onsdag den 29. januar 2014

Det lilla og lyserøde krukkebed

Ved gavlen af orangeriet lagde vi fliser til at sætte krukker på
da jeg arrangerede mit største krukkebed i forsommeren sidste år. Stortset alle krukkerne var med frøplanter, jeg selv havde sået. Det skal i hvert fald gentages i år, for jeg var så glad for det!


Jeg har omkring 130 krukker i alt i haven og de skulle vandes hveranden dag. Det er et hyggeligt arbejde, som tager ca. 1,5 time og med det gode vejr, vi havde hele sommeren, var det en god udebeskæftigelse.


Alle krukkerne i bedet er sommerblomster og jeg har samlet frø ind af det hele, så jeg kan så igen i år. Sommerblomster sår jeg medio marts, hvor varmen begynder at stige i orangeriet og frøene kan spire. Der var hele sommeren rigtig mange blomster i bedet og det var meget sjovt at tage billeder af det hele. På dette billede er det gammeldags mamelukærme, voksurt, dahlia og hængepetunia.


Her er det Dr.Ingrid Pelargonier og pragtkærte. (Den er købt). Der var en del Dr.Ingrid Pelargonier i bedet, som jeg selv havde lavet af stiklinger og så havde jeg også sat et par store duftpelargonier med lilla blomster i bedet.


Her er det Vidunderblomst. På billedet er der endnu mange knopper og jo længere vi kom hen på sæsonen, jo flere blomster var der i den. Jeg har også samlet frø af denne og så er jeg så heldig, at jeg har fået frø af en gul også. Vidunderblomst danner knolde i jorden ligesom dahlier og dem har jeg overvintret for at se, om jeg kan få noget ud af dem til foråret!


Her er det voksurt. Den synes jeg, er rigtig sjov og flot og så passer farven godt sammen med lyserødt.
Jeg kan godt lide at kaste mig ud i projekter og synes, det er rigtig spændende at prøve noget nyt og sådan er det med dette bed. Der er meget at tænke på, både højderne i bedet, blomsterformer og løvets farver og former. Variationen og sammensætningen er det sjoveste. Jeg havde af de fleste krukker en 2-3 stykker med samme slags plante, der stod mellem hinanden. Jeg synes, det gav et harmonisk og roligt udseende.


Kæmpeverbena er jeg rigtig glad for, at jeg har fået i haven, den har jeg samlet rigtig mange frø ind af. Her er den sammen med dahlier og gammeldags mamelukærme.

De fleste af planterne i bedet ville aldrig være blevet til noget, hvis ikke det var fordi, jeg bytter mig til frø og også får nogle foræret. Disse frø har givet mig en fantastisk blomsterrig have og givet mig mulighed for virkelig at planlægge mine bede, så jeg på forhånd ved, hvad der skal være i bedet. Det ville have været helt umuligt for mig, hvis jeg skulle rundt en hel masse steder for at købe planterne, så var jeg aldrig blevet færdig og havde sikkert slet ikke haft råd til den store variation, jeg nu har i haven. Det ville også have været besværligt at komme rundt fordi vi ikke har bil. Så mine frø er en stor rigdom for mig. Så er det så heldigt arrangeret, at jeg elsker at så og frø- og stiklingeformere. Det er jo derfor jeg har fået mit orangeri!


Nederst i højre hjørne har jeg mit krydderurtebed. Måske finder jeg en ny plads til dem i den kommende sæson. Lige nu overvintrer de i orangeriet. Jeg syntes ikke de helt passede ind i bedet. Jeg har faktisk ikke talt, hvor mange krukker, bedet består af, men jeg gætter på en ca. 35 til 40 stykker.
Lyserøde blomster er min yndlingsfarve, fordi den passer så godt til grønt og så findes der så mange forskellige planter med lyserøde blomster. Det sætter jeg pris på!

9 kommentarer:

Susanne sagde ...

Det ser rigtigt godt ud - et stort arbejde, men det hele værd :-)

Vivi sagde ...

Det er superflot med dine krukkebede. Sikke et arbejde at holde plante på den måde. Det er helt fantastisk så meget du får ud af dine frø :-) Ih.... og åhh.....hvor jeg glæder mig til, jeg får et drivhus igen - håber det sker indenfor de næste 3-4 år.

Bente sagde ...

Du er virkelig også en knag til at lave planter fra frø. Hatten af for dig og det store arbejde, du lægger i dine krukker. Flot Birgitte!

Høneballehaven sagde ...

En imponerende samling Birgitte, det er virkelig flot. Godt du har dit orangeri, som gør det meget nemmere for dig, men også uden det klarede du det flot. DU har i hvert fald grønne fingre. Godt gået.

www.AnettesFlora.com sagde ...

Hej Birgitte!

Sikke et fantastisk syn, utroligt smukt, tak for kigget:-)

Med hilsen Anette

Anonym sagde ...

Det er fantasitisk hvad man kan få ud af et lille frø! Og det er smukt med så mange krukker sat sammen som du gør. Men jeg må nok erkende at vandingsarbejdet bliver for meget for mig. Så jeg nøjes med færre krukker og glæder mig over dine :-)

Jette sagde ...

Hej Birgitte.Superflot ser det ud med alle dine krukker.
Dejligt at du har dit orangeri til at forspire alle dine blomster.
Imponerende at du orker at vande så mange krukker.
God dag knus Jette

Frk. Anemone sagde ...

Ja, grønne fingre, det må du nok sige, Lisbeth - det er helt utroligt hvad Birgitte får ud af sin have.

Det er så flot med alle dine krukker og et stort arbejde med at så, prikle, plante og vande - men når man så ser dine overdådige bede, så er man bare solgt til stanglakrids :)

Knus Ulla

Birgitte sagde ...

Hej allesammen. Tusind tak for jeres søde kommentarer. Hvor blev jeg glad! Det gør det ekstra sjovt og inspirerende, når man kan dele sine anstrengelser her i blogland. Ja, jeg er også rigtig glad for dette bed og glæder mig allerede til at fylde krukkerne igen!