søndag den 19. august 2012

Morgenbilleder

Velkommen til min have.


Her er vores havedør fra køkkenet, som er taget ude fra vejen. De to krukker med kristtjørnene er nye. For en uge siden fragtede vi dem hjem på cykeltraileren og havde også 120 liter jord. Det var et frygtelig tungt læs og vi skulle cykle 10 kilometer hjem med det. Heldigvis holdt cykeltraileren til vægten og alt kom hjem i helskindet stand.


Her ser man stakittet med mine dr. Ingrid pelargonier og nyresnerler. Hvis man går lidt til venstre for huset, starter vores indkørsel dér.


Indkørslen er stor og bred. Jeg har to krukkebede dér.


Dette er oliventræsbedet ved døren. Man kan også godt se, at bønnen har fået mange bordeaux farvede bønner. De skal høstes én af dagene. Min troldepil er vokset meget og jeg håber, den bliver ligeså høj som oliventræet.


Her er det andet bed lige overfor. I går var jeg ude ved Plantebixen sammen med Pelargonieklubben Nordjylland og her fik jeg fat i en helichrysum Petiolare, som jeg har ledt efter hele sommeren. Den skal stiklingeformeres for så vil jeg have dem i altankasserne næste år. Det var så hyggeligt at være afsted hele dagen i går og jeg fik faktisk solgt 4 af mine egne pelargoniestiklinger og så byttede jeg også med én. Jeg tjente 20 kroner stykket, hvoraf de 3 kroner skal gå til klubben. For pengene købte jeg andre pelargonier!

Fra indkørslen går man ud i haven:


Dette her er hvad man ser, når man kigger lige frem. Når man går helt ind og går mod venstre hen mod udhuset, ser man mit gule og hvide dahlia-krukkebed.


Mine Italian White er også sprunget ud nu. De er sået med frø, jeg høstede sidste år.
Når man står foran bedet, så kigger man ud mod indkørslen.


Mine milkmaid tallerkensmækkere er ved at sætte frø og jeg har med vilje ladet dem visne ned allerede for de har tiltrukket kolossale mængder af bier, som af en eller anden årsag syntes skulle flyve ind i orangeriet, så der har været en kraftig summen derinde. Nu er de væk og vi har ikke flere insekter end hvad der normalt er indendøre. Jeg vil dog samle frø fra dem alligevel og så plante dem til næste år i mit limegrønne og abrikosfarvede bed, hvor jeg vil blande dem med de abrikosfarvede tallerkensmækkere.


Hvis vi går videre langs med udhuset i venstre side af haven, har jeg først med lilla og blå krukkebed. Det er vokset kolossalt og jeg må nok snart flytte krukkerne noget mere væk fra hinanden. I går aftes, da jeg vandede, var der en fantastisk parfumeret duft fra mine lathyrus. Det var en hel fornøjelse. Jeg har tre krukker med stativer med disse lathyrus flagship, som også er sået med frø, jeg høstede sidste år.


PÅ den anden side af drivhuset står mit pink- og purpurfarvede krukkebed med mine "blomsterteatre".


Når man vender sig væk fra udhuset og kigger lige frem, kigger man på det limegrønne og abrikosfarvede bed. Desværre er der en fejlfarve i tallerkensmækkerne. Den røde farve skal ikke være der.


Helt nede i venstre hjørne af haven, står min ene laurbærkirsebær. den er kraftigt klippet tilbage på grund af stor frostskade de sidste par vintre og ser nu ikke ud af meget, men den skyder med mange nye skud fra bunden.


Når man står ved det limegrønne og abrikosfarvede bed og kigger mod højre, har man denne udsigt. I søndags lagde Anders en række fliser langs med gavlen af orangeriet og mine to store krukker med dværgsyrenerne blev straks placeret dér.


Hvis man stiller sig ved gavlen og kigger i den retning, hvor havemøblerne står, ser man på det store trekantede staudebed.


Fredag aften havde vi gæster og de roste meget dette bed. Jeg blev rigtig stolt. Jeg er også selv ret tilfreds med det. Det har hjulpet gevaldigt, at jeg plantede flere stauder i det i efteråret og så har jeg gødet i foråret. Jeg synes solhattene forrest er prikken over i'et og der er mange af dem!


På hver side af bedet står mine rosenstativer, her er det stativet med Alchymist, som skyder godt opad. Jeg glæder mig til stativerne er helt groet til og forhåbentlig får mange blomster.


Når man går forbi havemøblerne og forbi gavlen på orangeriet kommer man til mit halvcirkelformede skyggebed. I søndags lugede jeg det grundigt og klippede mange af planterne ned. Samtidig klippede jeg denne laurbærkirskebær i bunden af bedet ned, da også denne var slemt frostskadet. Dette er det højre hjørne i bunden af haven. Den røde Montbresia synes jeg er meget smuk. Den har jeg villet flytte hele sæsonen, men har ikke rigtigt fundet ud af endnu, hvor jeg skal sætte den. Jeg synes egentlig den giver lidt farve til dette bed, som længe var mest grønt. I går købte jeg to blå jakobsstige, som skal plantes ud i dette bed. Jeg har i forvejen tre hvide. Jeg tror, jeg vil forsøge at pifte dette bed op med lidt blåt og lidt lilla efter råd fra Frøken Anemone.


Hvis man står med ryggen til skyggebedet, ser man havemøblerne fra den anden side og drejer man lidt mere rundt, ser man det trekantede staudebed bagved havemøblerne:


Her står det andet rosenstativ med Gerbe Rose.


Hvis man kigger væk fra havemøblerne og drejer sig en halv omgang, kigger man langs med orangeriet og ud i den smalle del af haven på modsatte side af huset og indkørslen.
Som I sikkert har set, så er græsset flere steder noget bart. Det er efter byggeriet. Jeg har købt græsfrø, men efter råd venter jeg ca. 14 dage med at så det.


Nu vil jeg vise beddene i denne smalle havedel. Beddene ligger efter hinanden på en række.Nærbillede af rosen Heritage

Rosen Brother Cadfael

Fliserne trænger til at blive luget!

I den modsatte ende i den smalle have, ser man ind mod huset og øverst er det hen mod køkkendøren. Kigger man ned langs siden af huset, ser man mine røde roser med tæppepileurt som bunddække:
Kigger man ligefrem ser man beddene fra modsatte retning:På det næste billede er jeg gået hele vejen tilbage og kommet over på den anden side af huset (den side,hvor indkørslen er) og her har jeg et bed langs med orangeriet under opbygning.

Bed under opbygning
Her er der indtil videre violfrøstjerne, pæoner og to forskellige roser. Det er meningen, at jeg skal så en del sommerblomster, som skal sættes ud her til næste år og så venter jeg på tre pæoner mere med posten. Jeg vil også gerne have røde lupiner i beddet.


Orangeriet indefra

Jeg talte i går aftes, at jeg har 51 lerpotter med pelargonier nu - ene forskellige. Derudover har jeg mine egne hjemmelavede stiklinger, der står på plantebordet i plastikpotter.


Den ene side af gavlen

Den anden side. Chillien er vokset godt!
Træpillebrændeovnen er endnu ikke monteret - de holder stadig ferie!


To små appelsintræer

Disse appelsintræer er de mest almindelige i drivhuse og orangerier. De kan ikke spises rå, men kan syltes. Appelsinerne er små, men træet kan blive 1,5 meter højt.
Jeg har dog også købt et "rigtigt" appelsintræ med rigtige store appelsiner og det står udenfor.

Købt i Plantorama

Den modsatte gavl ind mod stuen.

Når jeg får råd, kunne jeg godt tænke mig tre hylder på den højresidige væg med vandtætte bakker til at vande i og så kan jeg have mine hjemmelavede pelargoniestiklinger dér i plastikpotter.

Det blev vist et meget langt indlæg. Jeg håber, du syntes det var sjovt at kigge med!

9 kommentarer:

Heidi sagde ...

Tak for rundvisningen i din skønne have, det ser rigtigt skønt ud med alle dine krukker og fine bede ;o). Hvor er det også blevet godt i orangeriet, sådan et kunne jeg også godt bruge ;o)

Louise sagde ...

Smuk smuk have du har... mange tak for kikket... jeg kommer helt sikker på besøg igen ;-)

Frk. Anemone sagde ...

Tak for dejlig rundtur i hele din have. Det giver altså godt overblik når vi får rundturen på denne måde.

Skønne gule Dahlia og dit staudebed oser af romantik og ynde.

I har da også fået indrettet orangeriet rigtigt fint, hvor må du dog glædes over det :)

God bedring med armen.

knus Ulla

Høneballehaven sagde ...

Jeg skal da love for, at vi fik set din have, det var rigtig godt. Især dit trekantbed synes jeg er så fint. Og alle dine pelargonier, hold da op du har mange.
Orangeriet er blevet flot indrettet.
Jeg er også imponeret over, så langt I cykler efter planter og jord. Godt gået/cyklet.

Henrik sagde ...

Hej Birgitte. Tak for en fin rundtur i jeres have, jeres orangeri ser fantastisk flot ud. Der er ikke noget som sensommerhaven, her er tiden til nydelse og evaluering.
Sikke mange krukker du har, det giver fast aftenarbejde disse dage.
Henrik

Birgitte sagde ...

Hej Heidi. Tusind tak for din kommentar. Jeg blev rigtig glad for, at du kunne lide min have og vores orangeri!

Hej Louise. Tusind tak for din kommentar og du er meget velkommen igen! Tak for de pæne ord.

Hej Ulla. Tusind tak for din kommentar. Jeg blev rigtig glad for, at du fik et overblik over haven og du kan tro, jeg er glad for vores orangeri!

Hej Lisbeth. Tusind tak for din kommentar og tak fordi du kan lide min have. Det betyder rigtig meget. Ja, det var en anstrengende cykeltur, men nu har vi det at lave sjov med!

Hej Henrik. Tusind tak for din kommentar. Ja, lige nu så blomstrer det hele rigtig meget og jeg går også og nyder det hver dag. Jeg nyder det faktisk samtidig med at jeg ordner haven. Ja, der skal vandes noget, men jeg kan godt lide at nusse planterne samtidig med!

Tina - Haven i Velkær sagde ...

Jeg synes som de andre også at det er dejligt at se helheden i det. Dit pink bed synes jeg også er vidunderligt. Og jeg er VILDT midsundelig på dit orangeri. SUK. Haha

Unknown sagde ...

Hej Birgitte

Flot have og skønt orangeri. Min mand går i disse dage og pusler med tanken om at overdække fra vores hus og over til vores gildesal,og lave det som orangeri, jeg vil vise ham dit og din kommentar om taget da vi har diskuteret det med solen og for meget varme/sollys. Hvor må du være glad for den flotte bygning. Håber din aften med kollegaer og chef gik godt.
Mvh Lizette

Anonym sagde ...

He/she will assess the extent of the injuries and institute the appropriate cure.
Juice fasting has develop into a pretty well-liked fat reduction strategy.


Also visit my web blog - the flex mini Reviews