har jeg forberedt foredraget "Sådan får du mere ud af din have", som jeg skal holde på tirsdag. Det er totalt udsolgt, og jeg håber meget, gæsterne får noget ud af det!


Men jeg har slet ikke lyst til at det skal stoppe dér. Jeg vil gerne endnu mere og overvejer en del muligheder, men det skal også gerne passes ind med mit arbejdsliv.


Det er lige med at finde en balance, så man kan nå det hele og jeg er så heldig at min mand bakker mig hundrede procent op.


Billederne er fra i dag. Disse hyacinter har jeg plantet ud i krukker 3 år i træk, men nu ser det ud til, at de ikke rigtig udvikler sig, så jeg vil plante dem ud i bedene senere på sæsonen i håb om, at de kan udvikle sig bedre dér.


Vi har haft et helt fantastisk vejr her i bededagsferien, men i dag har der været flere haglbyger ind imellem. I går morges gik vi en kilometer ned til en stor sø med en badebro, hvor vi satte os og nød solen og blishønsene, der svømmede rundt. Det var meget idyllisk og fredfyldt. Klokken var ikke engang ni.


I morges var jeg en times tid ude i haven, men ellers har jeg siddet her foran computeren. Jeg har mit eget værelse og på værelset ved siden af, sidder Anders foran sin computer. Det er også hyggeligt!

6 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Hej Birgitte
Jeg kan nikke genkendende til alt hvad du skriver, det er et godt indlæg, jeg håber, mange læser det.
Jeg har det som du, jeg holder også åben have, fordi jeg gerne vil dele min have med andre haveelskere. Det er spændende at snakke have med nogle, som har samme interesse.
Bent og jeg sidder også ved hver sin computer :) lige nu regner det her, men det var fint i formiddag.

Livsnyderhaven.dk sagde ...

Altid godt at blive mindet om det. Du kan tro jeg glæder mig til på tirsdag, det er altid godt med nye indput.

God søndag!

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Dejligt og tænktsomt indlæg.Elsker også at være sammen med mennesker med andre haveelskere.
Og dejligt at du kan formidle dit i dine foredrag.
Har været til plantemarked i dag i det smukkeste vejr.
Og fik da fine planter med hjem.
God aften Knus Jette

Jette sagde ...

Hej Igen.Fik vist lige pludret i min kommentar.
Men du ved hvad jeg mener Jette

Vivi sagde ...

Fint indlæg :-)
Det er da fantastisk, at du kan melde udsolgt til dit foredrag :-)
Det er nu også lidt spændende, hvad det er du mere går og rumsterer med - håber du får mulighed for at føre dine drømme ud i virkeligheden.
Jeg går også og roder med en masse tanker/planer, men synes virkelig det er svært at finde tid til at forene dem med et fuldtidsjob og en have på vej.

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Mange tak for jeres kommentarer. Dem er jeg meget glad for! Ja tiden farer afsted og nu er der gået en hel uge. Vejret de sidste mange dage har ikke været for godt og jeg kan se, at al den regn gør, at ukrudtet vælter op. Jeg håber på godt vejr i morgen, så skal jeg i haven lige fra tidligt til sent!